Fındıkta oyun mu var?

Fındıkta oyun mu var?

Karan serbest piyasada fındık fiyatının 10 lira seviyesinde işlem gördüğünü hatırlatarak, fiyat üzerinde oynanan oyunun sürdüğünü vurguladı.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık fiyatındaki belirsizliğin sürdüğünü belirterek, fiyatların istenilen düzeyle olmadığını kaydetti.

Karan yaptığı açıklamada, fındık fiyatındaki belirsizliğe ve tekelleşmeye dikkat çekti.

.

Fındık fiyatının en az 15 lira olması gerektiğinin altını çizen Karan, “2015-2016 fındık sezonunda yapılan spekülasyon fındık tarihinde yapılmamış ve üretici bu kadar mağdur edilmemişti. Fındık fiyatının 15 liradan 9 liraya kadar düşmesini sebebi emanet değildir. Sadece bir bahanedir. Fındık fiyatının düşmesinin tek sebebi tekelleşmedir. En başından beri gerçek budur. Aslında sektörün tüm paydaşları bunu çok iyi bilmekte, ancak herkes topu taca atarak, üretici ve ziraat odalarını suçlamaktadır. üretici ürünün emanete yeni bırakıyor. Fındık fiyatı 15-20 liraya alınıp satılırken de emanete bıraktı hem de daha fazla miktarlarda. Gelinen nokta şudur, Türkiye’de fındık tekelleşiyor, fiyatı birileri kontrol ediyor. O birileri de aklınca üretici cezalandırıyor. Ziraat odaları olarak alın terimizi kontrol altına almak isteyenlerle karşı mücadelemiz sonuna kadar sürecek. Ürünümüzü tekelcilerin iki dudağı arasına bırakmayacağız. Bu sezon her ne kadar onlar kazanmış, istediklerini gerçekleştirmiş gibi görünse de, üreten hiçbir zaman kaybetmez, keser döner sap döner bir gün gelir hesap döner” dedi.

GÖZLER ÇOTANAK SAYIMDA

Karan, 2016 tahmini fındık rekoltensin tespiti için Haziran ayında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çotanak sayımı yapılacağını, açıklanacak rekoltenin doğru ve gerçekçi olacağını, bunda da ziraat odalarının katkısının büyük olduğunu, ve geçtiğimiz yıllarda yaşanan rekolte kargaşasının son bulacağını ifade etti. Karan rekoltenin bu yıl oldukça düşük gerçekleşmesini beklediklerini kaydetti.

 

TARIM KREDİ KOOPERATİFİ’NİN FINDIK ALIM POLİTİKASINI BELİRLEMESİNİ BEKLİYORUZ”

Hükümet tarafından Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’ne fındık alım yetkisi verildiğini hatırlatan Karan, yeni sezona 3 ay gibi bir süre kalmasına rağmen alımla ilgili bir çalışma göremediklerini bununda üretici açısından kaygı verici olduğunu belirtti.

Fındık fiyatındaki düşüşün ardından üretici lehine yapılan tüm açıklama ve girişimlerin havada kaldığını ifade eden Karan, yeni hasat öncesi somut adımlar atılmasını, üreticinin bir mağduriyet daha yaşamaması adına Tarım Kredi Kooperatifi’nin fındık alım politikasını bir an önce belirlemesi beklediklerini ifade etti.

“DON, FIRTINA DERKEN BİR DE KANSER MUSALLAT OLDU”

Karan, mevsimsel değişikliklere bağlı olarak fındığın her yılbaşına bir şey geldiğini de vurguladı. Karan, yeni mahsulün başına zirai don ve fırtınadan sonra şimdide fındığın kanseri denilecek küllenme hastalığının musallat olduğunu, hastalığın kanser virüsü gibi hızla yayıldığını bir önlem alınamazsa yeşil altının büyük tehdit altında olduğunu belirtti.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?