MHP’NİN 6. OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI

MHP’NİN 6. OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI

Sabahın yedisinde Ankara Esenboğa semtine doğru ağır ağır yol alan otobüsümüzün içinden, dar bir asfalt yol kenarına sıra sıra dizilmiş,yolumuzu kapatmış taksilere bakıyoruz.Gözlerimiz karşımıza çıkacak hedefimiz olan yüksek bir binayı aramakta.Ancak sağ ve sol yanımızda uzanan buğday başaklarının şimdiden sararmaya başladığı tarlalardan başka bir obje göremiyoruz..Bir de bu tarlaların arasında kıvrılarak uzayan bozuk asfaltlı dar bir yol ile,bu yolun iki yanına park etmiş akşamdan kalma araçlar.

Biraz daha ilerledik.Şimdi önümüz sıra araçlarından inmiş, yayan olarak belli istikamette yürüyen partililerin arasından yol almaya başladık.Kenarlardan başlayıp içlere doğru uzanan tarlaların içinde öbek öbek yatmış buğday başakları gözümüze ilişti.İçimden” bu ezik ve çiğnenmiş yerlerde” tüzük kurultayı” yapılmış olabilir dedim.Çünkü; MHP Genel Merkezindeki yöneticilerin ağızlarında sakız gibi çiğnedikleri “tarlada kurultay yapmaya kalktınız” sözünü hatırladım.Aslında buğday saplarını bu şekilde yatıran, insanların çiğnemesi değil, bölgeye adını veren ve durmadan esen rüzgarların işiydi.

Otobüsümüzü kendine park yeri aramaya yollamışken, bizler diğer yoldan biraz uzakta yükselen, çok katlı olmayan Büyük Anadolu Oteline yönlendik. Sabahın bu vaktinde asfaltın kenarlarına sergi kurmuş,simit,su,köfte, parti bayrakları ve parti amblemleri satan satıcılara baka baka bir kilometreye yakın daha yürüdük.

Büyük Anadolu Otelinin giriş kapısında olmak üzere, yollar dahil tüm açık alanlar polislerce güvenlik altına alınmıştı.Bizi otelin salonu yerine, sol yanda devasa bir yapı olan kapalı spor salonuna yönlendirdiler.Otele delege ve özel misafir dışında girilmesi yasaklanmıştı.

Etrafta kümelenen erkencilerin arasından geçip spor salonuna varıyoruz.Üst baş aratması yaptırarak salonun içine dalıyoruz.Salon henüz dolmamış.200 kişi var yok.Kurultay boyunca yayın yapacak kapalı devre dev ekranın karşısına hakim bir yere, Giresun gurubu olarak konuşlanıyoruz.

Salon bakımsız ve tertipsiz.Kongre emarelerinden eser yok.Bu binada düzenleme yapılmamış.

Saat sekizden saat ona kadar her yönden gelen konuk il ilçe temsilcilerini;atılan sloganlar nezdinde takip ediyoruz.Salonun 8 bin kişilik olduğunu öğrendik.Koltuklar ve ara yollar ekran arkası hariç ful doluyor.Bir ara yerimden kalkıp salon dışındaki kalabalıklara göz atıyorum.Bahçedeki ağaç altlarının ve boşlukların insan kaynadığını fark ediyorum.Ayrıca bu saatte Otele gelmeye çalışan partililerin de olduğunu gözlemliyorum.

Saat on gibi önümüzdeki dev ekran açılıyor.Kurultayın yapılacağı ana salon görüntüleri açılıyor.Fondan verilen şarkı ve marşlar eşliğinde salona ilk gelen Ümit ÖZDAĞ oluyor.Hocanın yanında pek destekçisi yok.Biraz sonra onu 30 kişilik heyecanlı bir ekiple Koray AYDIN takip ediyor.Adaylar yerine oturuyor.Peşinden salonun giriş kapısında görülen bir kalabalık arasında Meral AKŞENER’in salona yaklaştığını gözlemliyoruz.Ana salonu bilmem ama bizim kapalı spor salonumuz alkış ıslık ve tezahürattan yıkılıyor.Sekiz bin kişi ayakta Meral Hanıma destek veriyor.Salona son gelen Sinan Oğan toplantı salonundan alkış alsa bile; oturduğumuz salonda bariz bir dalgalanma olmuyor.

