CEMAL ÖZTÜRK, ZİRAAT ODALARI’NI NİYE ELEŞTİRDİ

CEMAL ÖZTÜRK, ZİRAAT ODALARI’NI NİYE ELEŞTİRDİ

BÖLGE ZİRAAT ODALARI’NA AÇIK MEKTUP

GİRESUN’un 16 Ziraat Odası’ndan birisi olan Giresun Merkez Ziraat Odası Başkanlığı, 82 köy ve mahallede 10.000’in üzerinde üyesi olan bir çiftçi kuruluşu. Ülke genelinde de yığınla Oda’mız var. AKP Milletvekili Sayın Cemal Öztürk, Kanal 28 TV’de, isim vermeden Ziraat Odaları’nı, fındık fiyatı konusunda eleştirdi.

Odalar’ın görevi kayıtlı olan çiftçilerine modern tarım yapmayı, az alandan çok ürün almayı, modern tarım alet ve edevatlarını tanıtmayı, arazisi üzerinde yaşayan çiftçilerin hayatlarını en iyi şekilde idame ettirebilmeleri için devlet ve hükümet nezdinde çıkan kanun ve kararnamelerden çiftçiyi haberdar ederek yaşamlarını kolaylaştırmaya yardımcı olmak diye sıralayabiliriz…

Odalar’ın görevi; İl içindeki Oda ve çiftçilerin uyum içinde bilgi alış verişi yaparak, uyumunu sağlayıp GİRESUN İli’ni tek ses haline getirip İl adına yetişen ürünlerde tek sesliliği sağlamak. Türkiye Ziraat Odaları birliğimizin görevi ise İller’den gelen bilgi ve doğa olaylarına göre yetiştirilen tarım ürünlerinin üretim, pazarlama safhasında çiftçinin mağdur olmasını önleyip en üst seviyede kazanca çevirmesi için gerekli takibi yapmakken, bu yapılıyor mu?

AKP Milletvekilimiz Sayın Cemal Öztürk, Kanal 28 TV’de bu Odalar’ın, üreticiyi pazara fındık getirmemeye teşvik ederek; yanılttıklarını iddia etmiş. Acaba Öztürk, hangi Oda Başkanları’nı uyardı.

Bu çerçevede Bölge genelindeki Odalar’a şu sorularım olacak

1-Tarım İl Müdürlüğü tarafından 2015 fındık rekoltesinin GİRESUN İli’nde 107 bin ton açıklanan tahmini rekoltesinin ŞUBAT ayı sonu itibariyle 48.899 ton gibi cüzi satış yapılmasında, sizin; ‘Fındığınızı pazara getirmeyin, satmayın’ diye basın yoluyla çağrı yapmanız sonucu çiftçimizin % 50 oranında zarar etmesine sebep olduğunuzun farkında mısınız?

2-Diğer İller’deki fındık üreticileri 13-14 TL’ye fındıklarını satarken piyasadan bir haber iyi fiyatların çiftçiler tarafından değerlendirilmesini engellediğiniz doğru mu?

3-Sayın AK Parti Grup Başkanvekilimiz NURETTİN CANİKLİ’nin GİRESUN Merkez Ziraat Odası’nı ziyaretinde doğrudan gelir desteğini 2 yıl uzatmasından dolayı basına verdiğiniz demeçlerin iktidar partisi mesajları gibi algılanarak çiftçinin en üst düzeyde dikkate aldığının farkında mısınız?

4- İktidar partisi Milletvekili Sayın CEMAL ÖZTÜRK’ün, Kanal 28 TV şehir yöneticileri programında söylemlerinizin ve açıklamalarınızın yanlış olduğunu çiftçiyi yanılttığınızı zarar etmelerinden mesul olduğunuzu açıklayarak Ziraat Odaları’nın kendi parasıyla çiftçinin yarıdan fazlası ürünü elinde kalan fındığını, sizin 15 TL’den almanız için çağrı yaptığından bilginiz var mı?

5- Fındığın 8 TL’ye düştüğünü, bunun bir oyun olduğunu söylerken, Avrupa’da kuru yemiş fiyatlarının yarı yarıya düştüğünden bilginiz var mı?

