.…..BELİRLEYİCİ OLAN AKADEMİSYENLER Mİ? OLACAK? KULİSLER Mİ?
Türkiye’de akademik unvan yükseldikçe, kadınların sayısı azalıyor. 184 üniversiteden sadece 13’ünde, yani yüzde 7.06’sında kadın rektör görev yapıyor.
Akademik unvan kademelerinde aşağıdan yukarıya giderek artan bir dengesizlik söz konusuyken, toplumdaki ‘erkek işi’ ve ‘kadın işi’ algısı, alan seçimlerine de yansıyor.
Yakın zamanda Giresun Üniversitesi rektörlük seçimleri var. Rektör adayları var, söylentiler var, kulisler var. Var da var.
Halkın bundan ne kadar haberi var ya da rektörlük seçimi sokaktaki vatandaşı ne kadar ilgilendirir?
Giresun’un şu andaki gündemi rektörlük seçimlerine kilitlenmiş durumda mı?
Hangi aday iyidir, hangi aday kötüdür bunun kriteri nedir?.
Belirleyici olanlar Akademisyenler mi? olacak kulisler mi?
Rektörlük seçimlerinin Giresun’un gündemine bu kadar oturmasına, bu kadar dillendirilmesine, tarafların siyasi kulisler eşliğinde, o onun adamı, bu bunun adamı söylemleriyle birbirlerini saf dışı bırakma çabalarına bir anlam veremiyorum. Seçecek olanlar Giresun Üniversitesi’nin öğretim üyeleri akademisyenleridir.
Kimi rektör olarak görmek istiyorlarsa ona oy verecekler, kim seçimden birinci çıkmış kim daha az oy almış bu da çok önemli değil. Sonuçta en yüksek oy alan adayların isimleri, YÖK’e bildirilecek. YÖK’de 3’er ismi Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunacak, adaylardan birini rektör olarak atayacaktır.
Üniversiteler bir ülkenin bilim üretme merkezleri olmaları hasebiyle geleceğidir, yarınıdır..
Özellikle bizim gibi yeni kurulan üniversitelerin bu düşünceyle düzenlenmesi gerekir. Aksi takdirde bu üniversiteler, üniversite diploması dağıtan “yüksek lise” görünümü ötesine geçemezler.
Prof. Dr. AYGÜN ATTAR hoca, çok kısa zamanda bu şirin şehrimizin üniversitesini bölgenin saygın bir üniversitesi haline getirmiş. Üniversite yönetiminin eğitime ve öğrenciye verdiği önemi görünce
üniversitelerin bir ticarethane olmadığını aksine ilim-irfan yuvaları olması gerektiğini uygulamalı olarak bir kere daha gördük. Rektör hoca, bir orkestra şefi gibi çalışma arkadaşlarını idare etmekte ve
onların hazırladıkları projelere destek vermektedir.
Giresun üniversitesi konusunda yaptığı hizmetler ve çalışmalar Prof.Dr.Aygün Attar sayesinde Giresun,da ülkemizde bir model olma yolunda ilerlemektedir.
Bırakın Giresun Üniversitesi’nin akademisyenleri tercihlerini yapsınlar, Sayın Cumhurbaşkanımız; da son noktayı koysun.
“Sürahi kırılırsa kadeh ortada kalmaz; Ey saki, baş gitse ayak payidar olmaz.” [ Barbaros Hayrettin Paşa]