VALİ’DEN KAZALARA KARŞI SEFERBERLİK

VALİ’DEN KAZALARA KARŞI SEFERBERLİK

Vali Harun Sarıfakıoğulları başkanlığında, 21 Şubat Cuma günü saat 14.00’de Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda, otobüs kazalarının önlenmesine yönelik çalışmalar ele alındı.
İçişleri Bakanlığı’nın “Trafik Güvenliği Uygulama Politika Belgesi” kapsamında kaza nedenli ölümler ve ciddi yaralanmaların en aza indirilmesi, bu kazalardan kaynaklı sosyo-ekonomik kayıpların yanı sıra bireyi, toplumsal hayatı ve kamu güvenliğini tehdit eden risklerin ortadan kaldırılması için otobüslerle yapılan şehir içi ve şehirlerarası yolcu taşımacılığı faaliyetlerinin güvenliğinin sağlanması amacıyla 81 ilde eş zamanlı olarak, Valiler ve Kaymakamların başkanlığında bir toplantı düzenlendi.
Giresun İl Merkezinde Vali Harun Sarıfakıoğulları başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya; Vali Yardımcısı Mehmet Fikret Çavuş, Belediye Başkanı Yardımcısı Osman Öden, İl Jandarma Komutanı J. Albay Muhammet Sevinç, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, İl Milli Eğitim Müdürü Ertuğrul Tosunoğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Başkanı Ali Kara, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İbrahim Çeltik, Giresun Otobüsçüler Derneği Başkanı Fuat Yurt ile Giresun otobüs terminalinde faaliyet gösteren yolcu otobüslerinin bağlı bulunduğu firma yetkilileri/sahipleri katıldı.
VALİ SARIFAKIOĞULLARI : “HEDEFİN OTOBÜS KAZALARININ MİNİMİZE EDİLEREK ORTADAN KALDIRILMASI OLDUĞUNU” İFADE ETTİ.
Şehiriçi ve şehirlerarası otobüs kazalarının önlenmesi amacıyla düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Sarıfakıoğulları, trafikte otobüs şoförlerinin daha dikkatli olmasının ve kurallara riayet etmesinin kazaların azalması açısından son derece önemli olduğunu belirterek bu konuda hem alınan hem de alınacak olan tedbirlerin tekrar gözden geçirilip karara bağlanması noktasında bütün illerin talimatlandırıldığını, burada hedefin otobüs kazalarının minimize edilerek ortadan kaldırılması olduğunu ifade etti.
Yaşanabilecek otobüs kazalarında can ve mal kaybının daha fazla olabildiğini bu konuda firma yetkilileri ve sürücülerimizin daha duyarlı olmaları gerektiğini söyleyen Vali Sarıfakıoğulları; “Başta on numara yağ diye tabir edilen niteliği düşük olan yağların sebep olduğu kazalar olmak üzere belirsiz araç yangınlarına sebebiyet veren bir takım hususların önüne geçilmesi maksadıyla hem otobüslerden hem de akaryakıt satışı yapılan yerlerden numune almak suretiyle kontrollerimizi yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Yolcu taşımacılığında emniyet kemeriyle ilgili de bir hassasiyet gelişmesini arzu ediyoruz. Bununla ilgili de İçişleri Bakanlığımızın organizasyonu ile kampanyalar yaptık. Yine ölümlü kazaların büyük bölümünün şehir içlerinde meydana gelmesi nedeniyle tüm yurtta olduğu gibi ilimizde de yaya öncelikli trafik uygulamamızı hayata geçirdik. Buna ilişkin en üst düzeyde hassasiyet göstermeye çalışıyoruz. Ben bütün trafik kontrol ekiplerimize bu konuda talimatı verdim. Kurallara uymayan kim varsa, resmi kurum özel araç ayrımı yapmadan gerekli yasal işlemlerin yapılması talimatını verdim. Bu tür projelerden sonra şehir içlerindeki kaza oranları da dahi büyük bir düşüş yaşandı. Atılan her adımın, fikir birliğine varılan her çalışmanın sonuçlarını biz pozitif olarak görüyoruz. Bu konuda hepinizden en üst düzeyde hassasiyet bekliyoruz. Bir fikir birliği oluşturup, alınan önlemlerin ve yapılan çalışmaların bütün kamuoyuyla paylaşarak, bu kazaların hiç olmaması için bütün gayretimizi gösterecek, en azından minimum düzeye çekilmesi noktasında hep beraber gayret içinde çalışmalarımıza devam edeceğiz Bu vesileyle gayretli ve özverili çalışmalarından dolayı emeği geçen arkadaşlara teşekkürlerimi iletiyorum” dedi
Vali Sarıfakıoğulları’nın konuşmasından sonra toplantının gündemini oluşturan; Yol ve trafik güvenliğinin sağlanması için alınması gereken tedbirler, kış şartlarına uygun lastik kullanılması, şoförlerin yol, hava, trafik durumunun gerektirdiği şartlara uygun hızda seyretmeleri ve hız ihlali yapmamaları, mevzuatın öngördüğü sayıda şoförü yolculuk esnasında araçlarında bulundurmaları, kazaların temel nedeni olan yorgun/uykusuz araç kullanmanın önlenmesi, firmaların sık sık şoför değiştirmemesi, çalışma sürelerinin kaydının tutulması, seyahat süresince şoförlerin ve yolcuların emniyet kemeri takmaları ve bu yönde araç içinde gerekli uyarıların/kontrollerin yinelenmesi, sürücü seçiminde titiz davranılması, uzun yol deneyimine ve güvenli sürüş bilgisine sahip şoförlerin çalıştırılması, firmalarca sefer öncesinde veya haftada bir kez otobüslerin ve şoförlerin yeterliliklerinin kontrol edilmesi/gözlenmesi, trafik güvenliğine yönelik kontrollerin aksatılmadan yapılması, terminallerde ve güzergah üzerinde araçların takograf, ışık, far vb. teknik donanım/ekipmanlarının denetlenmesi, belirlenen alanlar dışında yolcu bindirme/indirmenin yapılmaması, otobüs yangınlarının nedenleri ve alınabilecek önleyici tedbirlere dikkat edilmesi maddeler üzerinde görüşmeler yapılarak kazaların nerede, nasıl ve ne şekilde meydana geldiğine yönelik istatistiki bilgiler sunum halinde verildi.
Toplantıda; oda temsilcileri ile otobüs firma temsilcilerinin çözüme yönelik görüş, öneri ve talepleri de alınarak bir rapor haline getirildi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?