Milletvekili Tığlı,öğrencilerin internet çilesini TBMM’ye taşıdı
TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, pandemi nedeniyle uzaktan eğitim almak zorunda olan öğrencilerin derslere erişim sorununu Meclis gündemine taşıdı.
Tığlı, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından imzalanması istemiyle sunduğu soru önergesinde, uzaktan eğitime geçilmesinin , milyonlarca öğrencinin derslere erişim sorunu yaşamasına ve eğitim haklarından mahrum kalmasına da neden olduğunu ifade ederek, “Türkiye’de 23 milyon 221 bin 218 hane bulunmakta ve TÜİK’in verileri dikkate alındığında, ülkemizde 2 milyon 716 bin 883 hanede internet erişimi bulunmamaktadır. Eğitim Bilişim Ağı (EBA) öğrencilerin eğitim araçlarına erişimi konusunda yeterli hazırlık yapılmadan ve eksikler giderilmeden hayata geçirilince yoksul ve dar gelirli ailelerin normal koşullarda dahi kısıtlı olan eğitime ulaşım imkanları tamamen yetersiz hale gelmiştir. Türkiye’de üst sosyoekonomik kesimden öğrencilerin bilgisayara erişim oranları yüzde 90 iken, alt sosyoekonomik kesimde yer alan öğrencilerimizde bu oran yüzde 40 civarındadır.
Milyonlarca öğrencimizin mağduriyet yaşadığı, özellikle ekonomik imkânı sınırlı ailelerin çocukları için eğitimde fırsat eşitliğinin büyük bir zarar gördüğü bir süreç geçirmekteyiz. Bu süreçte büyük metropollerin en merkezi ilçelerinde yaşayan öğrencilerin birçoğunun dahi ekonomik yetersizlikler sebebiyle uzaktan eğitime katılım sağlayamadığı, ihtiyaç duydukları internet erişiminden, eğitim materyallerine kadar eksiklerinin tespiti ve giderilmesine yönelik çalışma yapılmadığı görülmektedir. Bu sebeple uzmanlar eğitimde fırsat eşitliğinin ortadan kalkması sonucu yoksul ve dar gelirli ailelerin çocuklarının aleyhine gelecekte kuşaklar arasında telefi edilemez farkların meydana geleceği ifade edilmektedir.” diye konuştu.
Tığlı, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a öğrencilerin bu mağduriyetine ilişkin şu önemli soruları sordu;
1.Salgın döneminde uzaktan eğitim sürecinde devletin anayasal haklardan doğan eğitimde fırsat eşitliğini sağlayabildiğini düşünüyor musunuz?
2. Uzaktan eğitim sürecinde yeterli materyale sahip olamadığı için eğitim sürecine dahil olamayan öğrenci ve ailelerin tespitine yönelik hangi çalışmalar ve araştırmalar yapılmıştır? Buna ilişkin veriler ne şekildedir? İnternet alt yapısı olmayan, alt yapısı olup interneti, tableti, bilgisayarı, televizyonu olmayan aileler ve öğrencilerin tespiti yapılmış mıdır? Bunun sonucu olarak bu öğrencilerimize Bakanlığınız ve devlet imkanlarıyla hangi olanaklar sağlanmıştır?
3. Yoksul ve birden fazla çocuk sahibi ailelerin özellikle kız çocuklarının eğitim olanaklarının tümüyle ellerinden alındığı bir dönem geçirdiğimiz bir süreci gelecekte nasıl telafi etmeyi düşünüyorsunuz?
4. Ülkemizde eğitim Millî Eğitim Bakanlığı ve devlet tarafından sunulan kamusal bir sorumluluk olmaktan çıkarılarak, bireylerin ailelerin ekonomik imkânı ve bireysel kararlarına mı terk edilmiştir?