“TRABZON’DAKİ KURUMUN PERSONELİ YETERSİZ. 1 ADLİ TIP UZMANI 14 İLE BİRDEN HİZMET VEREMİYOR. MAĞDURİYETLER VAR. ADALET BAKANLIĞI YENİ BİRİM KURMALI”
Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, Giresun’a Adli Tıp kurulmasını istedi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a bunun gerekçelerini anlatan Bektaşoğlu, ilimizin bu kurum için gerekli alt yapıya sahip olduğunu belirtti.
“YENİ ADLİYE SARAYINA PROJELENDİRİLSİN”
Sorumluluk alanında Karadeniz’deki 14 olan ve Trabzon Adli Tıp Kurumu Gurup Başkanlığı’nın iş yoğunluğu ve personel eksikliği nedeniyle hizmet vermekte yetersiz olduğunu beliten Bektaşoğlu, “Adalet Bakanlığı’nın bölgemiz için yeni bir yapılanmaya gitmesi gerekir. Yeni bir birim oluşursa bunun için en uygun il de Giresun’dur” dedi.
CHP milletvekili, kapalı cezaevinin taşınacağını buraya adliye sarayı yapılırken adli tıpın da projeye katılabileceğini söyledi ve bunun için iktidar partisi milletvekillerini STK’ları ve ilgili kuruluşları talepte bulunmaya çağırdı.
“CENAZELER GEÇ TESLİM EDİLİYOR, RAPORLAR GECİKİYOR, YARGI KARARLARI UZUYOR”
Bülent Bektaşoğlu bununla ilgili olarak TBM Başkanlığı’na Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle bir de soru önergesi verdi Bektaşoğlu, önergesinin gerekçesinde şu görüşleri dile getirdi: “Cumhuriyet Savcılığının soruşturması kapsamındaki adli vakıalarda hayatını kaybeden yurttaşlarımızın cenazeleri, Trabzon Adli Tıp Kurumu gurup başkanlığına gönderilmekte, otopsi raporuna esas muayene yapıldıktan sonra da cenaze yakınlarına teslim edilmektedir.
Ancak kurumda sadece 1 adli tıp uzmanı ve yetersiz personel görev yaptığından ve bununla ilgili işlemler mesai saati dışında yapılmadığından, cenazeler bir gece bekletilmekte, 15-20 saat arasında bir süre içinde yapılan işlemlerinden sonra ailelere verilmektedir. Karadeniz’in ulaşım, coğrafi yapı ve köylerin, il ve ilçe merkezlerine uzaklığı düşünülürse; cenazelerin defin işlemi 2 günlük zaman dilimine yayılmaktadır. Böyle olunca da cenazelerde bozulmalar görülmekte, tüm bu süreç içinde ise yaşananlar ailelerin acısına acı katmaktadır.
Aynı sorun sadece otopsi ve ölü muayenesi gerektiren adli vakıalarda değil, kurumun görev alanındaki diğer; trafik kazası, darp, ateşli silah yaralanması, kesici ve delici alet yaralanması zehirlenme, ceza-i ehliyet, iş kazası, yaş tahsisi, akli muayene, kaza-i rüşt, vasi tayini, cinsiyet tayini gibi rapor gerektiren birçok konuda da yaşanmakta ve bu durum yargı kararlarında gecikmeye ve dolayısıyla da mağduriyetlere yol açmaktadır”
“ADLİ TIP İÇİN GİRESUN’UN HİZMET ALTYAPISI UYGUN VE ULAŞIMI KOLAY NOKTADA”
Bektaşoğlu önergesinde,Bakan Bozdağ’a şu soruları yöneltti:
1-Adli Tıp Kurumu Trabzon Grup Başkanlığı görev alanında 14 il (Trabzon, Samsun, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Iğdır, Ardahan, Kars, Ağrı ve Erzincan) ve bu illere bağlı 137 ilçe bulunduğu ve kurumun bir yıl içinde yaklaşık 8 bin adli tıp raporu tanzim ettiği kayıtlardan anlaşıldığına göre; böylesine bir iş ve işlem yoğunluğunun, üstelikte yetersiz personelle yürütülmesinin bir hizmet eksikliği, mağduriyet yarattığını ve hatta tartışmalı raporlar oluşmasına neden olabileceğini düşünmekte misiniz?
2- Adli Tıp Kurumu Trabzon Gurup Başkanlığı’nın bu yoğunluğunu azaltmak ve mağduriyetleri kısmen de olsa azaltmak için bölgemizde bu yıl içince yeni bir teşkilat yapılanmasına gidecek misiniz?
3- Karadeniz’de veya şu anda Trabzon’dan hizmet alan mevcut iller düşünülüğünde, ulaşımı ve hizmet alt yapısı en kolay şekilde oluşturulabilecek bir orta nokta olarak görülen Giresun’a ikinci bir gurup başkanlığı kurulmasını gerekli görmekte misiniz?