S – 400 -SANAYİ KÜLTÜRÜ

S – 400 -SANAYİ KÜLTÜRÜ

Sanayi ve üretimin bir kültürü var. Vidanın bulunma tarihçesi Milattan Önce 200 lü yıllarda dayanmaktadır. Vida dişlerindeki standardizasyon eksikliği problem olmaya başlayınca bu sorunların üstesinden gelmek için “Joseph Whitworth” İngiltere’de atölyelerden vida numunelerini toplayarak iki öneri sunmuştur.Dişlerin standardize edilmesi gerektiğini önerince 1860 yılında bu öneriler İngiltere’ de standart uygulama haline gelmiştir.
1864’te Amerika’da, William Sellers, farklı bir standart önermiş UNC-UNF serisi dişler bu şekilde doğmuştur.
Avrupa’ da ise metrik diş standardize edilmiştir.Nihayetinde Alman ve Fransızlar metrik standardı geliştirdiler.Yüz yıllardır savaşlar içinde boğuşan Rusya ise sanayi üretimini Avrupa standardına göre değil ABD standardına göre dizayn etmiştir.
Dünyada taraf olma sanayi kültürü, vida sistemlerini benimsemede kendini göstermiş , Avrupa sanayisinin baş aktörü Almanya 2 kez dünya şavaşında yenilmesinde bu vida sisteminde traf olma belirleyici olmuş aynı vida sistemini kullanan devletler müttefik de olmuştur.birleşmiş milletler Güvenlik Konseyi on beş ülkeden oluşmakta olup,bu üyelerden beşi daimi üye statüsünde, mutlak veto yetkisine sahiptir. Bu ülkeler ABD, Rusya, Çin Halk Cumhuriyeti, İngiltere ve Fransa’dır.
Siz kendi sanayinizi geliştirmemiş , standardınızı oluşturmamış iseniz ister ABD den ; ister Rusya dan aldığınız silahı bu müttefiklerin arzuları dışında kullanamazsınız. Birine doğrultsanız diğeri veto eder. Çünkü bu devletler ikinci dünya şavaşının galibidirler. Bu nedenle silahalanmaya ayrılan para sanayi yatırımı ve standardına ayrılsa sanayi yatırımı kültürü topyekün gelişeceği için ülke ve , yatırımcının kazanması yanında bu kültürü ihraç ettiğiniz ülkelerde size bağımlı olacaktır. Şu anda bizim olduğumuz gibi.
29 Mart 2002’de 170 adet tankın modernizasyonu için İsrailli IMI firmasıyla 687.5 milyon dolar bedelle imzalanan anlaşma, ekonomik ömrünü tamamlamış olan M60 tanklarına bu büyüklükte
Modernizasyon için tank başına 4 milyon dolar ödeyen Türkiye’ye aynı tarihlerde yürütülen ‘Modern Tank Projesi’ için Ukrayna yeni nesil T-72 tankları için ise tank başına 3 milyon dolar önerdi. Anlaşma, Uzi silahlarını ürüten firma olarak da bilinen IMI firmasını batmaktan kurtardı. Modernize edilen tankların tesliminde sorunlar yaşandığı, hatta Suudi Arabistan’a satıldığı dillendirildi.
Altay tankı yapıyorduk motor, şanzıman, dfransiyelini Almanya’dan alacaktık vermediler rafa kalktı. Atak hlokopderini Pakistan’a satmaya kalktık , 1.5 milyar dolarlık T129 ATAK helikopteri sözleşmesi için ABD Savunma Bakanlığı’nın izni beklenirken, ABD – Pakistan arasındaki gerginlik, nedeniyle satışına onay vermedi.Türkiye’ motor konusunda yeni arayışlara yöneldi mi? Evet.
S-400 hava savunma sisteminin Türkiye’ye sevkiyatının ardından ABD’den ilk karşı hamle geldi. ABD Temsilciler Meclisi, Kıbrıs Rum kesmine uygulanan silah ambargosunun kaldırılmasını düzenleyen yasayı kabul etti. Bu durumda bizim ülkemize yönelik bir saldırıda S 400 leri kullandığımızda satanla , karşı çıkanın aynı tarafta olduğu güvenlik konseyinde bizim lehimize karar çıkarmı.?
Biz kendi sanayicimizi sanayi kültürümüzü bir an önce oluşturmadıkça diğer çabalar sonuç getirmeyecektir. Ülkemizde bu kültürü geliştirecek yetişmiş mühendis,sanatkar,sanayici de mevcut.bu sanayi standardını oluşturup standart parça üretimi yapacak özel sektör tesislerin açılmasına devletin ön ayak olması , teşvik etmesi, standarda göre parçaları üreten sanayiciden toplanan parçalardan istediğiniz makina, motor, silah ortaya çıkacaktır. Almanya yaptığı araçların standardında parçaları özel sektör imalatçılara sipariş edip marka fabrikasında birleştirmesini yapmaktadır. İşte bizimde yapmamız gereken marka ptantini aldığımız ürünün parçalarını yapacak standart sanayi yan kuruluşlarını oluşturmamız gerekmektedir.
O zaman maliyet düşecek, sanayi kültürü kendini yenliyecek geliştirecektir . Parça sektörünü geliştirip standart üretim yapma kabiliyeti geliştiğinde üretim istisnam gelişerek devam ederken üretilen parçaların birleştirilmesinde kullanılan alet edevat sektörü dahi bu standart parelelinde ayrı sektör olarak büyüyecektir. Benim köydeki meskenimin altında hobi atölyemde metrik, witfork , kılavuz, pafta seri takımı iki sistemin anahtar takımları olmaz sa olmaz . İhraç edilen araç , gereçlerin tamir bakımı için gerekli olduğundan bulundurmak zorunda olduğunuz mecburiyet. İşte üretim ekonomisinin sizi nasıl bağımlı hale getirdiğinin örneğidir. Artık milletler işgalle değil üreyim teknolojisi ile bağımlı hale getirildiğini kabul edip üretim ekonomisine geçmemiz bu üretimi ise ülke olarak seferberlik halinde desteklememiz bizi bağımsız yapacaktır.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?