DİN NEDİR?

DİN NEDİR?

Şunu bilmek lazım ki bir kere Allah din konusunda tanımında tarifinde kesinlikle kendisinden başka tanımcı ve tarifçi istemiyor.

Eğer dini insan tarif edecek olursa, insan sayısı kadar din çıkar ortaya.. İnsana bırakacak olursak yine insanın zaafını kusurunu Cahilliğini de içinde barındırır. Din ise öyle bir kurum ki insanın Allah ile insanın doğa ile yine insanın kainat ile ve insanın

insan ile ilişkisini kapsayan çok kapsamlı bir tanımdır.

Böylesine kapsamlı bilgi içeren bir şeyi yapmak eksik olan insana bırakılamaz

elbet.

Tabiî ki sonsuz bilgi sahibi olan yine sonsuz kudret sahibi olan Allah’a bırakmak lazım din tarifini..

Din ise hayat tarzıdır.

Allah resulünü hidayet üzere gönderdi. Hidayet ise vahiy;kuran,kitap,rehber demektir.

“Oku “oku” uygula..

Allah resulü dinin içine katkı sağlamadı.

İçi dolu olan, eksiksiz olanı uyguladı ve insanın model alabileceği taklit edebileceği hemcinsimiz olan örnek davranışı  ahlakı işleyişi, terbiyesi yönetmesi ile insana örnek olandır. Din için hayat tarzı da deriz. Allah’tan indirilene uymaktır. Din Allah’a karşı acizliğimizi insana karşı sorumluluğumuzu varlık karşısında üstünlüğümüzü ve yine Allah karşısında görevimizi yapmayı ister.

Din bir hayat tarzıdır. Din tercihtir. Dayatma ile asla olmaz. İnsanın kendi özgür iradesi ile olur.

Bakara 250: Dinde zorlama yoktur.

Halis din Allah’ın tanımladığı tarifini yaptığı dindir. Katkısız, gdo’suz, aracısız ihlas dindir. İhlas ise dini dinden olmayandan ayırmak demektir.

Din nasihattir. Nasihat ise samimiyettir. Kime samimiyettir dersek tabiî ki Allah’a samimiyettir.

Allah katında din islamdır..

Fakat tarifini Allah’a bırakalım ve kaynağından öğrenelim. Din fıtrattır,insan fıtratı ile örtüşür. İnsan, fıtratının kabul ettiği ve kabul etmediği ile sınırlıdır.

Aynı zamanda fıtrat, Allah’ın insana attığı formattır. Fıtratın öznesi de Allah’tır. Hayat insanın eline bırakılmış sermayedir.

Hayatı hayat kitabına göre yaşamaktır ,yoksa ziyan olur. Hayatın olmadığı yerde dine ihtiyaç yoktur. Maalesef kaynağından öğrenilmeyen din ,sonuçları itibariyle insanlarımızın bütün yaptığı günübirlik ahlaklarını işlerine yansıttığı için korkunç bir eleştiri almaktayız.

Tek çözüm toplumumuzun yaptıkları işler ahlak ile anılacaksa, insanı inşa için gelen Kuran’a ve Kuran’ın peygamberine teslim edelim.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?