Gelişen iktisadi yapıların iç talebe olan değer ve şahsi yapılarının analize uygun görülmesi ile istikrar haline gidilmesi görülür. Sürecin aksayan ve eksik kalan yanları kısa dönemli değer çözümüne gidemeyeceğinden sabır ve sebat ile ilerlemeyi göğüs gerilerek yaklaşılır. Yaklaşılan ve engel oluşulan sürecin yansıması da aynı şekilde tevazu ile gidilir. Bu süreçlerde algısal karalamaya bozgun görüntü edinmeden ilerlemeye giden çalışmalar sürdürülür. Verilen gayretlerin belirlenen amaca gittiği görüldüğünde ve yanınızda sevenlerle olunduğunda edilen mücadele hiç zor gelmez geriye bakıldığında. Hatırlanamaz belki de.
Tarihsel boyutlarda iktisadi devlet ilişkileri küresel yapılarda rekabetin öncelikle diplomatik çevrelerin güç yansıması ile olduğu görülür. Bu çevreler aslında ittifak yansımaları ile sarmal halde sizi kuşatmaya çalışır. İttifak oluşmaları ile ticari kısıtlamalar çalışılır.
***
İktisadi yapımızın yakın geçmişimize göre değerlendirilmesi iç ilişkilerin boyutu ve uluslar arası düzeylerde öne çıkmamızın belirgin yansıması, güçlü ve dinamik yönlü eğilimlerin bakışını gösteriyor. Tezatla oluşabilecek süreç ve engeller yine kısa dönemli sonlanmayacak olmasından birlik ve güvene dayalı iktisadi ve sosyal değerlere yaklaşımlar çözüme gider. 2015 G-20 Antalya Zirvesi’ne de bakıldığında dünya ekonomisinin en güçlü 20 ülke içinde diplomatik gücü olan ve dışa bağımlı olmayan iletişimimiz küresel medya çevrelerince görüldü. 2002 den bu yana iktisadi dengeye sarf edilen çabalar küresel krizin kimi ülkeleri borç ve iflas konumuna getirmiş olmasına karşın iç tarafımızda ‘teğet’ geçti deyimiyle yaşandı. Aslında bir bakıma günümüz sosyal ilişkilerin de tüketim eğilimleri ve tüketimde alışkanlığın görülmesi de iktisadi yapının durumunu gösterir.
***
Ekonomide istenilmeyen ve üzüntüye giden iktisadi yetersizlikler görülür. Aslında kısmen de bu durum öğrenim veya eğitim yapılarının temeline bakışı ile değerlendirilir. Eğitim yapısının sosyal değer yapıları ve inanç temeliyle edinilmesi toplum ilişkilerinde karşılıklı güven oluşmasını sağlar. Belki de yeterince önemlisi kişinin kendini tanımlamasına yararı çevreyle iletişimini güçlendirir. Güvenen birey sosyal yaşamda girişimci yönde aktif olmaya başlar. İktisadi temelin iş gücü üzerine konumlandığı vasıflı ve güvenen bireylerin ticari hayatın geniş yelpazesinde faaliyetleri milli gelirin artmasına ve istikrarına yol açar. Yaygın hal alabileceği görülen uzun dönemli gayretler meyvelerini vermeye başlayacağından iktisadi denge, eğitim temelinde edinilen sosyal değerlere ve inanç temeline mutabık olur. Araştırma ve geliştirme faaliyeti üzerine çalışılan konuların güvenen bireylerin gayretleri ile edinilmesi, yenileşen ürünlerin sayısını ve çeşitliliğini artırır.
Bu nedenle ekonomide istenilmeyen durumlar çalışkan ve güvenen bireyler ile en aza ineceği görülür.