Tarımsal Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Giresun İl Koordinatörlüğünce IPARD II lansman toplantısı Yeşilgiresun Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Otelinde yapıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan tanıtım programının açılışını yapan TKDK Giresun İl Koordinatörü Emin Serdar Kurşun, TKDK’nın 2020 yılına kadar uygulanacak olan IPARD II Programı için ilk başvuru çağrı ilanına 18 Aralık 2015 tarihinde çıktığını belirterek, yatırımcıların yeni destek alanları ve daha yüksek hibe oranları ile destek alacağı IPARD II Programının tanıtımı amacıyla ülke genelinde TKDK’nın 42 İl Koordinatörlüğünde lansman çalışmaları düzenlendiğini söyledi.
Kurşun, “TKDK Giresun İl Koordinatörlüğü, 5 Mayıs 2012 tarihinden itibaren ilde faaliyetlerine başlamış ve ilk defa 2013 yılında proje kabulünü gerçekleştirmiştir. Giresun’da 2012 yılından itibaren 7 çağrı ilanına çıkan TKDK, inceleme süreci biten ilk 7 çağrı sonucunda toplam 95 proje ile sözleşme imzalamıştır. Bu 95 projenin toplam yatırım tutarı 45 Milyon TL, ödenecek destek miktarı ise 17,5 Milyon TL’dir. Aralık ayı itibariyle 8,5 Milyon TL hibe ödemesi gerçekleştirilmiş, geriye kalan miktar ise projelerin bitmesiyle birlikte yatırımcıların hesabına aktarılacaktır. TKDK Giresun İl Koordinatörlüğü; besicilik, kanatlı eti, arıcılık, tıbbi ve aromatik bitkiler, kırsal turizm ve yerel ürünler sektörlerindeki yatırımlara öncülük etmiş, özellikle kırsal turizm sektöründe Giresun’da,25,5 Milyon TL değerinde yatırıma vesile olmuştur. Destek verilen işletmelerde toplam 555 kişiye istihdam sağlanmıştır. TKDK hibeleri ile genç ve kadın girişimcilerin proje yapması teşvik edilmektedir. Bugüne kadar ilimizde yapılan yatırımlar için 40 yaş altı 16 genç girişimci ve 4 kadın girişimci Kurumumuzdan hibe alarak kendi işletmesinin sahibi olmuştur.” dedi.
TKDK’nın ilimizde bulunmasının memnuniyet verici olduğunu belirten Vali Yardımcısı Yüksel Çelik de, “TKDK 2013 yılından itibaren ilimizde proje desteği vermeye başladı. Sağlanan hibelerin rakamsal verilerine baktığımızda, Türkiye’yi büyük bir pasta olarak ele aldığımızda hibelerde toplam ayrılan payın ilimize tahsis anlamında bir sınır yok. Ne kadar çok proje ve başvuru yapılarsa ilimizin bu kaynaktan istifade etme oranı fazla olacaktır. Bizim arzumuz ilimizin proje başvuru sayısının fazla olması. İstediğimiz oranlarda bu başvuru artışını sağlayamadık. Bunun sebebini tespit ederek, en azından bu seneki çağrıya ilginin daha fazla olmasını arzu ediyoruz. İnşallah bu yeni konuları da içerecek şekilde ilimizin bu kapasitesini değerlendirmek istiyoruz. Özellikle yenilenebilir enerji konusu çağımızın konuları arasında yer alıyor. Bundan sonra da detaylı bir bilgi almak için İl Koordinatörlüğümüzle iletişime geçildiğinde sizlere ulaşma, proje hazırlama noktasında, bütün girişimci vatandaşlarımıza yardımcı olacaktır. İlimize bölgemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından en fazla işçi çalıştıran, en fazla destek alan, en genç ve ilk bayan yatırımcı olmak üzere 4 alanda girişimcilere plaketleri verildi.
18 Aralık 2015 tarihinde çıkılan IPARD II Programı Birinci Başvuru Çağrı İlanı kapsamında proje başvurularının; et ve süt üretimi ile yumurta tavukçuluğu için 25 Ocak – 26 Şubat 2016 tarihlerinde; et ve süt ürünlerinin, meyve ve sebze ile su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yatırımlar için 29 Şubat – 25 Mart 2016 tarihlerinde; arıcılık, bitkisel üretim, yerel ürünler, kırsal turizm, kültür balıkçılığı, makine parkları ve yenilenebilir enerji alanlarına yönelik yatırımlarda ise 28 Mart – 22 Nisan 2016 tarihlerinde kabul edileceği bilgisi verildi.