TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER TANITIM SEMİNERİ YAPILDI.
DOKAP ve Machael A.ş. tarafından yürütülmekte olan Doğu Karadeniz Bölgesi Tıbbi ve Aromatik Bitki Envanterinin Çıkarılması, Eğitim ve Araştırma Projesi” tanıtım toplantısı New Jasmin Hotel Giresun’da gerçekleştirildi.
Seminer Başkanı Ekrem YÜCE’nin Açılış konuşmasıyla başladı. Açılış konuşmasında Başkan YÜCE, “ Ülkemiz üç tarafının denizlerle çevrili olması heterojen topografik yapısı ile zengin bir bitki çeşitliliğine sahiptir. Bu bakımdan Anadolu dünyadaki çok sayıda bitkinin ana vatanıdır. Doğu Karadeniz Bölgesi ise bitki çeşitliliği açısından Anadolu’nun en önemi parçasıdır.” Dedi.
Projenin hedeflerini belirten YÜCE konuşmasında şu bilgileri aktardı.
“ Bölgedeki doğal ve kültürü yapılabilecek tıbbi ve aromatik bitkilerin listesi hazırlanacaktır. Bu listeden ekonomik değeri olanların belirlenmesi, belirlenen en az 70 bitki türünün laboratuar analizlerinin yapılarak kimyasal içeriklerine göre sınıflandırılması ve haritalandırılması sağlanacaktır. Bölgemizde bu konuyla ilgili bir farkındalık oluşturularak konuyla ilgili ve hevesli üreticiler seçilerek bu seçilen üreticilere teorik ve uygulamalı eğitim verilecektir” dedi.
Ardından konuşan Machael A.Ş. Yönetim Kurulu başkanı Ümit Yaşar GÜRSES bu proje kapsamında çok önemli bir kadronun bir araya gelerek gerçekleştirileceğini belirterek, “Doğu Karadeniz Tıbbi ve aromatik bitki envanterinin çıkarılması, bunların ekonomik değeri olanların saptanması, üretiminin belirlenecek bölge kadınlarına öğretilmesi kırsal kalkınmaya destek verecektir. Bu güzel bir şey olsa gerek. Kadınlarımız hem doğaya hizmet edecekler hem de ekonomiye hizmet edecekler. Bu sayede aile bütçelerine de önemli bir katkı sağlayacaklar. Ekonomik özgürlüklerine kavuşacaklardır” dedi.
Seminer de konuşan Giresun Vali Yardımcısı Yüksel Çelik böyle bir projeyi bölgemizde uygulamaya koydukları için DOKAP idaresi ve Machael A.Ş. yetkililerine, çalışanlarına ve emeği geçen herkese teşekkür ederek projenin hayırlı olmasını diledi.
Sonrasında geçilen proje sunumları bölümünde Prof. Dr. Neriman ÖZHATAY, Yrd. Doç. Dr. Mine KOÇYİĞİT “ Doğu Karadeniz Bölgesinde Doğal Tıbbi ve Aromatik Bitki Envanterinin Çıkarılması ve Ballı Bitkiler” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.
Bir diğer sunumda ise Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yüksel KAN “ Doğu Karadeniz Bölgesinde Tıbbi ve Aromatik Bitki Envanterlerinin Çıkarılması ve Üreticilerin Eğitimi” konulu sunumlarını gerçekleştirdi.
Seminerin Dr. Zafer KALAYCI’ nın başkanlığındaki birinci oturumunda Sapanca Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Meryem Çelik DİŞLİ ”Tıbbi Bitkiler ve Sağlığımız”, Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden Prof. Dr. İlkay ERDOĞAN ORHAN “Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin İlaç Hammaddeleri Bakımından Önemi, Selçuk Üniversitesi Teknik Bilimler Yüksek Okulundan Dr. Rabia Serpil GÜNHAN “ Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Fonksiyonel Gıda Sektöründeki Yeri ve Önemi” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.
Prof. Dr. İbrahim TURNA’nın başkanlığındaki ikinci oturumda Orman Genel Müdürlüğü Bitkisel Ürünler Şube Müdürü Özgür BALCI, “Odun Dışı Ürünlerin Değerlendirilmesine Yönelik Orman Bakanlığının Çalışmaları” GTHB, BÜGEM Ziraat Yüksek Mühendisi Dilek ALTINKAYNAK, “Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Üretiminin Geliştirilmesine Yönelik Tarım Bakanlığının Çalışmaları, Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür EMİNAĞAOĞLU; “ Doğu Karadeniz Bölgesinin Biyoçeşitliliğinin Önemi”, 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kudret KEVSEROĞLU “Tıbbi ve Aromatik Bitkilerimizin Karadeniz Bölgesinde Üretiminin Önemi” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.
Son Bölümde Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oktay YILDIZ “ Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Gıda Endüstrisinde Kullanımı örnek Model” konulu sunumunu gerçekleştirdi.
Kokulu üzüm izabella tadı ve kokusu ile içinde bulunan resveratrol maddesi bu projeyi uçurur.bir
üzüm üreticisi olarak önem arzederim ayrıca mayıs çileğinin aromasınıda yabana atmayın.