Giresun ‘da İnçi gerdanlık gibi deniz üstüne inşa edilmiş güzel bir eserimiz limanımız var.Biz Giresun olarak bu limandan yeterince faydalanıyor muyuz?.
Liman başkanlığı yasaların kendine verdiği idari sınırları ve sahası ile demirleme sahalarını belirlemek, idari sahadaki gemilerin veya deniz araçlarının seyir, demirleme veya kıyı tesislerine yanaşma, bağlama veya ayrılmalarında uyulacak kurallar ile her türlü yük ve yolcunun tahmil ve tahliye yöntemlerini, yer ve zamanlarını, gemilerin veya deniz araçlarının bildirimlerini, kılavuzluk ve römorkörcülük ile ilgili gereklilikler ile idari sahadaki seyir, can, mal, çevre güvenliği ve emniyeti ile disiplinin sağlanmasına ilişkin gereklilikleri ve diğer ilgili hususları düzenlemektir.
Ticari alandaki faaliyetlerini yürütmek üzere ise liman işletme müdürlüğü mevcuttur. İşte liman işletmesi 10.07.1997 tarihinde, Çakıroğlu Giresun/Ordu/Sinop Liman İşletmesi A.Ş.’ne 30 yıl süre ile İşletme Hakkı Devri Yöntemi ile devredilmiştir.
Devir hakkı yapılan sözleşmede ise Giresun Limanı yaptığı ticari faaliyetlerin, Örneğin; % 25 KAZANCINI DEVLETE VERMEKLE YÜKÜMLÜDÜR. Ticari faaliyet yaparsa kazandığından verecektir. Açık net mi…?????.
Aynı firmaya 21.11.2003 tarihinde, Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş.’ne 30 yıl süre ile İşletme Hakkı Devri Yöntemi ile devredilmiştir. Bu sefer Trabzon limanı işletme şartlarında değişiklik yapılarak yıllık geliri örneğin; 1.000.000 TL’ yi düşmemek kaydıyla her yıl enflasyon farkı üstüne koyularak % 25 ini vermek şartıyla özelleştirilmiştir. Ne hikmetse TMO Giresun liman alanı içine silo yapmak için talip olmuş ve işletmeci firmaya devletin kurumu hatırı sayılır bir kira ödemek suretiyle kiralama yoluna gitmiştir. Devletin malı devlet tarafından kiralanarak dikensiz gül bahçesi haline getirilen Giresun limanından bir tek Giresunlu faydalanamamıştır.
Firmanın Giresun’da kazanırsa verecek, Trabzon limanında ise kazansa da, kazanmasa da aynı işi yapmış gibi ödeme yaptırmasını gerektirdiği için bu kotayı doldurmak adına tam kapasite Trabzon limanının çalıştırmasına sebep olmaktadır. Ben de olsam ticari mantık gereği hem kotamı doldurmak hem de Giresun Limanı’nda ki çalışmalarımdan dolayı ikinci bir ödeme yapmamak adına Giresun’a bir gemi dahi göndermezdim.
Eğer Giresun’a kömür yüklü gemiler gelipte boşaltma işlemi yapıyorsa, kirliliğinden dolayı olsa da bu bile ticari mantık açısından lütuftur.
1997’ de liman özelleştirilirken hükümet edenler, o günden beri Giresun siyasetinde yer tutanlar, Belediye başkanlığı, Millet vekilliği, Parti il başkanlığı, Oda başkanlığı yapan Giresunlu yöneticiler hep limanın çalışmadığından dem vurmakta, limanın çalıştığı o günleri yaad etmekte, eski günlere geri gel diye çağırmakta…
BİR YETKİLİDE ÇIKIPTA BU ÖZELLEŞTİRME YANLIŞ YAPILDI
Giresun ili adına haksız rekabete sebep oldu, bu özelleştirmeyi kim yaptı, yapanlar vebal altındadır demiyor.
Yeni hükümet olan hükümet temsilcileri” Bu özelleştirme yanlış yapılmıştır. Giresun ili lehine düzeltilmelidir. Giresunlunun alii menfaatleri bunu gerektirmektedir “dememektedir. Seçimler yanaşırken tribünlere oynayanlar cılız seslerle olayı geçiştirip diğer konulara atlayarak, olayın üstü kapatılmaktadır.
Son günlerde ise Esnaf Odaları Başkanı Sayın ALİ KARA, “1980 öncesi siyasetçilerin kıt kanat imkânlarla yaptırdıkları limanın neden kullandırılmadığına hayret ediyorum “diyerek feryat etmektedir. Bizde feryat ediyoruz.! Liman özelleştirmesini yapanlar kimlerdi.? Niçin yanlış özelleştirme yapıldı? O zaman Giresun halkı, esnafı, işçisinin menfaatlerini düşünenler yok muydu? TMO’nun yaptığı silolarda kimler çalıştırıldı? Kimlerin yakınları görevlendirildi? niçin bu yanlış özeleştirme Giresun’ un asli menfaatleri lehine düzeltilmiyor..!!