KARADENİZDE TREN YOLUNUN ÖNEMİ

KARADENİZDE TREN YOLUNUN ÖNEMİ

Dünya üzerinde gelişmiş ülkelerin tamamında , hatta sömürgelerinde tren yoluyla ulaşım ilk srada gelmektedir. Tren yolunun en gelişmiş olduğu ülke ABD olup . Demiryolu ağı. 226.706 km. ile ilk sıradadır . ABD 1.718.000 km²- Alaska ya baharın gelmesiyle ilk tren seferi 260 vagon ile tüm ihtiyaçlarını bir seferde karşılamaktadır.
783.562 km² ,Ülkemizde cumhuriyetin ilk 10 yılında demiryolu seferberliği başlatılsa da sonraki yıllarda kara taşımacılığı ön plana çıktığından demir yolu taşımacılığına gereken önem verilmemiştir. 2015 verilerine göre dünyada 8.699 km ile 21 sıradadır. Ülkemizin değişik bölgelerinde 4 mevsimin yaşanması yetişen tarım ürünleri başta olmak üzer tüketim bölgelerine ucuz maliyetle kısa sürede ulaştırmanın yolu demir yoludur.
Kara yolu ise pahallı, riskli, rantabıl olmamaktadır. Kara taşımacılığına yöneldiğiniz an araç fabrikalarına köle olmaktasınız . Araçların İtal edilmesi yedek parça ihtiyacı ülke kaynaklarının yurt dışına çıkmasına sebep olmaktadır.
Köle ,tüm ihtiyaçları sahibi tarafından karşılanan bedelsiz insan gücü iken, eğer bir kamyon almışsanız onu üreten fabrikanın kölesi olmuş , ancak tüm ihtiyaclarınızı kendiniz karşılayarak köleden daha ağır şartlara maruz kalmışsınız denektir. Araç borçla alınmış borcu bittiğinde araç eskimiş değeri düşmüş yeni modelin fiyatı elinizdeki aracın 2 katına çıkmıştır. Bu döngü araç sahibinin devamlı olarak araç fabrikasına kazancını ipotek ederek ömrünü tamamlaması sonuçta elinde eskimiş bir araç ile kalması demekken üreten fabrika bu girişimci sayesinde yılarca zenginleşmektedir.
Tren yoluna önem verilse ürüne ulaşım ucuz, kolay , zamanında olacağı gibi ülke kaynakları dışarı çıkmayacaktır. Gelişmiş ülkeler öncelikle tren yollarını yapıp , daha sonra oto yol ağını tamamlamışlardır.
İstanbul’un metropol olması Karadeniz, eğe, doğu, güneydoğu bölgelerinden ulaşımın kara yoluyla yapılması bu çağda ilkel bir durumdur. Yapılan bölünmüş yolların 1 şeridi açilen tren yollarına tahsis edilmeli ulaşımda demir yollarına ağırlık verilmelidir. Özellikle Karadeniz sahil yolu sarp sınırına , azerbaycana bağlanarak Karadeniz’in demir yolundan mahrumiyeti ortadan kaldırılmalı, Akdeniz , Karadeniz tren yoluyla bağlanarak narinciye nin Karadeniz , Azerbaycan’a dek kesintisiz ekonomik olarak ulaştırılması sağlanmalıdır.
Bu düşünceyle Samsun a dek gelen tren yolu sahilden sarp snır kapısına dek bağlanmalıdır. 12 milyon Osmanlı Avrupa , İstanbul , İstanbul , Hicaz demir yolunu yapmışken bu gün ilkel kara yoluyla ekonomisini çevirmeye çalışmak bir ülke için esef kaynağıdır. İpekyolu, Avrupa demir yolu projesi de bu kapsamda gerçekleştirilmiş olmalıdır. 26 Avrupa Birliği üyesi ülke, İsviçre, ABD, Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Kanada, Rusya ve Türkiye’de, trenle seyahat sıklığına ilişkin araştırmada AB ülkeleri üst sıraları parsellerken, birincilik Avrupa dışından. Türkiye ne yazık ki son sıralarda. Listenin en altında ise demiryolu ile yük taşımacılığında en önlerde olan iki dev ülke ABD- KANADA yer alıyor. Bu sonuçlara göre İnsanımız araç köleliğinden , ülkemiz kaynaklarının bilinçsizce araç firmalarına aktarılmasının önüne geçmelidir. Bu yapılmadığı takdirde kısır döngü ile ülke kaynakları dışarı akmaya devam edecek sevinenler otomobil firmaları olurken . Ağlayanlar ülke insanımız olacaktır.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?