KÜTÜPHANEYE HİÇ GİTMEYEN KİŞİ VAR MIDIR?

KÜTÜPHANEYE HİÇ GİTMEYEN KİŞİ VAR MIDIR?

Bir varmış, bir yokmuş. Evvel zaman içinde, kalbur zaman içinde bir saatçiğin akrep ve yelkovanı tik tak tik tak zamanda ilerlerken, insanlığa faydası dokunacak; bilimsel, sanatsal, kültürel bilgiyi en üst seviyeye çıkaracak bir hazine ortaya çıkmıştır. Onun adı kitaptır. Tanrı’nın ilk emri, ‘’oku’’ olmuştur insanlara. Yazı yazmak, okumakla bire bir eştir. Yazı olmadan okuma yapamayız, görsel dünyamızı fikren, ruhen ve bizden bir başkasına aktarım yaparken elimizde kanıt kalması için yazıyı kullanırız hep. Yazı bizim okuma aracımız, soyut düşüncelerimizi somut hale çevirmemize yardımcı olurlar.

Geçmişten günümüze bilgi ve bilgiye eş değer veriler kitaplar aracılığıyla elden ele geçmiştir. Yeryüzünde birçok kitap, kitaplar ve kitap benzeri yazılı basımlar genellikle evlerde, küçük ve büyük yapılarda ‘’kütüphane’’dediğimiz yerlerde muhafaza edilirler. Türkiye’de 1964 yılından beri her mart ayının son pazartesi günü ve o hafta boyunca ‘’Kütüphaneler Haftası’’ olarak kutlanılır. Kitapların faydalarından, insana olan yararından, nesilden nesile aktarılışından bahsedilir. Kitle iletişim araçlarının kitapların yerini tutamadığından gem vurulur. Kitaplara dokunulmasını, kitapların kokusunun alınmasını ve içinde neler yazdığını kişiye hissettirilmesine dair konuşmalar düzenlenir.

Kitaplar, benim gizli dünyama açılan bir kapıdır. Ben o kapıdan içeri girdiğimde daha öz bir benliğe yani asıl kimliğime bürünürüm. Kendimi özgür ve o karakterlerle yaşıyormuş gibi hissederim. Bir kitabı okuyup bitirdikten sonra, eğer o kitapta beni kendine çeken bir karakter var ise. Ben o karakterle bağımı ya kitabın aynı öyküsünde ya da kendimin yazıp yönettiği ayrı bir düş alemimde sürdürürüm. Bir kitap kurdu olarak, bana kimi zaman insanlardan daha yakındır kitaplar çünkü; kitaptaki karakterler sayesinde çeşitli insan durumlarını değerlendirme şansına sahip olurum. Çoğu zaman arkadaşlarımdan daha ötedirler kitaplarım, elimi uzattığımda başucumda veya çantamda yer alırlar.

Kitaplar, bizim ucu bucağı olmayan evrenimiz ve her kitap ayrı bir bilgi havuzumuzdur. Konusu ne olursa olsun fakat, yine de kendi elimizdedir yararımıza olan bilgiyi seçebilmek.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?