Yeni oyunlar mı sahnede?

Yeni oyunlar mı sahnede?

Rekoltede bakanlık devre dışı mı bırakıldı?

Fındık-Sen Genel Başkanı Kutsi Yaşar, Türkiye’de rekolte açıklayamayan sermaye gruplarının yurt dışında Bakanlığın koyduğu yasağı deldiğini belirterek yetkilileri göreve çağırdı

Yaşar;  “Gıda tarım ve hayvancılık bakanlığı dışında rekolte açıklaması yapılmayacaktı” diyerek şöyle konuştu:

“Bakanlık aldığı bir kararla daha önce ihracatçısından sanayicisine ve ziraat odasına kadar farklı kesimlerin ayrı olarak açıkladıkları rekolte tahmini açıklamalarını iptal ederek kendi bünyesin de tek bir elden rekolte açıklaması yapacağını kamuoyuna açıklamıştı. Türkiye ‘de açıklama yapamayan sermaye grupları yurt dışında çok uluslu tarım ve gıda şirketlerinin sert kabuklular ve kuru meyveler kongresinde açıklamalarını yaptılar. Böylelikle Bakanlığın yaptırımını baypas etmiş oldular. Kaldı ki deyim yerindeyse bir bakanlık gibi çalışan Ferrero ve ona bağlı birimlerin de çalışmaları bu açıklamalara yeterli veri kaynağı oluşturmuştur.

 ŞİRKETLER ÖN ALDI FINDIK TA REKOLTEYİ AÇIKLADI

Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Kongresi geçtiğimiz günlerde Amerika da  yapıldı. Kongrede  Türkiye den  ihracatçı ve sanayici temsilcilerinin de hazır bulunduğu toplantıda badem,fındık,ceviz v.b ürünlerin 2018 yılına kadar tahmini rekolteleri açıklandı. Halen dünya fındık dikim alanlarının %80’ni,dünya fındık üretiminin %70’ni ve dünya fındık ihracatının %75’ni elinde bulunduran Türkiye’nin 2016 yılı rekolte tahmini 710 bin ton ve 2015 yılından 25 bin ton devirle toplamda 735 bin tonla birlikte  dünya üretimi de 1 milyon 69 kg  açıklandı.

 ŞİRKETLERİN   REKOLTESİ TUTAR MI?

Yine kısa bir süre önce TUİK Trabzon Bölge Müdürlüğünce yapılan açıklamada; 2016 yılı fındık rekoltesinde bir önceki yıl 646 bin ton olarak gerçekleşen üretimden iklim ve hastalık  v.b  sebebleri %18-20 azalma olacağına vurgu yapılarak 530 bin tonluk bir üretimin öngörüsü yapıldı. Hatırlanacağı üzere 2015 yılı için sermaye grubu 733 bin tonluk bir rekolte öngörüsünde bulunmuş yaklaşık 90 bin tonluk bir sapma ile üretim 646 bin tonda kalmıştı.Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise bu gerçekleşen rekolteye yakın bir açıklama yapmıştı. Bu yılda önümüzdeki günlerde rekolte açıklaması yapması beklenen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının verileri bu bağlamda oldukça önem arz etmektedir. Bu yıl yaşanan don,dolu ve fırtına v.b iklimsel faktörlerin üretimde yarattığı azalmalara  fındık da periyozite etkisi ile meydana  gelen azalmalar ve külleme hastalığının yaygınlaşmasından dolayı ortaya çıkacak azalmalar da eklendiğinde rekoltenin öngörülen tahminlerin altında gerçekleşeceğini  görmemek için kör  ve sağır olmak gerekir.

ŞİRKETLER SPEKULASYON YAPIYOR

Bilindiği üzere fındık fiyatları 2014  yılında gerçekleşen don afetinden sonra 20,00 TL ‘sına kadar alıcı bulmuş,2015 sezonu başlangıcında 10-12 TL’ sında işlem görmüş kasım ortalarına kadar 15 TL’ sını görmüş ve ardından düşüşlerle 8,50 TL  ‘sına kadar gerilemiştir .Şüphesiz ki bu fiyat düşüşlerinde emanet e verilen fındığın azımsanmayacak rolü vardır. Ayrıca yaklaşan yeni sezonda fındık fiyatlarını baskılama refleksleri de sermaye grubunun vazgeçmediği taktiklerdendir .Amerika da servis etikleri tahmini rekolte rakamları da bunun açık göstergesidir.

GIDA EGEMENLİĞİMİZİ YOK EDİYORLAR

Fındık artık bu ülkenin milli ürünü olmaktan çıkıyor.. Ferrero  v.b  şirketler gün geçtikçe fındık da daha da söz sahibi oluyorlar. Fındık çiftçisi uygulanan tarım politikaları ile kendi topraklarına ve kendi ürününe yabancılaşıyor. Uygulanan fiyat politikaları ile fındık da üretimden gelen gücümüz kırılarak gıda egemenliğimiz yok ediliyor. Fındık çiftçisi tüm bu gelişmelere sessiz  kalmamalı fındığına ve toprağına sahip çıkmalıdır. Umudu ve Mücadeleyi Büyütelim!”dedi

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?