52. HAFTADA FARKLI KUTLAMA

52. HAFTADA FARKLI KUTLAMA

52. Kütüphane Haftası Kutlama Programı, plakası 28 olan Giresun’un Bulancak İlçesi’nde renkli görüntülere sahne olan etkinliklerle devam ediyor. Toplumun kitaba ve kütüphaneye ilgisini çekmek, toplumda okuma alışkanlığı konusunda farkındalık yaratmak ve okur sayısının artmasını sağlamak için 81 ilde eş zamanlı olarak topluca kitap okuma etkinliği düzenlendi. Tüm kütüphanelerde etkinlik düzenlenirken, Bulancak ilçemizde farklı etkinlik düzenlendi Giresun Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali KAFKASYALI ile Ordu Üniversitesi Akkuş Meslek Yüksek Okulu Öğretim görevlisi Yazbahar ÇETİN LAZ konuşmacı olarak katılacağı Küresel Anlayış ve Kütüphaneler konulu konferans gerçekleşti

Neden farklı kutlama, artık klasik ve görsel hediyelerden arınmış alanlarında eğitim almış konuşmacılar, kütüphane müdürü Haydar YAVUZ bey’in daveti ile kutlama etkinliğine katılan dinleyiciler, konuşmacıların vermiş olduğu tatmin edici bilgiler, nedeni ile fark olduğunu gördüler.  Dekan Ali KAFKASYALI Bey Türk Milleti’nin tarih boyunca kültürün toplum yapısında olan etkilerinden ve etkileşiminden bahsetti Rusların ve İngilizlerin, Türklerin ve farklı Milletlerin kültür varlıklarını yağmaladıklarını ve kimliklerinin tespiti için dahi o Milletlere arşivlerini açmadıklarını anlattı. Öğretim görevlisi Yazbahar ÇETİN LAZ hanım efendi ise raflarda bulunan kitapların artık yerini Elektronik aygıtlara terk ettiğini yeni neslin, her istediği yerde ve zamanda internet vasıtası ile istediği bilgiye kolayca ulaştığını dinleyicilere sade bir dille anlattı.

Kütüphaneler her ne kadar yerini internete bırakmış gibi görünse dahi ihtiyacımız olan bilgi elektronik ortama yüklenmediği için her zaman doğru ve yeterli bilgiyi bulamayız. İnternet hayatımızı oldukça kolaylaştırdı, ancak yine’de kütüphanenin gölgesinde kalacaktır. Tarih boyu insanlar bilgiye ihtiyaç duymuşlar sağlık, dil, din, edebiyat ve tarih tüm bu detaylı şekliyle bize en iyi bilgiyi kitaplar sunar. Ünlü yazarların kitaplarını sansürsüz şekilde okuyabiliriz. Cumhuriyet döneminde 1924’te çıkarılan Tevhid-i Tedrisat Kanunu’yla vakıf kütüphanelerindeki koleksiyonlar, 1927’de çıkan kanunla tekke ve zaviyelerde bulunan eserler Maarif Vekaletine (Milli Eğitim Bakanlığına) bağlı kütüphanelere devredildi. Maarif Vekaletine bağlı olarak faaliyet gösteren Kütüphaneler Kültür Bakanlığının kurulmasından sonra bu bakanlığa bağlandı. Çeşitli il ve ilçelerdeki yazma eserler, halk ve çocuk kütüphaneleri Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğüne bağlıdır.

Yüzyıllar boyunca yazılan ve bugün basılan milyonlarca kitap kütüphanelerimizi doldurmaktadır. Günümüzdeki teknolojik gelişmeler neticesinde ortaya çıkan sesli ve görüntülü yayınlara fazla rağbet gösterildiği için kütüphanelerden faydalanan kimseler azalmıştır. “İlköğretim, lise ve dengi okullarda eğitim ve öğretimin hedeflediği ilke, amaç ve işlevler doğrultusunda, uygulanan ders müfredatları ve programlar temel alınarak oluşturulan; okul idarecileri ve öğretmenlerin hazırlıklarına yardımcı, hedeflerini gerçekleştirmede aracı; öğrencilere fırsat eşitliği tanıyarak yeteneklerine uygun olanaklar sunan, kişisel araştırma ve inceleme yapmalarını mümkün kılan, okuma alışkanlığının ve yaşam boyu eğitimin temelini sağlayan; okulun diğer tüm unsurlarıyla bütünleyici bir rol oynayan, bulunduğu topluma yararlı olmayı da hedefleyen hizmet kuruluşlarıdır.

Sosyal Medyada Paylaşın:
Önceki Yazı
Sonraki Yazı

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?