Giresun; Tur Kapsamından ve Altın Fındık Film Festivali’nden Neden Çıkartıldı?

Giresun; Tur Kapsamından ve Altın Fındık Film Festivali’nden Neden Çıkartıldı?

Giresun; yaylaları ve kültürel varlıkları ile eşsiz bir doğa güzelliğine sahiptir. Sisdağı Yaylası hariç il merkezine 50 ile 60 km mesafede turizm merkezi ilan edilen Kümbet, Bektaş, Yavuzkemal ve Sisdağı Yaylaları başta olmak üzere, Giresun’da birçok yayla bulunmaktadır.

Bu yaylalarda yaz dönemi çeşitli şenlikler yapılmaktadır. Ayrıca her yıl Aksu Deresi ağzında halk arasında Mayıs Yedisi diye bilinen alanda Giresun Adası’nın çevresinin gezilmesi, çeşitli gelenek ve görenekler ile sözde Uluslararası Halk Oyunları düzenlenmektedir.

Ayrıca Giresun’da görülmeye değer tarihi tescilli birçok yapı da mevcuttur. Giresun doğal maden suları ve termal suyu ile de ünlüdür. Merkez İnişdibi Beldesi, Dereli Pınarlar Köyü ve Alucra Aktepe Köyü’nde termal su kaynağı bulunmaktadır. Zengin bitki örtüsüne sahip şehrimizdeki dağ ve yaylalarımızdan günübirlik doğa yürüyüşleri, dağcılık, tırmanma, at ve bisiklet sporu gibi konularda yararlanmak mümkündür. İlimiz yaylaları kamp ve karavan turizmi açısından önemli potansiyele sahip alanlardır. Kümbet Salonçayırı Mesire Yeri, Koçkayası Tabiat Parkı, İnişdibi Ağaçbaşı Tabiat Parkı, Kulakkaya Alçakbel, Kümbet Uzundere, Aymaç; kamp ve karavan için uygun mevkilerdir. Kümbet Yaylası Koçkaya Tabiat Parkı; A Tipi Mesire Yeriyken 11.07.2011 tarihinde 354,00 hektarlık alan üzerinde Koçkayası Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir.

Ender manzara güzellikleri, kültürel, rekreasyonel ve turistik potansiyeli olan saha, Karadeniz’in meşhur yaylası olan Kümbet Yaylası’nda bulunmaktadır. Bektaş Yaylası, Dereli İlçe Merkezi’ne 25 km, Giresun İl Merkezi’ne 58 km mesafede olup; Tabiat Parkı’nın yolu asfalttır. Dereli İlçesi’nden, Giresun Merkez’e 56 km mesafede bulunmaktadır. Bektaş Yaylası’na ulaşım Bulancak’tan 42 km’lik asfalt yol ile sağlanmaktadır. Yaylada 72 yatak kapasiteli Karagöl Otel bulunmaktadır. Turizm merkezi ilan edilen yaylalarda su, elektrik, telefon, otel, manav, bakkal, lokanta gibi ihtiyacı karşılayacak tesisler mevcuttur. Geleneksel hâle gelmiş olan yayla şenlikleri her yıl Temmuz ayında yapılmaktadır. Kulakkaya Yaylası Giresun Merkez’in 45 km güneyinde ve Dereli İlçesi’ne bağlı Yavuzkemal Beldesi’nde yer almaktadır.

1650 rakım değeri ile diğer yaylalara göre daha düşük bir rakıma sahip olmasından dolayı hem ulaşımı kolay, hem de turizm faaliyet mevsimi daha uzun olduğu için daha çok tercih edilmektedir. Dişiçal, Melikli Obası, Ayılık, Alçakbel, Hanalan gibi yayla topluluklarından oluşmaktadır. Alçakbel Orman İçi Piknik Alanı yaylada mesire alanı olarak kullanılan mekândır. Sisdağı Yaylası’nda her türlü altyapı tesisi bulunmakta olup 1950 rakımındadır.

Bakanlık belgeli bir otel de yapım aşamasındadır. Giresun yaylalarında konaklamaya ve günübirlik hizmetlere yönelik tesisler bulunmaktadır. Merkez yaylalar olmasından dolayı bölgede ticari faaliyetler de oldukça gelişmiştir. Yaylaların en büyük sıkıntısı standart yol olmaması ve kaçak yapılaşmadır.

Giresun Merkez İlçe’de her yıl Uluslararası Halk Oyunları ve yörenin kültür geleneğini yansıtan etkinlikler yapılmaktadır. Giresun’un eski Belediye Başkanları’ndan Sayın Hasan KARAİBRAHİM, Kültür ve Turizm Müdürü olduğum dönemde Aksu Şenliği’ne Altın Fındık Film Festivali’ni eklemiştik. Ulusal gazetelerde, televizyonlarda ve dergilerde ilimizin tanıtımı yapılıyordu. Ama nedense bilinmeyen kişiler tarafından bu tanıtımdan ilimiz mahrum bırakıldı. Ülkemize komşu Rusya’dan gelen 5 milyon turistin gelmeme riski doğunca tanıtım için; dünyaca ünlü ses sanatçılarına Antalya İli’nin tanıtımı için Sivil Toplum Kuruluşları konser verdirmeyi planlıyor, bizler ise ilimizin tanıtımı için önemli bir değeri göz ardı yapıyoruz.

Şehrimiz doğa ve kültür turizmi yönünden ulaşım sıkıntısı yoktur. Bahse konu turizm merkezi ilan edilen 4 yaylanın yolu asfalt ama standart değildir. Gelenler, tur otobüsüyle yaylaya çıkamıyor. Bu nedenle 2007 yılında seyahat acenteleri ilimizi tur kapsamından çıkartılar. Yaklaşık geçen 9 yıl içerisinde ulaşım standart hale getirilmemiştir. Gelen turist kendi arabasıyla yaylaya çıkmak istiyor. Bu olay hem turist açısından, hem de seyahat acentasının ekonomisi açısından önemlidir.

Mürsel BOSTANCI

Emekli Kültür ve Turizm Müdürü

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?