Haksız Tutuklamaya İtiraz Ve Cezanın İnfazının Ertelenmesi.
Bir suç işleyen, örneğin silahla adam yaralayan kişi hakkında ilgili güvenlik birimi tarafından soruşturma yapılır ve gereğinin yapılması için kişi şüpheli sıfatı ile adliyeyi sevk edilir.
Adliyeye getirilen kişi savcı tarafından da sorgulanır ve yapılan sorgulama sonucunda suçun niteliği, fail suçtan ceza alması halinde alacağı ceza,suçla ilgili delillerin fail tarafından karartılması ve failin kaçma şüphesi gibi hususlar göz önüne alınarak ya tutuklama istemi ile sulh ceza hakimliğine sevk edilir,yada da serbest bırakılır.
Şüphelinin serbest bırakılması demek, suç işlemediği veya beraat edeceği anlamına gelmez, serbest bırakılan kişi tutuksuz olarak yargılanacak demektir.
Şüphelinin tutuklanması halinde, bu onun mutlaka suçlu olduğu ve atılı suçtan ceza alacağı anlamına gelmez, hatalı tutuklama kararı verilmiş olabilir, bu durumda tutuklama kararına itiraz etmek gerekir.
İtiraz, tutuklama kararını veren makama yapılır, itiraz kabul edilmezse işin sonu demek değildir, şüpheli soruşturma ve yargılamanın her aşamasında tahliyesini talep edebilir.
Bütün bunlara rağmen tahliye edilmeyen ancak yapılan yargılama sonucunda beraat eden kişi, haksız tutuklama nedeniyle uğradığı maddi ve manevi zararın ödenmesin devlet’ten isteyebilir.
Tazminat talebi için, beraat kararının kesinleşmesinden sonra üç ay içinde ikametgahın bulunduğu Ağır Ceza Mahkemesine başvurmak gerekir.
Yapılan yargılama sonucu, üç yıldan fazla ceza alan şahsın hakkındaki mahkumiyet hükmü kesinleşince,söz konusu cezanın infazı için hükümlü hakkında direk yakalama kararı çıkarılır ve ceza evine alınarak cezanın infazına başlanır.
Yani alınan ceza üç yıldan fazla ise cezanın ertelenmesi mümkün değildir, cezanın infazının ertelenmesinin şartları vardır bu şartlar şunlardır:1-Cezanın miktarı üç yılı geçmemeli.2-Cezanın hemen infazı mahkum ve ailesi için ağır bir zarara sebep olmalı, örneğin hükümlünün ailesinden birinin ağır hasta olarak hastanede tedavi görmesi ve tedavinin hükümlünün refakatinde devam etmesi gibi haller veya fındık mevsiminde fındık hasadının yapılabilmesi için hükümlünün işin başında bulunması mecburiyetinin bulunması gibi haller.
Üç yıla kadar hapis cezalarında hükümlüye ‘gel cezanı çek’diye davetiye gönderilir şayet hükümlü cezanın infazının ertelenmesini talep etmek isterse ve yukarıdaki şartlar mevcutsa, hükümlü davetnamenin kendisine tebliğinden itibaren on gün içinde C.Savcılığına başvurmalıdır.
Talep üzerine cezanın infazı savcılık tarafından altı ayı geçmemek üzere ertelenebilir, cezanın infazını ertelemek mecburi değildir,C.Savcı’sının taktirine kalmış bir husustur.