BULANCAK KUŞLUHAN KÖYÜ’NDE SABAH KAHVALTISI

BULANCAK KUŞLUHAN KÖYÜ’NDE SABAH KAHVALTISI

365 gün evlerde yediğimiz Klasik sabah kahvaltılarından bıkan,yeni şeyler görmek isteyenlerin gideceği yerlerden biri;Giresun Bulancak ilçesi Kuşluhan Köyü Yöresel Ürünler Halk Pazarı ve Kahvaltı Evi olabilir.

Bulancak Merkezine 7 kilometre güneyde,yarısı temiz,yarısı bozuk asfalt yolla çıkılan Kuşluhan tepesi,Bulancak yerleşim alanına ve Karadeniz’e yukarıdan bakan güzel bir köydür.TÜİK e göre 2017 nüfusu 276 kadardır.Etrafı mevsim itibarı ile daha tomurcuklaşmamış,yaprakları ve çiçekleri açmamış ormanlarla,fındık bahçeleri ile kaplıdır.Bulancak ilçesini turistik Bektaş Yaylasına bağlayan ana yol üzerindedir.Ulaşım zorluluğu yoktur.

Kuşluhan Köyüne bu ismi zannımca, tepelerinde uzanan bakir ormanlarında,şırıl şırıl akan sularında her çeşit kuşun yaşadığı,cıvıldaştığı “kuş diyarı” manasına verilmiş olduğunu tahmin ediliyor.

Yöresel yemeklerin yapıldığı kahvaltı evi bir ilkokuldan çevirme.Eski Kuşluhan Köyü İlkokulu restore edilerek hizmete hazır hale getirilmiş.

7 ay önce bir Temmuz sıcağında beşi Kuşluhan Köylü,biri Amansya’lı altı müteşebbis kadın bir araya gelerek bu işe “bismillah” demişler.

Hizmet binasına okul öğrencilerinin girdiği kapıdan girip doğrudan sınıf olarak kullanılan kısımlara geçiyorsunuz.Girişin karşısını mutfak olarak değiştirmişler.Okulun İki dershanesi tamamen restore edilerek;etnografya müzesi haline getirilmiş.Bir köy evi,evin yatak odası,oturma odası,mutfağı kullandıkları zamana uygun eşyalarla döşenmiş.Yatak odasında kullanılan karyola,yatak,yaygı,yedek döşekler,yorgan,yastık,dolap ve yerlere serilen kilimler… Ana bölümün uygun bir köşesinde teşhir edilmiş.Mutfak kısmında eski kalemlikli ocak,tabak,tencere,bardak ,oturak, kaşık,sofra gibi eşyalar tahta dolaplarla,aşhana olarak düşünülen kısım içinde sergilenmiş.Bahçe,ahır ve ev işlerinde kullanılan eşyalar büyük hole dizayn edilmiş.Yerlere renkli kıldan çullar ve bez dokuma kilimler serilmiş. Yemek masaları üstlerine Karadeniz’in yüzyıllardır kullanılan bir kadın örtüsü olan keşanlar ile örtülmüş.

Kahvaltıyı bu ortam içerisine serpiştirilen masalar üzerinde yapıyorsunuz.Bu derece zengin tarihi ev eşyalarını toplayıp, mekanda sergileyen kişileri takdir etmemek elde değil.Yalnız kullanılan alet ve eşyaların isimlerini merak edenler olabilir.

Masalara gelen kahvaltının tamamına yakını burayı yaşatmaya çalışan altı kadınların marifetleri oluyor.Bal,tereyağ,patates ve peynirli bazlama,pancar diplesi,tomara-kaldirik kavurması,turşu kavurması,reçel,beyaz ve kaşlar peyniri,zeytin,tereyağlı yumurta,domates,salatalık,guymak,patates kızartması,kuzinede pişirilmiş buğday ekmeği ve yanında çay önünüze gelen yemeklerden bazıları…

Yerli kahvaltılıkların yanında mantar tuzlaması,incir reçeli,gügülce,kestane balı,deri peyniri gibi besinlerin bulundurulması önerimizdir.

Cesur ve güler yüzlü altı kadınımız bu işe soyunmuşlar.Bulancak Kuşluhan köyünde 7 gün siz değerli müşterilerini bekliyor.Şimdilik sabah kahvaltısı veriyorlar.İstek olursa diğer öğünleri de hazırlayacaklarını beyan ediyorlar.Ne dersiniz kahvaltı bahane,ortam şahane diyebilecek misiniz ?

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?