AKKÖY CAMİ MÜSLÜMAN MÜHRÜ

AKKÖY CAMİ MÜSLÜMAN MÜHRÜ

Trabzon’un fethi ile Karedenizin kıyı kasabası Akköy gariyesi müslüman ahalinin cazip yerleşim alanlarına yerleşmeye başlaması buralarda çeşitli ihtiyaçlar yanında ibadethane yapma ihtiyacına cevaben Akköy merkezine ahşap cami yapılarak Müslüman ahalinin bir araya geldiği ibadethane olması nedeniyle bölgenin ender cazibe merkezi olma özelliğini yüz yıllarca sürdürmesine karşın, ahşap cami sökülerek yerine kara kesme taştan ALİ Hoca (TOPATAN ), Molla MAHMUT (KİREZ), TALİP amca (AYDIN), köy ileri gelenleri önderliğinde yapılan cami 1895 yılında bitirilerek Müslüman ahalinin ibadet ve irşadına vesile olmuş tahtadan yapılan minaresi 1963 yılında DURMUŞ YILMAZ, önderliğinde başlanan betonarme minareyi tamamlamak İSAK BIÇAKÇI’ya nasip olmuştur. Bölgede ilkler arasında Akköy, Melikli camileri gelirken Cuma namazına tüm yöre insanının Akköy’e gelmesi yörenin bir kültür bölgesi olmasına vesile olmuş, ardından 1937 yılında Akköylüler tarafından yapılan okul, öğretmenevi ile Akköy irşad, ilim yuvası olarak insanlığa hizmet etmeye aralıksız devam etmiştir.
Bugünlere geldiğimizde ise yapıldığında 7 cami anası tabiri yakıştırılan camimiz miyadını doldurmuş, Akköy’ün geçmişine, bugününe yaraşır camiyi yenileme ihtiyacı doğmuştur. Bu amaçla 8. 6 . 2019 Cumartesi günü ikindi namazı ardından Akköy Muhtarı ABDULLAH KONAL, ihtiyar heyetleri tarafından yapılan toplantıda cami yaptırma yaşatma derneği başkanı değerli büyüğümüz Halil TOPATAN‘ın açıklaması sonucunda cami yapımı için alternatif olarak düşündüğümüz alanın her ne kadar Akköy tüzel kişiliğinin malı olsa da milli eğitime okul, lojman yapımı için tahsis yapıldığından milli eğitim müdürlüğü cami yapımına olur vermediğinden caminin nereye yapılması gerektiği konusunda yapılan istişareler neticesinde mevcut caminin yıkılarak mevcut yerine 17*15 m cami yapımına minarenin kalması kaydı ile beton teras üstüne 1 m saçaklı mimarik çatılı caminin ivedilikle yapımına yönelik fikir birliğine varılmıştır. Her ne kadar yıkılacak camide büyüklerimizin emeği alın teri olsa da daha iyisinin yapılması, bölgenin atıl olmaması adına alınan karar kabul görerek karara bağlanmıştır.
Akköy Giresun ilini kuran 4 gariyeden biri olması, bölge insanının çoğunluğunun il veya yurt dışında olmasına karşın cenazeleri bu camide kılınan namazdan sonra ebedi istiratgahına uğurlanması, arefe, bayram günlerinde yoğun ziyarete uğrayanlar tarafından geçmişine ne denli bağlı, geleceği umutlu nesillerin yetişmesinde bu erdemin etkili olduğunun bilincinde olan bütün Müslüman aleminin Akköy ahalisinin, atalarının bu köyden başka bölgelere gitmesine karşın kendini Akköylü hisseden tüm hemşerilerimizin cami yapımında benimde bir tuğlam olmalı diyorlarsa gerekli hazırlıklarını yaparak mevcut caminin sökülmesi ardından başlayacak 3 kuşak camimizin çağımız mimarisine uygun şekilde yapılması adına gerekli fikir katkı maddi destek, manevi teşvik yaparak geçmişteki birlikteliğimize yakışır geleceğe yönelik bu tarihi çalışmaya katkıda bulunmaları beklenmektedir.
“Allah’ın mescitlerini ancak Allah’a ve ahiret gününe inanan, namazı kılan, zekatı veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler imar ederler. İşte hidayet üzere oldukları umulanlar bunlardır.” (Tevbe 18)

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?