Konuyu TBMM’ye taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, Hasan Ali Yücel İsminin Trabzon’daki Okuldan Çıkarılmasını ‘Cumhuriyete, Laik-Bilimsel Eğitime Saldırı’ Olarak Nitelendirdi. FETO/PDY ile mücadele kapsamına yönelik olarak okul isimleri üzerinden topluma mesaj verilmek üzere yapıldığı söylenen bu değişiklik kapsamına Hasan Ali Yücel’in ismini katmanızın özel bir anlamı var mı dır? Bu okul özellikle mi seçilmiştir?” diye sordu.
CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, Trabzon’da Hasan Ali Yücel’in ismini taşıyan okulun İstiklal İlkokulu olarak değiştirilmesini TBMM’ye taşıdı.
Bu konuda TBMM Başkanlığı’na Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle bir de soru önergesi veren Bektaşoğlu, Yücel’in çağdaş, laik ve bilimsel eğitimin kurucusu olduğunu hatırlatarak “bu karar, kimseye kabul ettirilemeyecek kadar anlamsızdır, bir kötü niyetin ürünüdür” dedi.
“Bu değişiklik bütün Türkiye’de olduğu gibi Yücel’in de memleketi olan Görele’de, temsil ettiğim il olan Giresun’da da tepkiyle karşılandı” diyen CHP milletvekili, “ AKP döneminde örnekleri sıkça görülen isimler, kavramlar, olay ve durumlar üzerinden Cumhuriyetin temel değerlerine, kurucularına, o dönemdeki şahsiyetlerine saldırı olarak değerlendirilmiştir” ifadesini kullandı.
CHP Giresun Milletvekili Bektaşoğlu, Bakan Yılmaz’a, okullara FETÖ/ PDY Terör örgütüne karşı verilen mücadeleyi yansıtan mesajlar içeren isimler verilmesi kararı içine Hasan Ali Yücel isminin katılmasının özel bir anlamı olup olmadığını sordu. Kararın değiştirilmesini ve Trabzon Valisi ve Milli Eğitim Müdürü hakkında soruşturma açılmasını isteyen Bektaşoğlu, önergesinin gerekçesinde şunları söyledi:
“Giresun’un Görele ilçesine bağlı Daylı Köyü’nden Posta Nazırı Hasan Ali Efendinin oğlu olan Yücel, edebiyatçı, şair-yazar, çevirmen kimliği ile edebiyatımıza katkı sunmuş, 4 dönem yaptığı Milli Eğitim Bakanlığı döneminde ise üniversite reformuyla pek çok üniversitenin kurulmasını gerçekleştirerek hem gençlerimizin üniversite eğitimi almasını, hem de bu yolla UNESCO’ya girmemizi sağlamıştır.
Köy Enstitüleri gibi, Türkiye’ye özgü örnek bir eğitim modelini kurarak yoksul Anadolu çocuklarının laik, çağdaş, bilimsel eğitim almasını, böylece toplumuzun aydınlanmasına, ülkemizin ekonomik olarak kalkınma ve gelişmesine ve cumhuriyet bilincinin gelişmesini sağlayan bireyler yetişmesine katkı sunmuştur”.
CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, Bakan İsmet Yılmaz’a şu soruları yöneltti:
1- Hasan Ali Yücel’in, Trabzon’daki bir okula verilen isminin değiştirilmesini hangi gerekçeyle açıklamaktasınız?
2- FETO/PDY ile mücadele kapsamına yönelik olarak okul isimleri üzerinden topluma mesaj verilmek üzere yapıldığı söylenen bu değişiklik kapsamına Hasan Ali Yücel’in ismini katmanızın özel bir anlamı var mıdır? Bu okul özellikle mi seçilmiştir?
Bu şekilde bir tercihle Yücel’in ismini bir okuldan kaldırarak hangi mesajı vermek istemektesiniz?
3-Bu ismin verilmesinde etkili olan Trabzon Valisi Yücel Yavuz ve İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Hızır Aktaş hakkında bir soruşturma açılmasını sağlayacak mısınız, okulun tekrar eski ismiyle varlığını sağlayacak bir girişimde bulunacak mısınız?
4-Hasan Ali Yücel ve cumhuriyet dönemi ve sonrasında alanlarında başarılı olmuş, ülkemizi başarıyla onurlandırmış, kişilerin isimlerini de değiştirecek misiniz?
5-Okul ve bakanlığınıza bağlı diğer birim, bölüm ve ünitelerin taşradaki isimlerinin değiştirilmesinin bu kadar kolay olmaması için bir önlem alacak mısınız?
6- Çağdaş, laik, bilimsel Türk Milli Eğitim sistemininin kurucusu, Cumhuriyetimizin aydınlık meşalesini eğitime taşıyan, başarıları nedeniyle ‘efsane Bakan’ unvanıyla anılan Hasan Ali Yücel’in ismini, başka kurum ve kuruluşlarda yaşatmayı düşünmekte misiniz, O’nu topluma ve gelecek kuşaklara tanıtmak ve anlatmak için bir çalışma içinde olacak mısınız?”