ENDÜSTRİ 4.0 VE DÜNYA VATANDAŞI OLMAK

ENDÜSTRİ 4.0 VE DÜNYA VATANDAŞI OLMAK

Tarih boyunca Dünya Dört büyük devrim yaşamıştır. Su ve buhar gücüyle, elektrikle, dijital teknolojiyle ve son olarak endüstri 4.0 (yani günümüz yazılımlarıyla makinelerin birbiriyle konuşması gibi)  ile yani Türkçe adıyla 4. Sanayi Devrimiyle Almanların öncülünü yaptığı bir terim olup patentini de yine almanlar almıştır.

Her geçen gün biraz daha KÜYERELLEŞEN ve değişen dünyada gittikçe makineleşmekte, insan hayatını kolaylaştırmaya çalışmaktadır ve hala bu değişmeye rağmen dünyanın bir milyar insanını yoksulluktan ölüme terk etmekte yaklaşık bir buçuk milyar insanı ise daha elektrik ile buluşturamamaktayız. Buna nazaran 4. Sanayi devriminin patentini alan Almanya ise bunun üniversitede dersini koyarak 80 kişilik sınıfın 30 kişisine staj yeri bulamadığı için arayışlara gitmektedir. Endüstri 4.0 temel olarak bilişim teknolojilerini ve endüstriyi bir araya getirmeyi hedefliyor.

Türkiye için Avrupa’nın 50 yıl gerisinde olduğu söylense de sanırım bu açığı yavaş yavaş kapatıyoruz. Baksanıza 2011 yılında patenti alınan devrimi 2016 yılında duyduğumuza göre 5 yıl çok da büyütülecek bir zaman değil!  Hem unutmayalım dünyanın bir buçuk milyarı daha elektriği bile kullanamadığına göre 5 yıl geride olmamız ayıp sayılmaz değil mi? Endüstri 4.0’ı akademisyenler yıllarca tartışıp bulmuş peki biz o sıra ne yapıyorduk diye soruyor insan. Biz hep bu Avrupa’dan kopya mı çekmek zorunda kalacağız diye sinirlenmemek elde değil. İşte tamda bu yüzden biz öğrenciler olarak bu sorumluluğu üstlenmeye Endüstri 4.0’ı tartışarak “ENDÜSTRİ 4.1”e taşımaya ve “ENDÜSTRİ 5.0”ın hazırlıklarını yapmaya karar verdik. Zira bilinmelidir ki Endüstri 4.0 ile makineleştirilen dünya hatasını anlayıp ENDÜSTRİ 5.0’ın peşine düşecektir. Tabi tüm bunlar için önce kendi kabuğumuzu kırmak zorundayız. Yani kafeler de tüm gün dedikodu yapmak yerine dünya haberlerini takip etmemiz (ki 5 yıl geri kalmaktan ziyade 5 yıl ötesine gidebilelim), üniversitelerde güncel olaylar üzerinden yola çıkılarak ders işlememiz ama hepsinden önce ise kesinlikle dünya vatandaşı olmamız gerekir ki; Endüstri 4.0 sadece sanayisi olanın işine yararken 5. sanayi devrimiyle sanayisi olmayana DİJİTAL Sanayi götürerek yoksulunda işine yarar hale gelebilsin.

ENDÜSTRİ 5.0 ile bir buçuk milyar insan çağ atlayarak SOSYOEKOLOJİK DİJİTAL elektrikle tanışsın aynı zamanda açlık ve yoksulluktan kurtulma fırsatına kavuşsun.

Öyle ya EVRENSEL KÖY’de dünya vatandaşı olmak öyle kolay değil!

Büşra ATEŞ

atesbusra94@gmail.com

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?