Belediye meydanından gezerek Askerlik şubesinin bitişiğinde bulunan Meryem Ana Kaya Tapınağı’nın önüne geldim.. isterim bu değerimizde ilimize kazandırılsın. Öğrenci yurdunun kenarına geldim ve Valilik konağının çevresindeki surların gün yüzüne çıkmasına, Filaye yolunun açılmasına ve Valilik konağına bitişik iki kurnalı çeşmeden su içmek o güzergaha yerleştirilen bankda dinlenmek bence farklı ortam oldu. Kale’de gizlenen şehit mezarlarına ve Zeytinlik Mahallesi’nin son halini görmek istedim.
Bu gezmek biraz yorucu olmasına rağmen çok keyif veriyor. Meryem Ana kaya Tapınağı’nın iç kısmında onarım tamamlanmış, dış kısmının, çevre düzenlemesi kalmış, ilgililer bu küçük onarımı da yapıp herhalde ilimizin bir Kültür varlığı daha kazanmasını sağlarlar. Valilik konağı’nın altına yerleştirilen kalıp şeklindeki kayalarda bulunan yol, eski Vali Dursun Ali ŞAHİN tarafından gün yüzüne çıkartılmıştır.
Emniyet Müdürlüğü ve Defterdarlığın bulunduğu kısım yüksek kayalıktı ve bu kayalığı üzerinde Katedral vardı. Bu kayadan çıkan taşlarla limanın dolgusu yapıldı. Kadedralin doğusunda şimdiki Müze yapılan Kilise vardı, Batısında ise Meryem ana kaya tapınağı vardı. Katedralden çıkan papaz ve yardımcıları vali konağının altında bulunan yol’u takiben filaye yolu, yurt ve askerlik şube başkanlığının arkasından Meryem ana tapınağına ulaşırlardı. O günkü şartlarda yerleştirilen kayalar çok zor ama çok büyük bir beceri harcandığı muhakkak yoksa konak yıllara meydan okuyarak, hiç sıkıntı yaşamadan kullanılamaz. Fiyale yolundan yukarı yöne çıkarken konağın duvarında bulunan çeşmede konakladın ve su içtim, fakat tam çeşmenin karşısında bulunan Günaydın villasının betonla yapılmış duvarı ben bur dayım diye sırıtıyor ve o güzel nostaljinin bir anda bitmesine neden oluyor. Zannedersem Filaye yolunun çevre temizliğinin yapılması da ilgili kişilerin emrini beklemekte çok kötü görünümü var. Kaleye çıkıp trafik sorununa değinmemek olmaz.. Kış sezonunda mutlaka bu sorunun çözülmesi lazım. Kış sezonu yabancı yoktur ama kale’de araç park edecek yer de yoktur. İlgili ve yetkililer lütfen çözüm üretin …
Ziyarete gelen yabancı konuklar sıkıntı yaşamasınlar. Kale’ye çıkıp Şehitliği ziyaret ettim ama yalnızlığa terk edilmelerine üzüldüm… aramayla zor bulunuyor. Ruhları şad , mekanları Cennet olsun. Onlar bu ülkenin huzuru için canlarını feda ettiler… fakat biz onları gizledik.. bir Fatiha’dan mahrum bıraktık. Kale’den inip Dik Sokaktan Zeytinlik Mahallesi’ne girdim.. Zeytinlik Mahallesinde; kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurulu kararıyla korumaya alınan 80 adet bina var. Kurul kararına rağmen korumak bir hayli zor. Özellikle çoğunluk şehrin alt gelir grubunun toplandığı bölge ekonomik olarak restorasyon yapmaları imkansız. DOKA (Doğu Karadeniz kalkınma projesi devreye girmiş ve Belediyenin hazırladığı 32 adetlik Dik sokak projesi onaylanmış tüm binaların dış kısmı Giresun mimarisine uygun yapılacak. Onarım, elektrik, su ve çevre düzenleme projesi tamamlandı. DOKA’ya Belediyece sunulan proje’nin maliyeti 2,5 milyon t.l.dir. DOKA bu yardımı Belediye’nin kontrolünde yapılması için, karar verdi. Bu projeden arta kalan diğer 48 binanın da dış cephesinin aslına uygun yapılması dahil edildi. Enerji hattı yeraltından geçirilecek ve aydınlatma alt yapı ve sokak döşemesi sağlanmış olacak. Önceki yıllarda yapılmış beton binalarında dış cepheleri Giresun mimarisine uygun ahşap giydirme yapılacak. Çevre düzenlemesi yapılınca değer ölçüsü bulunmayacak derecede kültür mirası zinciri meydana çıkmış olur.
İlimizde bulunan Meryem ana kaya Tapınağı, Filoye yolu, Kufakuyusu, kale, Zeytinlik mahallesi, Çocuk kütüphanesi, Seyyit Vakkas Türbesi, Müze ve Ada merkez ilçe için iki günlük tur programı demektir. Önemli olan tanıtımını yapıp pazarlamaktır. Yapılabilirse ilimiz ekonomisine katkı sağlanmış olur. Tüm tanıtım devlet imkanı ile olmaz sivil toplum kuruluşları ve Bakanlık belgeli otel, lokanta ve Acentalarında tanıtım faaliyetinin içerisinde olmaları sağlanmalıdır. Siz getirin emek verin biz para kazanalım felsefesi yanlıştır, bu yüzden ilimiz tur programlarından çıkartılmıştır.