Şimdiden işin rengi anlaşıldı.Bu kurultay çoktan Meral’in kurultayı olmuş.

Karşı salonda tebrikleşmeler devam ederken; saat 12.00 ye kadar delegelerin salona alınma işlemleri sürüyor.Delegeye ayrılmış kısım ful dolduğunda,biz şimdi Kurultay başlayacak derken bu sefer çağrı heyetinden delegelere yönelik”Bu kurultayın bu salonda toplandığına dair düzenlenen tutanağa” imza atmaları anonsu yapıyor.Müzik ve marşlar eşliğinde iki saatte bu faslın bitmesini bekliyoruz.Bulunduğumuz salon ortamı serin ve beklemeye müsait.Dışarıda kalanların tümü, aşırı sıcaktan otele ait geniş bahçelerdeki ağaç gölgelerine sığınmışlar.

Saat 14.30 da Çağrı Heyeti yerini alıyor ve Kurultay da başlatmış oluyor.Divan oluşumu içim Meral Hanımın adayı Sayın Müsavat Dervişoğlu,Sinan Oğan’ın adayı olarak Sayın Hasan Hüseyin Türkoğlu teklif ediliyor.Tam işler yoluna girdi derken.Divan oluşumu için teklif edilen bu iki ayrı guruba karşı; delegelerden müthiş tepkiler gelmeye başlıyor.Sloganlarla “tek liste”istediklerini ifade ediyorlar.Bu kargaşaya Çağrı Heyetinin bile mani olamadığını gören dört Genel Başkan aday; bir araya gelerek nihayet tek listede anlaşıyorlar.

Musavvat Dervişoğlu ortak tavrın divan başkanı olarak seçiliyor. Divan yerine oturuyor.Kurultayın belirlenen gündem maddelerine geçiyor.

Gündemin asıl konusu olan Tüzük Değişiklikleri, Sayın Müsavat Dervişoğlu’nun usta yönetimi sayesinde; MHP parti tüzüğünün demokratik yapıya uymayan 14 maddesi peş peşe tıpkı bir tahtaya çivi çakar misali tak tak delegelerce değişik şekliyle kabul ediliyor.Daha önce üzerinde çalışılan ve 450 delegenin imzası ile genel kurula sunulan bütün değişiklikler 5-10 dakika içinde kuruldan oy birliğiyle geçiveriyor.

Kısa olarak:

*MHP bundan sonra seçimli olağan üstü kurultaylar yapabilecek.

*MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’nin üstünlük taslayan tüm yetkileri elinden alındı.

*MHP de gelecekte kurultay toplayacak yeni divan heyeti bile tayin edildi.

*MHP ce görevden alınan il ilçe başkanları tekrar görevlerine iade edildi.

*Disiplin kurulunun korku ve endişe veren keyfi uygulamaları kaldırıldı.

*Parti il ilçe başkanları ile kayıtlı üyelerin kongrelerden üç ay öncesinden başlayarak disipline verilme maddesi kalktı.

*Seçimli Kurultay tarihi 10 Temmuz,yapılamasa 17 Temmuz olarak karara bağlandı.Bundan sonra bu ikili kural tüzük maddesi oldu.

*MYK nın elinde koz olan üye yenileme yetkileri tamamen kaldırıldı.

Kurultaya gelen delegeler MHP tüzüğünde demokrasi anlayışına ters bulunan 14 maddeyi değiştiriyor.Böylece 12 Eylül darbe yasalarına paralel çıkartılan Siyasi Partiler Kanunundaki lider sultalığına ve lider keyfiyetine uygun maddeleri tüzükten silmiş oluyor.

Yalnız kurultayı düzenleyen ekip organizasyon konusunda sınıfta kalıyor.Sadece delegelerin yerine yerleşmesi 4 saat sürüyor.Ayrıca kapalı spor salonunda biriken izleyiciler için namaz kılınacak kabinlerin hazırlanmadığı görülüyor.

Kısaca bu sıcak Ramazan ayında, ekserisinin niyetli olduğu bir günde, çok uygar bir demokrasi şöleni yaşadık.19 Haziran tarihinde yaklaşan “gün dönümü”nde,MHP deki demokrasiye dönüşümü gördük.Delegelerin özgürce aldıkları kararları izledik.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?