YEŞİL YOL MU, SARIKIZ MI, KARAKIZ MI?

YEŞİL YOL MU, SARIKIZ MI, KARAKIZ MI?

Yıllarca Doğu Karadeniz Bölgesine turist gelsin isteriz. Hükümet ister, Turizm Bakanlığı ister. Belediyeler ister. Bölge esnafı ister, kentlisi, köylüsü ister.

Doğu Karadeniz’in turizm şirketleri, turizm otoriteleri ve Turizm İl Müdürlükleri bıkmadan usanmadan bölgeye turist çekmeye çalışır.

Bölgede yapılan yayla şenlikleri, yayla festivalleri, günlük eğlenceler hep turistlerin daha fazla gelmesine yönelik kutlamalardır.

Yeterli olmasa da bu uğurda yıllarca çalışanların emekleri boşa gitmemiştir. Ancak; arazisinin dağlık, yazlarının ise güneşli günlerinin az olması gibi faktörler yüzünden, bölgeye umulan sayıda yabancı turisti getirememiştir.

25 yıl önceden başlatılan yayla şenlikleri seferberliğinden; gurbetlerde yaşayan yerli halk bölgeye ilgi duymuş, şenlik yapılan yaylalarını günlükte olsa doldurmuştur. Bu seyahatler yayla esnafının ve köylüsünün yüzünü güldürmüş, ekonomilerine bir nebze katkı sağlamıştır.

Yayla girişlerinde yer alan Dereli, Yağlıdere, Tirebolu, Şalpazarı, Akçaabat, Tonya, Maçka, Çaykara gibi ilçelerde sebzecilik, fırıncılık ve kasapçılık gibi iş yapan esnafların satışları artmıştır. Çevre Köylüler ürettiği hayvansal ürünlerine, yetiştirdiği sebzelerine paralı müşteriler bulmuştur. Fakat bu uğurda ne kadar çabalansa da; neticede yabancı turistlerin ilgisini çekmemiştir.

Artık Devletin gündeminde Doğu Karadeniz Bölgemize yönelik Yeşil Yol Projesi vardır. “Yeşil yol, Samsun’dan başlayarak Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Rize ve Artvin ‘in yaylaları ve turizm merkezlerini üst kottan birbirine bağlayan yaklaşık 2 bin 600 kilometre uzunluğunda turizm yolu olarak planlandı.7 metre genişliğinde gidiş –geliş tek şerit olarak planlanan yolun zemini taş parke döşemeli olacak. Bu yolla birlikte 40 noktada oteller, restoranlar ve kayak tesislerinden oluşan turizm merkezleri oluşturulacak. İki yıldır süren ve 90 milyon lira harcanan yol çalışmasının 2018 yılında tamamlanması planlanıyor.”

Yapımı Samsun’dan Artvin’e kadar devam eden Yeşil Yola projesine, il ve ilçelerden ara bağlantılı onlarca yeni yollar yapılacak. Veya mevcut stabilize yollar genişletilerek asfaltlanacaktır.

Bölgede Yeşil Yol projesine taraftarlar olduğu gibi karşı çıkanlar da vardır. En bilineni geçen yıl Rize’de basına da yansıyan eylemlere dönüşmüştür. Havva ana lakaplı bir Rizeli kadın iş makinelerinin önüne geçerek yol çalışmalarını engellemiştir. Yine kısa adı TEMA olarak bilinen çevreci bir vakıf; Yeşil Yol projesini iptal ettirmek için Danıştay’a dava açmış ve bu dava neticesinde yol çalışmalarının durdurulmasına karar verilmiştir.

Türkiye’nin en fazla turist çeken bölgelerinin başında İstanbul, Antalya ve Ihlara Vadisi gelmektedir. İstanbul, Antalya ve Kapadokya’ya gelen yabancı turistlerin ekseriyeti beyaz ve sarı renklidir. Bunlar Alman, Rus ağırlıktır. İstanbul ve Kapadokya ya gelenler kültür ve din ağırlıklı turistlerdir. Akdeniz ve Egeye gelen turistler ise deniz, kum ve dinlenme amaçlıdır. Buralara vücudu güzel turistler gelir. Bunlar oldukça soğuk ülkelerin ısınmak ve bronzlaşmak için Akdeniz ve Ege’nin güneşini seçen zengin insanlardır.

Doğu Karadeniz Bölgesinin nasibine de sıcak ve bunaltıcı havalardan bıkmış, derisi kara,giyim ve kuşamları kapkara insanlar kalmıştır. Çoğu Arap, Afrika, Hindistan kökenlidir. Karadeniz Bölgesinde bu iklim oldukça, bu bölgeye beyaz ve sarı tenli turistlerden gelenler olmaz.

Bölgenin arazi yapısı da tarıma elverişli değildir. Ayrıca sahil boyu uzanan dar ve düz araziler mevcut nüfusu doyuracak nitelikler de taşımıyor. Bölgenin başka bir ekonomik desteğe ihtiyaç var. Ağır ve orta ölçekli sanayi ise yapılan tüm kolaylıklara rağmen, istenildiği oranda geliştirilemedi. Karadeniz’de tutulup satılacak balık da kalmadı.

Şimdi ne yapsın Karadenizliler. Bir nebze olsun zengin Arap turistlerden medet ummaktan başka… Elinde rant getirecek başka bir kozu mu var ki…

Yeşil Yol projesi planlandığı gibi bitirilirse, üstüne üstlük güzel de bir tanıtım da yapılırsa; sıcaktan bunalmış zengin Arap turistler, yazın serinlemek, kışın kar manzaraları izlemek maksadıyla bölgeye gelecektir.2 bin 600 kilometre boyunca açılacak 40 otel yetersiz kalacak, yenileri yapılacaktır.

Hem Araplar alışveriş ve tüketim delisidirler. Bölge hareketlenecek. Para kente alış verişlerde cirolar artacaktır. Farklı iş yerleri ile lüks mağazalar açılacaktır.

Gerçekleşebilirse çok güzel bir hayal..

Ama bu proje TEMA tarafından durduruldu. Sebebi: Dağ tepelerinden çıkan doğal su kaynaklarının tahrip edilecek olması imiş. Projeyi durdurmak için rapor hazırlayan, bilirkişilik yapan prof.lardan biri olsun İsviçre, Almanya , Fransa , Kanada gibi kalkınmış bir ülkeyi gezmişler midir. O ülkelerin orman içleri ile dağlarından modern yollar geçtiğini biliyorlar mı?. Hatta Alp dağlarının zirvelerine trenle toplu taşımacılık yapılıyor. Haberleri var mı?

İsterler ki vatandaşları doğayı gezsin ve doğayla iç içe yaşasın.

İsyancılara, kışkırtıcılara, reddedicilere, mahkemecilere, TEMA’cılara sormak lazım.Yeşil Yol projesini önlemekteki amacınız; bölgede görmek istemediğiniz kara yüzlü , kara çarşaflı kızlar yerine; beyaz yüzlü, sarı yüzlü kızlar mı ?

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?