TMO,Niye Kota Uyguluyor?

TMO,Niye Kota Uyguluyor?

TMO’nun piyasaya girmesi memnunluk yarattı ancak üreticinin fındığının tamamının alımına sıcak bakılmaması üzüntü yaratıyor.

 

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fındık alımında uyguladığı kota sınırını arttırdı. Üreticilerden gelen eleştirilere kayıtsız kalmayan TMO, Dönüm başına 41 kilogram fındık alımı yaparken, artık üreticilerden dönüm başına 65 kiloya fındık alımı yapacak.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fındık alımına devam ediyor. Alımların başladığı günden bu yana üreticilerden en fazla gelen eleştiri dekar başına ortalama 41 kilogram fındık verebilmeleriydi. Uygulamaya göre Çiftçi Kayıt Sistemi’nde 10 dönüm yeri olan Ordulu bir üretici en fazla 410 kilogram fındık verebiliyordu. Böylece geri kalan fındık üreticinin elinde kalıyordu.

TÜİK 2016 dönüm başına verim istatistiğinden alınan bu rakama üreticilerden büyük bir tepki gelmişti. Gelen tepkiler üzerine Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü harekete geçti. Müdürlük, Bakanlık yetkilileriyle iletişime geçerek gelen tepkileri bildirdi ve rakamın yükselmesi gerektiğini anlattı. Bunun üzerine bakanlık da en yakın zamanda bu rakamı revize etme kararı aldı. Dekara 41 kilogram olan fındık verme miktarı, 65 kilograma yükseltildi. Zaman içerisinde bu miktarın daha da artabileceği belirtildi.

Öte yandan alımların ikinci gününde de üreticiler fındıklarını TMO’ya getirmeye devam etti. Altınordu’nun Karacaömer Mahallesi’ndeki depoda ilk gün 2 ton 150 kilo fındık alan TMO, ikinci günde 10 tona yakın fındık aldı. Ünye’de ise 15 ton fındık alımı gerçekleştirildi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?