RÖPORTAJ: Murat Ümit UZUN
Sevgili okuyucularım bugün ki konuğum Çıtlakoğlu kahve sahibi Fatuma Çıtlakoğlu. Kendisiyle yapmış olduğumuz röportajı okuyabilirsiniz.
M.Ü.UZUN: Sizi tanıyabilir miyiz ?
F.ÇITLAKOĞLU:13.12.1994 yılında Giresun merkezde dünyaya geldim. Doğma büyüme Giresunluyum. 4 kız kardeşiz. Ben ailemin üçüncü çocuğuyum.
M.Ü.UZUN: Bu iş yerinin kuruluşundan bahseder misiniz ?
F.ÇITLAKOĞLU: İş yerimizin kuruluşu aslında bir dua ile başladı denilebilir. Babam her zaman 1,5 m2 dükkan isterdi şu anki dükkanımızda tam olarak o kadar. Sebebler ne olursa olsun o duanın kabul olduğuna inanıyorum. Kardeşimin hocası vesilesi ile dükkanı tuttuk ve şu anda hizmet vermeye devam ediyoruz.
M.Ü.UZUN: Bu işe başlarken hedefleriniz nelerdi şu an hangi noktadasınız .
F.ÇITLAKOĞLU: İşe başlarken hedefimiz Giresun’da satış yaptığımız noktaları artırmak daha çok müşteri kitlesine ulaşmak ve kahvemizi herkesin tatmasını sağlamaktı.Şu anda müşteri kitlemiz güzel. Her geçen gün daha fazla müşteriye ulaşıyoruz. Kısa zamanda bu bizim için büyük başarı ama yine de bununla yetinmeyip talep doğrultusunda büyümeyi düşünüyoruz.
M.Ü.UZUN: Bu işe yeterli olacak bütçe nedir ?
F.ÇITLAKOĞLU: 20-30 bin tl ile başlanabilir ama girişimci olarak yine de bir miktar yedekte para bulundurmalı, işin tutmama riskini de her zaman göz önünde bulundurmalıdır.
M.Ü.UZUN: Genç bir girişimci olmanın artıları eksileri nelerdir ?
F.ÇITLAKOĞLU: Genç olmanın artısı
1.Yoğun iş temposuna dayanabiliyor olmak.
Eksileri
M.Ü.UZUN: Kısa ve uzun vade de hedefleriniz nelerdir ?
F.ÇITLAKOĞLU: Kısa vadede ürünümün kalitesini bozmadan müşteri kitleme aynı kaliteyi sunmak.
Uzun vade de kendi projemi üretip Giresun’da bir ilki yapıp kendi çektiğim taze kahveyi müşteriye anında uygun fiyattan sunmak.
M.Ü.UZUN: : Eğitim hayatınız hakkında bilgi verirmisiniz ?
F.ÇITLAKOĞLU:Liseyi Giresun Anadolu İmam Hatip Lisesinde okudum. Üniversiteyi Ordu da Teknik Bilimler Geleneksel El Sanatları Bölümünde bölüm İkincisi olarak bitirdim. Ayrıca Kosgeb girişimcilik derslerine katılıp sertifika almaya hak kazandım. Ebru sanatı ve cam boncuk yapımı sertifikalarımda vardır.
M.Ü.UZUN: Bu işi seçmenizde ki en önemli etken neydi ? Neden bu iş ?
F.ÇITLAKOĞLU: İlk başta işin bana uygun olup olmadığı konusunda şüphelerim vardı ama şu anda bu işi yapabilecek potansiyele ve enerjiye sahip olduğumu keşfettim ama en önemli etken babamdır. Onun bu işi bana öğretmesiyle işi sevip benimsedim.
M.Ü.UZUN: Büyük kahve mekanları varken halk neden Çıtlakoğlu kahveye gelsin, sizin farkınız nedir ?
F.ÇITLAKOĞLU: Toplumda bir kesim var ki büyük mekanların kalabalığı ve gösterişli olmasından sıkıldı daha çok küçük sıcak mekanları ve esnafla yüz yüze sohbet etmeyi özleyen kesim var biz o kesime hitap ediyoruz bir çok üniversite öğrencisi gelip kahvemizi içiyor. Ve yanımızdan ayrılırken gayet memnun bir vaziyette ayrılıyorlar bizde bu durumdan haz alıyoruz tabikide.
M.Ü.UZUN: Bu işi seçmeseydiniz ne olmak isterdiniz ?
F.ÇITLAKOĞLU: Kendi atölyemi açıp sanat üzerine yoğunlaşırdım. Ebru olsun ,cam boncuk olsun ,takı tasarım, ahşap boyama vs.
M.Ü.UZUN: İş hayatınız da sizi mutlu edecek en büyük başarı ne olur ?
F.ÇITLAKOĞLU: İş yerimi büyütüp cafe + kuru kahve yapmak ve geniş bir kitleye hitap etmek en büyük mutluluk ve başarım olur. Ama bunları yaparken kaliteyi ve müşteri memnuniyetini düşürmemek.
M.Ü.UZUN: Sizce küçük esnafların sorunları nelerdir ?
F.ÇITLAKOĞLU: Kendilerini geliştirmemeleri,yenilikleri takip etmemeleri, büyük şirketlerle rekabet edememeleri, halkın yeteri kadar küçük esnafa destek çıkmaması.
M.Ü.UZUN: Yaşıtlarınıza girişimcilik konusunda tavsiyeleriniz nelerdir ?
F.ÇITLAKOĞLU: Piyasayı iyi araştırmaları gerekmektedir mesela açacakları dükkan yada mağazayı nereye açacaklarını belirleyip müşteri kitlesi nasıl ne kadar takılıyor. Yaş gurupları ne ? Yapacağınız işe göre toplumun nabzı tutulmalı ve zemin etüdü yapılmalı aceleci davranılmamalı.
M.Ü.UZUN: İş yerinizi kaçta açar, kaçta kapatırsınız ?
F.ÇITLAKOĞLU: Sabah 9:00- 18:30
M.Ü.UZUN: İş yeriniz tam olarak hangi mevkidedir ?
F.ÇITLAKOĞLU :Giresun Cemal Gürsel Caddesi Malpazarı mevkiindedir
M.Ü.UZUN: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı ?
F.ÇITLAKOĞLU: Toplumumuzun genel sorunlarından bir tanesine değinmek istiyorum. Herkesin üniversite mezunu olup niteliksiz bir nesil yetişmiş olması,ailelerin “Çocuğum okusun da ne olursa olsun” mantığı yüzünden artık ne marangoz yetişiyor ne ayakkabı tamircisi nede sanayide nitelikli iş yapan usta. Doğru düzgün yüzüne bakılır esnaf kalmadı. Önceden bir esnaflık ruhu vardı artık yok. Girdiğiniz büyük mağazalarda asgari ücretle çalışan soğuk yüzlü kasiyerler var. Ne pazarlık yapabilirsiniz ne halinizi sorar nede cenazenize gelirler paranız çıkışmasa üstü kalsın diyemez, aslında umrunda da değildir o ay sonunda alacağa paraya bakar sadece. Maalesef biz küçük esnafımıza sahip çıkıp destek olmazsak hepimizin çocuğu ya da eşi atanamazsa asgari ücretle çalışmaya mahkum bir şekilde devam ederiz.