6- Eğer bu iç piyasada ürün fiyatını düşürmek için bir oyunsa Oda Başkanları olarak çiftçinin fındığını gerçek değerinde alıp Avrupa’ya aracısız satmak için neden girişimde bulunmuyorsunuz?

7- Yeni mahsulün pazara inmesine 4 ay kalmışken, çiftçinin elinde kalan 2015 mahsulü eski fındığın 1 TL noksan işlem göreceğini 2016 fındığının da etkileyeceğini biliyor musunuz?

8- 2016 ürününün tamamen yok olduğunu söyleyerek çiftçileri umutsuzluğa ittiğinizin, çiftçinin gübre ve bahçe bakımı yapmaktan vazgeçmelerine sebep olduğunuzu, göç planları yapmaya başlayan çiftinin bahçelerinin başıboş kalması sizce ne kadar önem arz eder? Fındıkta rekolteyi Tarım Bakanlığı tek elden HAZİRAN ayı başında açıklayacak.

GİRESUN ve Karadeniz Bölgesi için biz rekolte açıklamaya gerek yok olarak düşünüyoruz. Çünkü çoğu yerde fındık bahçesine girilmeyecek. Giresun yağlısında fındık yok denilecek kadar az. Burada geldik tespit yaptık. Bir dalda normalde 170-180 tane fındık olması lazım fakat 10-12 tane anca görebiliyoruz. Bu saatten sonra üreticiye elinde fındığı olan değerlendirsin diyoruz. Üretici kendi işini bilir. Çünkü; ‘2016 sezonunda fındık hasadı olmayacak’ diye basın açıklamaları yapılırken, 2016 fındığını düşündünüz mü?

9- 2016 yılında Türkiye genelinde 600-650 bin ton rekolte açıklanır, altında da Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu’nun TÜRKİYE Ziraat Odaları’nın imzası olursa görevlerinize devam eder misiniz?

10- 2014 yılı fındığımızın dondan hasar gördüğünü söylediğimiz yıl tahmini rekolte 24.456 ton olmasına rağmen Giresun Ticaret Borsası’nda 45.161 ton fındık işlem gördüğünü biliyor musunuz?

11- 2014’de don afeti yaşanmasından sonra çiftçilerin bahçelerindeki 2016 yılı daldaki fındığını sigorta yapmaya koştuğunu ancak sigortanın; ‘Rüzgârda %20’den, donda % 30’dan sonraki hasar ödenecektir’ diye sigorta kuralını değiştirdiğini, 1 yıl önce hasarın % 10’dan yukarısının ödendiğini, yeni şartları değerlendirmeden bahçelerini sigorta yaptıran çiftçilerin varsa bile rüzgâr hasarından doğru dürüst faydalanamayacağını biliyor muydunuz? Biliyor iseniz çiftçileri bu konuda neden uyarmadınız?

12- Dünya kuru yemiş piyasasını ve dünyada üretilen fındık miktarını, Türkiye’de yıldan yıla dikim alanlarının alabildiğine genişlediğinden haberdar mısınız?

13- Bu durumda biz çiftçiye verdiğiniz zarardan dolayı önce arazileri parçalanmış biz çiftçilerin aradan çıktığının farkında mısınız?

Bu nedenlerden dolayı; tüm Bölge Oda Başkanları olarak fındığın ve çiftçinin sorunlarını hükümetimize ileterek kesin çözümler bulunmasına katkı sağlamanızı, çiftçiyi umutlandıracak daha sonra mağduriyetine sebep olacak açıklamalardan kaçınmanızı, enerjinizi devletimizin müdahale alımına, taban fiyatı belirlenerek piyasaların oluşmasına harcamanızı, alım garantisi olduğunda da dikim alanları çoğalacağı için yine biz küçük arazi sahibi GİRESUN, ORDU, TRABZON’lu çiftçilerin mağdur olmamaları, bölgelere göre taban fiyat uygulanması için çaba harcamanızı dilerim.

“Şüphe bir nura doğru koşmaktır. Şüphe etmek akıllı insanlar için haktır.” (Tevfik Fikret)  Vesselam…

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?