İlimiz Merkez ilçe ve diğer ilçelerde bulunan Kültür ve Turizm bakanlığından belgeli Oteller ve Belediye belgeli Otellerin yatak kapasitesi yeterli olmasına rağmen, 15 Haziran ve 15 Eylül tarihleri haricinde yeterli müşteri bulunmamaktadır. Gerek mesleki tecrübem gerekse tanıtım ve koordinasyon noksanlığı olarak tespit etmiş bulunuyorum.
1991 yılından 2015 yılında dahil tanıtım faaliyeti hep Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bırakılıyor. Belediye, Sivil toplum kuruluşları ve mesleki kazanç sağlayan kurumlar hiç gayret sarf etmiyor. Tanıtım faaliyetini Sayın VALİLİĞİMİZ’in emri doğrultusunda İl Turizm Kordinasyon toplantısı tertip ederek.Turizm’in İl Ekonomisine katkı sağlaması için; neler yapılabilir. Düşüncesi ile Belediyeler, Sanayi ve Ticaret Odası, Esnaf ve Kefalet Kooperatifi, Otel işletmecileri ve diğer ilgili kurum ve kuruluşların katılımı ile tüm il ve ilçelerde bulunan işletmelerde çalışan personelin eğitimi Kültür ve Turizm Bakanlığından temin edilecek personel ile hizmet içi eğitim kursu açılarak bu açık kapatılabilir. İlimizde görev yaptığım süre dahilinde katıldığım tüm fuarlarda mutlaka işletmeleri davet ettim. Orta ve Doğu Karadeniz’e tur düzenleyen acentelerle diyalog kurmaları ve bağlantı yapmaları sağlandı. Yayla yollarımız otobüsün gitmesine uygun olmamasına rağmen küçük araçlarla Turizm Merkezi ilan edilen Yaylalarımıza gitmelerini işletmelerle birlikte sağladık. Valiliğimiz Koordinasyonunda Tur Operatörleri ve Turizm Yazarları davet edildi. İlimizin Doğa ve Kültür değerlerinin tanıtımı için; gayret sarf edildi. 2007 yılından itibaren altyapı yetersizliği ve tanıtım noksanlığı nedeni ile maalesef ilimiz Tur programlarından çıkartılmıştır. 2015 yılında hala yaylalara ulaşmak çok güçtür. Atalarımız derki; ‘Ulaşamadığın yer senin değildir.’
İl, ilçeler ve Yaylalarda standart işletme ve eğitimli personel bulunmamaktadır. Turizm Merkezi İlan edilen yaylalarımız, sürekli plansız çirkin yapılaşmaya devam etmektedir. Bu noksanlar giderilmeden İlimiz genelinde Turizm’den istenilen ekonomik katkıyı sağlamak mümkün değildir.
Merkez ilçemizi ziyarete gelen Tur Otobüsleri ve Özel araçlar için meydan bölgesinde önce durma imkanı vardı şimdi o şansda kayboldu ve esnaf bundan mahrum bırakıldı. Meydanın alt kısmına 2 adet Otobüs park’ı ve 5 adet özel araçlık yer ayrılır. Şehrin giriş kısımlarına duyurucu levhalar konularak tanıtım yapılırsa bu aksaklık giderilir. Diğer bir konu Kaleye çıkmak artık yabancılar için çileye dönmüş vaziyette, Müze istikametinden sokak başı yönüne çıkan yol, İl Trafik komisyonunca yukarı yönlü trafiğe açılır, iyileştirilir ve genişlerse yabancılar için kaleye ulaşmak kolay olur. Çınarlar, Seyyit Vakkas, Rektörlük ve Kaleye çıkış Trafiği rahatlar.
Valiliğimizin Kordinasyonunda yapılacak olan bahse konu çalışmalar tekrar ilimiz Turizmine ivme kazandıracaktır. GİRESUN’un ekonomisinin hep üç T ile çözüleceğine inanmıştım ve kanaatim değişmedi. Tarım, Ticaret ve Turizm’le mutlaka hedefe varılır. İlimizin diğer illere göç vermemesi için; mutlaka koordineli ve programlı çalışma yapılması lazımdır. Aksi takdirde göç vermeye devam ederiz.
Mürsel BOSTANCI
Emekli Kültür ve Turizm Müdürü