EN BÜYÜK PİŞMANLIĞIMIZ SİGARA

EN BÜYÜK PİŞMANLIĞIMIZ SİGARA

İçilmesi esnasında derin bir nefes alıp ciğerlerimize kadar gönderdiğimiz dumanı ile karamsarlığımızı giderdiğine inanılan, neşeli olunduğunda ise büyük keyif alınan, adına şarkı ve türküler bestelenen sigara, tüm içenlerin en büyük pişmanlığıdır.

En kötü alışkanlıklardan olan sigara, sağlık ve maddi boyutu ile hep gündemimizde olmakta.

İçenlerin tümü yaptığının yanlış olduğunu, kendisine zarar verdiğini dile getirir, neredeyse tamamı hep bırakmayı ister.

Ancak, kendi isteği ile terk etmede hayli zorlanırlar.

“Ah bu mereti bir bırakabilsem” sitemi ile içilmeye devam edilir.

Bazıları nedense “dost” olarak görür.

Bırakmayı gözünde devamlı olarak büyütürler.

Halen yürürlükte bulunan yasa ve genelge hükümlerine göre sigara içilmesine yönelik alınan tüm yasaklayıcı önlemler doğru ve yerinde bir uygulama olmuştur.

Günümüzde alınan önlemlerin kamu kurumları, özel sektör, ticarethaneler tarafından desteklendiği ve duyarlılık gösterilerek sahiplenildiği görülmektedir.

Sigarasız sağlıklı toplum hedefini gerçekleştirmek amacıyla yapılan uygulamanın başarılı olarak yürütülmesinde çok duyarlı ve kararlı olunması en önemli etkendir.

Uygulama ilk başladığında “bu da nereden çıktı, ağız tadıyla sigara bile içemiyoruz, özgürlüğümüz kısıtlanıyor” diye karşı çıkmaya çalışan ve gönülsüz olanlar, zamanla memnun olduklarını dile getirmeye başladılar.

Özgürlükleri savunmak demokrasiyi özümsemiş her bireyin görevi olmalıdır.

Sıra sigara içme özgürlüğüne gelene kadar elimizden bir bir kayan özgürlüklerimiz için yapılan mücadeleye gelince yokuz.

Sigara, alkol ve benzeri maddeleri kullanmaya özendirmek birey, aile ve toplum açısından en tehlikeli olanıdır.

Sigaranın sağlığımız açısından ne kadar zararlı olduğunu herkes kabul etmekte,  bilimsel olarak da ispat edilmiştir.

Bazı tiryakilerin söylediği “atın ölümü arpadan olsun” deyiminin geçerli bir söz olmadığını onlar da bilmekte.

Sigara içmeyi önleyici yaptırımlara yönelik uygulamaların devreye konulması ile sigara tüketiminde yüzde 15’e varan gerileme olduğu belirtilmekte, yasakla birlikte kapalı alanlarda sigara içemeyenlerin sigara sayısını azalttıkları, yeterli olmasa da bazılarının tamamen bıraktıkları gözlenmektedir.

Alınan önlemlerin başarılı olarak uygulanmasına karşın, nüfus oranları dikkate alındığında, dünyada en fazla sigara içen ülkeler sıralamasında ilk beşteyiz.

Elbette sağlık hep önceliğimizdir. Ancak ay, yıl gibi hesaplar yapıldığında bütçemize göre hayli yüksek maliyeti de vardır.

Günde en az 6 Tl verildiği, ederlerinin de arttığını hesaplandığında, 10 yılda en az 30 bin Tl sadece sigaraya verilmekte.

Böylece “dumanını yel, parasını el alır” deyimi yerine getirilmiş olur.

Üzücü olan ise, sigara içme yaşının 15’in altına düşmesi, nüfusun bu yaş üstünün yaklaşık yüzde 30’unun sigara kullanmasıdır.

Sigara içme yasağı kapsamı genişledikçe, belirlenen hedeflere daha da hızlı olarak ulaşılacağı kuşkusuzdur.

Ancak yasağın uygulanması ile birlikte farklı bir görüntü kirliliği ortaya çıktı. Özellikle şehir içinde bulunan kahvehane önlerinde bazıları ayakta, kimileri kaldırıma konulan iskemlelerde oturarak, kümeler halinde sigara içenlerin verdiği görüntü çirkinliği dikkat çekmektedir.

Sağlık ve ekonomik açıdan alabildiğine zararlı olduğunu bilerek sigara içmeye devam eden yetişkinlere sözümüz yok.

Sadece, bu kötü alışkanlıklarından bir an önce kurtulmalarını temenni edebiliriz.

Hepimizin el ele vererek yakından ilgilenmez gereken, bu olumsuzluğu daha okul çağlarında davranış haline getiren çocuk ve gençlere yardımcı olmamızdır.  Bu durumda öncelikle anne, babalara, öğretmen ve yakın çevreden başlayarak herkese görev düşmektedir.

Yapılması gereken yasağa destek vermek, aile bireylerinin evde, öncelikle çocukların yanında sigara içmemek olmalıdır.

Anne ya da babanın çocuğunun sigara içtiğinin farkında olmaması mümkün değildir. Özellikle okul dönemlerinde çok sıkı izlenmeli, yönetici ve öğretmenlerle yapacakları işbirliği ile çocuklarını korumaya almalıdırlar. Sigarasız alanların genişletilerek, içilen alanların daraltılmasına yönelik uygulamanın sigara içen ve tiryaki olanların daha az sigara içmesine neden olacak, böylece yeni yetişen nesli büyük oranda bu zararlı alışkanlığın kazanılmasını önleyecektir.

Sonuçta, yasanın uygulanmaya konulması ile büyük bir adım atılmış, kapalı mekânları işletenlerin feryatlarına rağmen hiç ödün verilmemiş, uygulama herkesin yararına olmuştur.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?