Türkiye’deki müzik türleri

Türkiye’deki müzik türleri

Türk halk müziği?

Türk sanat müziği

Karadeniz müziği?

Oyun havaları?

Tasavvuf müziği?

Taverna müziği

Arabesk müzik?

Çocuk müziği

Türk pop folk müziği

*Türk halk müziği?

Halk müziği, toplumun içinden gelen, insandan insana aktarılarak yaşayan, sürekliliği bulunan, yüzyıllar boyunca toplumların kendi öz kültürleri ile bezenen,halk tarafından genel kabul görerek yaşayan bir müzik türüdür.

*Türk Sanat Müziği

Klasik Türk musikisi veya Türk sanat müziği, makamlı bir Türk müzik türü. Klasik Türk Müziği, klasik Batı müziği ve Hint müziği ile beraber dünya üzerinde süreklilik ve gelenek oluşturma bakımından mevcut üç klasik müzikten birisi olarak kabul edilir.

*Karadeniz müziği?

Karadeniz türküleri tümüyle halk müziğinin özelliklerini gösteren bu türün en belirgin özelliği, oyuna eşlik amacıyla üretilmiş olmalarıdır.Türü belirleyen en önemli öğe, 7/16, 7/8, 5/8’lik düzümlerin kullanılmış olmasıdır. Bunun yanında karadeniz kemençesi ve tulum zurna bu türü belirleyen çalgısal öğelerdir.

Seslendirme sırasında kullanılan ağız ve özellikle bağlama türü çalgılarla oluşturulan karadeniz tezeneside denilen tavır, türü oluşturan diğer öğelerdir. Karadeniz halk müziğinin en önemli 2 çalgısı kemençe ve tulumdur.

*Oyun havaları?

Oyun havası, insanlarda coşku uyandıran, sazlarla çalınan, saz eserleridir. Çiftetelli, zeybek, longa, horon, hora, bar, köçekçe, halay ve sirto gibi değişik şekilleri vardır.

*Türk Pop müziği

Türkçe sözlü hafif müzik veya Anadolu pop alaturka ve halk müziği kalıpları üzerine modern müzik kalıplarının monte edilmesiyle oluşturulmuş bir Türk müziği çeşididir. Batı Avrupa melodileri baz alınarak geliştirilen Türk pop müziği, hem klasik Türk müziğinden ve halk müziğinden yoğun olarak beslenmiş hem de popüler müziğin evrensel çizgilerine sadık kalmayı başarmıştır.

*Tasavvuf müziği?

Tasavvuf müziği, İslamdaki Tasavvuf felsefesine uygun olarak, eğlendirmek için değil, insanın Allah’a olan kulluğunun farkına varmasını sağlamak için yapılan bir müzik türüdür. Dini duyguların seslendirilmesidir. tasavvuf müziği ilahidir

Tasavvuf musikisi nefes ile dokunuş ile ritim ile icra edilir, sonu olmayan sürekli bir kurgu içerisinde örülür. Temel enstrumanlar Ney ve bendirdir. Mevlevi müziği tasavvuf müziğinin temelidir.

*Taverna müziği

Taverna özellikle 70 ve 80 yıllarda varolmuş müzik türü. Arabesk tarza benzetilse de, yapı olarak arabeskten çok farklıdır. icra eden sanatçıların sahne aldığı tavernalardan almıştır ismini herhalde. Ferdi özbeğen, ümit besen, arif susam, cengiz kurtoğlu gibi sanatçıların var ettiği akımdır.

*Arabesk müzik?

Türkiye’ye özgü, oryantal bir halk müziği türü. Genellikle duygusal olan şarkı sözleri; umutsuz aşkları, günlük dertleri, umutsuzluğu ve başarısızlığı konu edinir. Küçük bir kısmı ise entrümantaldir.

*Çocuk müziği

Özellikle çocukların gereksinme ve ilgileri göz önünde tutularak yaratılan eğlendirici, dinlendirici ve eğitici parçalardan oluşan müzik.

*Türk pop folk müziği

Türk pop folk müziğini iki kısımda inceleye biliriz Anadolu rock ve Anadolu pop. Türkülerin batı enstrumanları ile söylenmesi sonucu oluşmuş müzik türüdür. En önemli temsilcisi Modern Folk Üçlüsüdür. Selda Bağcan bu akımda önemli bir yer tutar. Kubat, Ayşegül, Orhan Hakalmaz ve Yavuz Bingöl bu akımda yer alan diğer günümüz sanatçılarıdır. Pop folk olarak adlandırılan Balkan ve Ortadoğu müziği etkili Arabesk müzikten tamamen ayrışmıştır.

Dünya’daki müzik türleri

  1. Rock müzik
  2. Caz müzik
  3. Klasik müzik
  4. Rap müzik
  5. Soundtrack
  6. Blues
  7. R&B
  8. Progresif rock
  9. Heavy metal müzik
  10. Kelt Müzik
  11. Punk
  12. Rap müzik
  13. Pop müzik

*Rock müzik

Bu müzik çeşidi 20. yüzyılın sonlarında ortaya çıkmış bir müzik çeşididir. Genel olarak elektro gitar, bateri ve bas gitar gibi enstrümanlar kullanılmaktadır. Bununla birlikte organ ve piyano gibi klavyeli enstrümanlarda rock müzik türünde sıkça rastlanmaktadır.

