YAYLALARDA YAPILAŞMA

YAYLALARDA YAPILAŞMA

1 haftadan bu yana yaylalardaki bazı evleri yıkan Giresun İl Özel İdaresi ekipleri bugün de Yaylada yıkım çalışması programını uygulamaya çalıştılar. Peki ya yıkılacak evler bildirildi mi?

HAYIR

Ya ne tür evlerin yıkılacağı belli mi?-

HAYIR

Bu belirsizlikler içerisinde köylünün kıt kanaat yaptığı el emeği göz nuru evlerini yıkıyorlar. Burada yüzyıllar öncesinden atalarımızdan beri  yaylacılık yapılıyor. İnsanlar hayvancılık ve tarım yaparak geçimini sağlamaya çalışıyor.

Ayrıca burada yaşayan vatandaşlar devletimizin doğal bekçileridir. Bir terörist görse hemen ihbarını yapıp  eline silahını alan askerimize devletimize yardımcı oluyor.

Ama şimdi bu halka resmen zulüm ediliyor.  yaylalarda da bu durum aynı. Burada yaşayan insanlara yetkililer bir çözüm üretmeli. YIKIM yapmak en basit çözüm;  bu da halkı devletine karşı düşman yapar.

Yetkililerin yayla ve doğaya uygun örnek proje ve imar yaparak bir çözüm üretmelidir. Daha önceden bazı yaylalarda yıkılan evlerin molozları hala duruyor. Amaç gerçekten yayla görüntüsünü korumaksa yıkım yaparak daha da kötü bir görünüme sebep oluyorlar. Yıkılan evler kaybolan bir milli servettir.

Hem yıkılan evin yapım masrafı hem de yıkım işinin masrafı tamamen bir israf. Dişinden tırnağından biriktirip de oraya ev yapan gariban fakir insanın evini yıkmak en basit fakat en gaddar bir çözümdür. Madem bu kadar  yayladaki yapılaşmaya dikkat ediliyor; mevcut evlere ve yeni yapılacak olan evlere standart bir mimari  getirilerek bir çözüm üretilmelidir. Yaylalarda  derme çatma yapılan, kışın yağan karda ve rüzgarda kolayca yıkılan eski evler günümüz şartlarında bu insanlara reva mıdır?

Bunu yapan siyasetçiler emin olun mevcut eski evlerde bir gece bile kalmaya  tenezzül etmezler. Ülkemize sığınan Suriyelilere yerleşim yeri açılıyor şehir kuruluyor fakat kendi vatandaşımıza 2 odalı evi çok görüp yıkma planını uyguluyor.

Mera alanının ot verimi düşük olan 1000/5 lik kısmına imar yolu yapılıp 350m2 parseller oluşturulabilir.3 tip ev modeli uygulanır ,elektrik ,su telofon,kanalizasyon altyapı götürülür. 49 yıllığına vatandaşa tahsis yapılabilir. Bekçisi işletmecisi olabilir .Mesken sahipleri fındık hasadındayken işletmeci tarafından kiraya verilir, gelir getirir. Turizmin gelişmesine katkı sağlar gayrı menkul olarak değeri olur. Bankalara ipotek olarak verilip kredi kullanılabilir

Bu düzenli ve imarlı yapılaşma cazip olduğundan düzensiz yapılanmaya önem veren olmaz. Bu yazdıklarım hayal değil ,Adana’da tarım il müdürlüğü , mera komisyonu böyle örnek bir çalışma yapmış ,Türkiye’ de tek örnek: bu çalışma bizim yaylalarımızda da uygulana bilir.

Yaylaya gitme ev yapma demek vatandaştan toprağını esirgemek demek . Yap . Düzenli imarlı projeli, çevreye uyumlu yapı demek, yaylalarla vatandaşları buluşturmak demek. Biz Yaylasız yaparız da  Türk’ün olmadığı yaylayı Türk’süz yaylayamasınız.atalarımızın kanıyla sulanıp vatan olan bu toprakları biz kullanmayacaksak kim kullanacak? Bu bakir yaylalar kime yar , mesken olacak? Vatandaştan esirgenen kime tahsis edilecek. ? Artık yazın yayla kışın yol ilkbaharda asfalt konuşmak yerine çözüm için çalışın ey idari ve siyası makamları işgal edenler.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?