Aramızdan ayrılışının 93. Yıldönümünde Milis Yarbay Osman Ağa ve Milli Mücadele Kahramanlarımız Giresun’da törenle anıldı.
Kurtuluş Savaşında Osman Ağa ve Milli Mücadele Kahramanları Anıtı önünde saat 10:00’da Belediye Başkanı Kerim Aksu ve aile adına Cem Feridunoğlu anıta çelenk koydular. Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan törende Nazlı Erkan Osman Ağa’nın kısa biyografisini okudu. Aksu Anadolu öğretmenlerinden Fatih Karahan Osman Ağa’nın yaşamı, askeri dehası, katıldığı savaşları anlattı.
Belediye Başkanı Kerim Aksu, Giresun’un Milli Mücadelede nerede durduğunun tarih öğretmeni tarafından ayrıntısı ile anlatıldığını belirterek şu konuşmayı yaptı: “ Bilindiği gibi Yunanlılar İzmir’e girdiğinde ilk miting Giresun’da yapılmıştır. Giresun’dan başlayan haykırış ile Milli Mücadelenin başlangıcı buradan başlamıştır. Milli Mücadele sürecinde Osman Ağa ve gönüllü milislerimiz Sakarya’da, Çanakkale’de, Dumlupınar’da, birçok cephede savaşmışlardır. Sadece şu rakamları vermek istiyorum. Gönüllü 42. Ve 47. Alaylarımız 5 bin kişiyle gidip 250 kişi olarak geri dönmüşlerdir. Giresun’un insanları, atalarımız ülke için, bizim için çok şey yaptılar. Giresunlu gönüllüler ve onların lideri Atatürk’ün yanında yer aldı. Atatürk onlara güvendi. Buradan kahramanlarımıza saygılarımızı iletiyorum. Rahmetle onları anıyorum.”
Başkan Aksu, Osman Ağa ile ilgili anıt ve törenlerin daha önceleri yapılamadığına vurgu yaparak; “ 2003 yılında dönemin Belediye Başkanı Hasan Karaibrahim tarafından bu anıt yaptırılmıştır. Ben de o zaman başkan vekiliydim. Hatırlayınız Osman Ağa anma törenlerine fazla katılım olmazdı. Aile, şehit ve gazi derneklerimiz tarafından anma yapılırdı. 2010 yılından itibaren Osman Ağa ve Milli Mücadele Şehitlerimizi anma etkinliklerini resmi hale getirdik. Geçen yıl Polatlı ile kardeş şehir, Çanakkale Savaşlarının 100. Yılında Çanakkale ile kardeş şehir olduk. Bu kardeş şehirlerimiz Atalarımızın kahramanlıklarına önemli bir saygının ifadesidir. Osman Ağa ve gönüllü milislerimiz Çanakkale Salihler Köyünde 8 ay konaklamışlar. Geçen yıl Salihler Köyünü ziyaret edip, Atalarımıza ekmek pişirilen fırından ekmek yedik. Salihler Köyünde Osman Ağa ve Milli Mücadele Kahramanları Evi yaptırmak için çalışma yapıyoruz. Bu vatanı bizlere bırakanlara her zaman şükranlarımızı ifade ediyoruz. Ruhları şad olsun. Bu arada bugün aramızda olamayan değerli büyüğümüz Erdem Menteşeoğlu’na geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Osman Ağa ve Milli Mücadele Şehitlerimizle ilgili araştırmalar yapan, kitaplar yazan Menteşeoğlu’nun bu süreçte emeği çok büyüktür” şeklinde konuşmasını tamamladı.
Kurtuluş Savaşı’nda Osman Ağa ve Milli Mücadele Kahramanları Anıtı önünde yapılan törenlere Belediye Başkanı Kerim Aksu, Vali Yardımcısı Barış Demirtaş, Rektör Vekili Mahir Kadakal, Belediye Başkan Yardımcıları Murat Ersoy, Hasan Hilmi Erzincanlı, Siyasi Parti İl Başkanları, İl Genel Meclisi Başkanı, Belediye Meclis Üyeleri, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri, Feridunoğlu Ailesi, Polatlı Karadenizliler Derneği Başkanı Zeki Sönmez ve vatandaşlar katıldı.
Osman Ağa’nın Giresun Kalesi’nde yapılan anma töreninde dua okundu. Buradaki törenlere Vali Hasan Karahan ve Emniyet Müdürü Uğur Öztürk’de katıldı.