Saksofon gibi üflemeli çalgılarda rock müziğinde yer almaktadır. Ancak bununla birlikte yeni oluşturulan rock müzik eserlerinde bu tür çalgılara nadir olarak rastlanmaktadır. Rock müziğinin bir çok çeşidi olmakla birlikte en çok bilinen en önemli iki tane çeşidi vardır. Bunlar hard rock ve nu-metaldir. Hard Rock; karanlık, sert ve genelde ölüm gibi kötü olayları anlatan tarzlardır. Hard rockçılar renk olarak siyahı seçmişlerdir. Nu-metal ise daha çok rap ve metal müziklerinin harmanlanması ile meydana gelmiştir.

*Caz müzik

Cazın kökeni Batı Afrika’ya dayanmaktadır. Bu bölgedeki dini ve ruhani törenler caz müziğine ilham olmuştur. Caz müziğinin ilk çıktığı dönemlerde en çok etkilendiği akım Blues’tur. Blues Amerika’da bulunan köle Afrikalı’ların yöresel halk müziği idi. Her iki açıdan da bakıldığında caz müziğinin doğuşunun Afrika kökenli olduğu gerçeği ile karşı karşıya kalmaktayız.

*Klasik müzik

Bu müzik çeşidi Avrupa’da yüksek gelir seviyesine sahip olan ve yüksek zümre olarak değerlendirilen insanlara ait görünümünde olan ve halk müzikleri ile net çizgilerle ayrılmış durumda olan müzik çeşididir.

*Rap müzik

Rap müziğinin kökeni bizdeki tabirle varoş olan Amerika’nın getto bölgesine dayanan bir müzik türüdür. Rap müziği Amerika’nın bazı eyaletlerinde yer alan ve birbirlerine üstünlük kurma amacı güden hiphop kültürünün müzik kolu olarak gösterilmektedir. Bu müzik 1970 yılında ortaya çıkmıştır ve hızlı bir şekilde dünyanın birçok bölgesinde popüler olmuş bir müzik çeşididir.

*Soundtrack

Türkçe’de tam olarak karşılığı bulunmamaktadır. Bu sebepten dolayı film müziği olarak tanımlanmış durumda olan müzik çeşididir. Bu müzik türünün önemli bestecileri ise Andrew Llody Webber, Danny Elfman, John Wiliams Hans Zimmer James Horner gibi isimlerdir. Türkiye’de ise rock müzği dalında eserler veren Kıraç bu türde eserler vermiş olan sanatçıdır.

*Blues

Bu müzik türünün kökeni Amerika’da köle konumunda bulunan Afrika kökenli işçilerin söyledikleri ve genel olarak acı hüzün ve keder içeren şarkılardır.

*R&B

Bu müzik çeşidi de tıpkı Blues gibi Amerika’da yaşayan Afrika’lılar kökenlidir. En önemli temsilcisi ise Micheal Jackson’dır.

*Progresif rock

Elektro gitar, akustik gitar, bas gitar, klaveye ve bateri gibi geleneksel rock enstrümanlarına ek olarak keman, hammond orgu, moog sentezleyici, perküsyon enstrümanları, üflemeli çalgılar ve benzeri bulunabilir.

*Heavy metal müzik

Heavy Metal, agresif ritimler ve aşırı distorsiyonlu gitarlarla karakterize edilen Metal müzik türüdür.

*Kelt müzik

Kelt müziği ya da Keltik müzik İskoçya, İrlanda, Galler, Asturias vs. gibi bölgelerde yaygın olan geleneksel bir müzik türüdür. Özellikle son yıllarda Dünya çapında dinleyici kitlesi bulmuştur. Kelt müziği, pentatonik bir müzik olup keman, gitar, arp, gayda ve flüt gibi çalgılar önemli yer tutar. Bayan vokale erkek vokalden daha sık rastlanır. Rahatlatıcı ve dinlendirici özelliğiyle tanınan bir müziktir.

*Punk müzik

Punk rock, kökenleri 1974 ve 1975 yıllarına, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık’a dayanan ve kendisini The Exploited, Ramones, Sex Pistols, The Damnedve The Clash gibi gruplarla kanıtlamış düzen karşıtı rock müzik hareketidir.

Punk terimi ise, punk rock’a dayalı alt kültür için kullanılmaktadır. Bu alt kültür agresif gençlik, kendine özgü giyim tarzı, Punk İdeolojisi ve D.I.Y. (Do It Yourself – Kendin Yap) etiğini kapsamaktadır.

*Rap müzik

Rap müzik 1970’lerin başında New York’un siyah gettolarında doğdu. Rap “Rhytm And Poem” (Ritim ve Şiir ya da Ritmik Şiir) veya “Rhytmic African Poetry” (Ritmik Afrika Şiiri) sözcüklerinin kısaltması olarak bilinse de aslında rap ingilizcede “ağır eleştiri” demektir ve “and” kelimesi kısaltmalarda asla “a” harfiyle sembolize edilmez. Rap, müziğin tempo ve ritmine uyarlanıp beat eşliğinde söylendiği sokak tarzı ve sert sözlerin ağır bastığı Hiphop kültürünün içindeki başlıca dört elementten biridir. Kelime anlami “Sert eleştiri” dir.

*Pop müzik

Pop müzik, genellikle hit olan, tutulan müzik yerine kullanılsa da aslında popüler müziğin bir alt grubudur. Dünyada 1940’lara dayanan bir tarihi vardır. Günümüzde birçok Rock, Hip Hop, R&B ve Country türlerine de dokunan pop müzik, tam olarak tanımlanmakta zorluk çekilen bir kavramdır.

Kaynak: http://www.nedir.com/m%C3%BCzik-t%C3%BCrleri#ixzz4NeBRQrhu

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?