Giresun Kent Konseyi Başkanı N. Uğur Karaibrahimoğlu, Kültür Sitesi’nin eski SSK Hastanesi arazisine yapılmasını önerdi.
Başkan Karaibrahimoğlu Giresun’a yakışacak kültür sitesinin ancak bu arazide hayata geçebileceğini ifade etti.
Karaibrahimoğlu yaptığı açıklamada; “2013’de Özel İdare ile takastan sonra Sokakbaşı’ndaki (Kültür Sitesi olarak anılan) bina statik açıdan sakıncalı bulunduğu için yıkılmıştı. Şehirde tek salon olması nedeniyle önemli bir ihtiyacı karşıladığı için büyük bir eksiklikte ortaya çıkmıştı. Daha sonraki süreçte Özel İdare, Belediye’den takasta aldığı spor salonu arkasındaki 2500 m2’lik alana kültür sitesi planlamış ancak sonuca ulaşılamamıştı. Geçtiğimiz yıl ise Atatürk Lisesi yanındaki yatılı pansiyon ile (toplamda 3000 m2) spor salonu arkasında bulunan Özel İdare’ye ait arsa takas edilmişti. Söz konusu bu pansiyon alanına (Kültür Han adıyla) bir Kültür Sitesi yapılacağı açıklanmış, avan proje çalışmasının başlatıldığı duyurulmuştu.” diyerek şöyle devam etti:
“Avan projenin hangi alanları kapladığını tam bilemiyoruz. Ancak mahalle içinde bulunan, etrafında bir okul, çok katlı bir bina ve en az 6 katlı apartmanların yanına yapılacak olan bir proje ihtiyacı karşılamayacağı gibi çevresinde yeterli bir otopark alanı da olamayacaktır. Yaklaşık 3000 m2’lik bir alanda çekme mesafeleri de göz önüne alındığında kalan imar adasının böyle bir tesis için yetersiz kalacağını öngörüyoruz. Tesise gelen insanların oturabileceği, yeterli otoparkının olacağı bir Kültür Merkezi Sitesi’nin düşünülerek planlanması gerektiğine inanıyoruz.
Kültürel bir geçmişi olan Giresun’a yapılması planlanan Kültür Sitesi, çevresine güzellik katan bir prestij binası ile çalışma atölyeleri, muhtelif büyüklükte salonları ve sergi alanları bulunan hatta Giresun’u simgeleyen bir Kültür Merkezi Sitesi şeklinde olmalıdır.”
Başkan Karaibrahimoğlu, Kent Konseyi olarak teklifleri olduğunu açıklayarak; “Şehrimizin 30-40 yıllık büyüme perspektifi göz önüne alınarak Kültür Merkezi Sitesi projesinin eski SSK Hastanesi’nin bulunduğu alana yapılmasıdır. Söz konusu arazinin her ne kadar TOKİ’ye verildiği açıklansa da bu geri döndürülebilinir. Konuya basının, sivil toplum örgütlerinin sahip çıkması halinde Sayın Valimizin de yardımlarıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile görüşülmesinin doğru olacağını düşünüyoruz.” dedi.
Karaibrahimoğlu açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Türkiye Cumhuriyeti Hükümetleri bugüne kadar yaptıkları bütün tesislerde, ülkenin gelişmesini ve büyümesini göz önüne alarak, her zaman (büyük düşünmektedir) prensibini edinmiştir. Dolayısıyla sadece bugünkü ihtiyacı bile karşılayamayacağını düşündüğümüz bu tesise yeni ilaveler yapılması da mümkün olmayacaktır.
Ayrıca Türkiye’nin birçok İlinde ve bazı İlçelerinde Kent Tarihi Müzeleri ve arşivleri bulunmaktadır. Giresun’un, Tarihi Kentler Birliği’ne üye olduğu düşünülürse hâlâ bir Kent Tarihi Müzesi ve arşivleri bulunmamaktadır. Tarihi ve kültürel bir geçmişi olan Giresun kurduğu gönüllü 42. ^ve 47. Alaylar’la kurtuluş mücadelesine katılıp Aziz Atatürk’ün muhafızlığını yapan bir şehirdir. Kent tarihi bilgileri ve geçmiş kültürümüzle ilgili bilgi ve belgeler muhafaza ve teşhir edilemediği için her geçen gün kaybolmaktadır. Dolayısıyla bu yeni projede Kent Tarihi Müzeleri ve arşivlerinin mutlaka olması gerekmektedir.
Geçmişini her gün biraz daha unutan halkımız, bu Kültür Merkezi’ni kullanırken kent müzesi ve tarihi arşivini inceleyecek geçmişini belleklerine kazıyacaktır. Giresun’un geçmiş tarihini folklorik kültürünü de tanıtan böyle bir eser turizmimize çok önemli katkılar sağlayacaktır. Hayalimiz anlamına ve ismine layık, şehrin batı yakısına girişte yeşillikler içinde, haftanın her günü tam mesai ile çalışan salonları, atölyeleri ve galerileri olan yeterli otoparka sahip bir tesisin şehrimize kazandırılmasıdır. Bu konuda ilgi duyan herkesten yardım ve ilgi bekliyoruz.”