Birde kültür değeri olan taşınmaz varlıklarımızı kaynak temin ederek, ilimize yakışır bir şekilde tanzim etmeliyiz. Bunlar Ada, Kale, Meryem Ana Kaya Tapınağı, Zeytinlik Mahallesi, turizm merkezi ilan edilen yayla yollarımız ve tarihi camilerimizin bir an önce onarımı bitirilmelidir.
İnsanlar kendi bulunduğu yerden başka yerlere gitmek isteyince tabi ki farklı yaşayan kültürlerin yaşam biçimini merak ettikleri için giderler, görürler ve geçmişten günümüze geçen zamanı değerlendirirler. Bu harcamanın karşılığı olarak rahat, huzur ve iyi hizmet beklerler. Bu durumda yukarda sıraladığım değerleri teker teker açalım, Ada şuan ulaşım sağlandı taktir etmemek haksızlık olur.
Ada’nın üç bölümü içerisinde barındıracağını yazmıştım bunlar mesire alanı, arkeolojik alan ve kuşların üreme ve konaklama yeri şeklinde tanzim edilecektir. Bahse konu değerlere ilgi gösteren konuklar uzunca zaman kalmayı planlayabilirler, onun için; tarihi dokuya zarar vermeden sökülüp taşına bilir ahşap çay bahçesi veya bir kafe yapılması gerektiğine inanıyorum. tarihi doku hakkında bilgi sunarken rehber, araştırma merakı olan kişiler ve konuklar otursun dinlensin.
Sabah adaya gelip akşam dönüşünü bekleyenler denize girip acıkınca bir şeyler atıştırsın. Kale hep öncelikle araç trafiğine dikkat çektim öncelikli olarak girişteki parkın karşısına yeraltı otopark yapımı için kurul kararı bulunuyor. Bu kısımda park yapım çalışması başlarsa faydalı olur.
Meryem Ana Kaya Tapınağı iç dizaynı bitmiştir yalnız çevre düzenlemesi yapılacaktır. Zeytinlik Mahallesin’deki Dik Sokak’ın restorasyonu başlamalıdır. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce onarıma alınan tarihi camilerimizin de bir an önce hizmete açılması sağlanmalıdır. Tabi birde merkez dışı var, turizm merkezi ilan edilen fakat 10 yılı aşkın süredir standart yolu yapılamayan yaylalarımıza otobüs gitmiyor, ilimizi ziyarete gelen turistlerde bu nedenle yaylaya gidemiyorlar. Giresun’u tur kapsamından seyahat acenteleri bu yüzden çıkarttılar mutlaka bu sorunun çözülmesi lazımdır. Yetkililere ve sorumlulara ağır görev düşmektedir. 2000’li yıllarda Japon işbirliği ile (JİCA) ile çalışıp projelendirdik. DOKA (Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı) isim değişikliği ile bu görevi yüklenmiş durumdadır. DOKA projelere mutlaka yardım yapmaktadır. ilimizde proje teşvik çağrıları kapsamında Giresun il merkezinde 14-15 nisan tarihlerinde 2 gün proje yazma eğitimi düzenlenmiştir.
DOKA’da mevzuatın temelini 5084 yatırımlar ve istihdam teşvik kanunu oluşturmaktadır. 2015 yılı teşvi başvurusu 12.06.2015 tarihi saat 23:59 itibariyle son bulmuştur. İlimizde valilik, belediye ve özel sektör 15 adet proje sunmuşlar ve hepsi kabul edilmiştir. DOKA’nın en yüksek teşviği 2,5 milyondur. DOKAP’da çeşitli projelere teşvik vermektedir.
Yukarıdaki yazının içeriği göstermektedir ki ilgili birimler görev sorumluluklarını yerine getirmişler. İlgili ve yetkili kişilerce takibi yapılırsa mutlaka ilimizde ve ilçelerimizde bulunan tarihi kültür varlıklarımız bu teşvikler yardımı ile gün yüzüne çıkarılması sağlanır. İl Turizm koordinasyon toplantısı ile görev bölümü yapılır. Planlama ile her türlü sorumluluğun çözümü kolaydır. Yatırımın her türünde teşvik vardır önemli olan gerekli projelendirmenin yapılmasıdır.