ÜLKEMİZDE EĞİTİM

ÜLKEMİZDE EĞİTİM

Ülkelerin bilim ve sanayi çağında gelişmeleri için; vatandaşlarına refah yaşama fırsatı sağlamak için; eğitimde mutlaka matematik ve fen gurubu eğitimine ağırlık vermelidirler. Vasıfsız toplum yetiştirmek ve onları istediğin gibi yönetmek istiyorsan o Ülkenin eğitim sisteminde birkaç yılda bir değişiklik yapıp toplumu sosyal bilimler ve edebi konulara yönlendirmek gerekir.

(OECD) Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün her yıl yayınladığı eğitime bakış raporunda Türkiye’nin eğitim alanında çok kötü olduğunu gösteriyor. Ülkemizde eğitimli ve eğitimsizler arasında istatistik yapan OECD.  2016 araştırmasında % 25 civarında işsiz üniversite mezunu bulunuyor, lise mezunları araştırmasında %38 civarında ve lise diploması olmayanlar arasında yapılan araştırmada % 49 olarak araştırma kayıtlarına geçti. Bundan şunu çıkartmak bence çok doğru olur. Bizim gibi yeni kalkınan ülkelerde hükümet değişikliğinde Milli Eğitim bakanları müfredatta programında kendi anlayışlarına göre tadilat yaparlar. Milli Eğitim bakanlarınca yapılan bu değişiklikler ülkemizin bilim alanında gelişmesini geciktirmektedir. Mutlaka müfredat programı ülkemizin kültür yapısına uygun olarak yapılıp Anayasaya konmalıdır.

Türkiye’de İşletme ve hukuk alanında eğitim alanlar diğer üniversite mezunlarına göre daha az iş buluyor. Nedeni ise bu kişilerin kendi bölümleri ile ilgili iş seçmeleri gerekiyor. Buna karşılık en rahat iş bulan bölüm mühendislik, inşat ve tıp bölümünden mezun olanlar, çok daha rahat iş bulma şansına sahipler. Okulunu bitirdikten sonra en az iş bulan bölüm mezunları ise sanat ve beşeri bilimlerinden mezun olan öğrencilerdir. Ülkelerin yapısını incelediğimizde matematik ve fen gurubu ülkenin kalkınması için vazgeçilmez sistemdir.

Ülkemizde istatistik, arz ve talep araştırması yapılmamaktadır. Yaptık oldu mantığı ile yapılan her iş mutlaka hüsranla biter, meslek okullarımız var ama mesleği öğretemiyoruz nedenini ise hiçbir hükümet sorgulamaz. Meslek okullarında mesleği ile ilgili eğitim uygulamalı olarak verilmelidir. Bizde maalesef her branş ile ilgili karma eğitim veriliyor uygulama yeterli yapılmıyor. Velilerde çocuğumuz okusun Üniversiteye gitsin diye düşünüyor ama bu nedenle istenilen amaca erişmek mümkün olmuyor. Ülkemizde sanayide çalışa bilecek ara eleman bulmak mümkün değil, veliler çocuğumuz yüksek tahsil yapsın mantığı yüzünden sanayide bu konuda sıkıntı yaşanıyor. Üniversiteye giden bu öğrenciler gitse de başarılı olmuyor, Takdir yüce MİLLETİN.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?