Son günlerde fındık fiyatlarındaki dalgalanmaların ve fiyatlardaki artışın durmasının ve düşüşün sebebinin üreticinin elinde, emanetteki fındığının pazara sürmesi için oynanan bir oyunun parçasıdır.Bunu gören Türkiye Ziraat Odaları Birliğini ve odaları harekete geçirdi.
Üretici fiyatları 9.5 liraya kadar düşen fındık için Tarım Bakanı, TMO’nun 50 bin ton alım yapabileceğini ifade etti. Sektör temsilcileri fındık fiyatının üreticide bu kadar düşmesine rağmen perakendecinin raflarında kilosu 70-80 liradan satılmasının normal olmadığını ifade etti.
BAKAN İŞARET VERDİ
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), tüm yönetim kurulu üyeleri ile önceki gün, Tarım Bakanlığı’na çıkarma yaptı. TZOB’tan yapılan açıklamada, “Serbest piyasada fındıkta fiyatın 14 lira 80 kuruşlardan
9 lira 50 kuruşa inmesi üreticimizi mağdur etti. Bakan Çelik de gerekirse TMO’nun devreye girmesini sağlayabileceklerini, 50 bin tonun üzerinde fındık alabileceklerini bildirdi. Çelik, markette 70-80 lira
olan iç fındığın üreticide, kabuklu fındıkta 10 liranın altına düşmesinin haksız rekabet yarattığını, üreticinin mağdur olmamasının kendisi için önemli olduğunu belirtti” ifadeleri kullanıldı.
“Fındığın üzerinde oynanan bir oyun var. Bu oyunda halen devam etmektedir. Fındığın üzerinde oynanan oyundan dolayı fındığın fiyatını aşağıya düşürmeye çalışıyorlar, ama bu düşüş geçici olacaktır. Üreticimizin tek yapması gereken, biraz daha sabretmesi gerekmektedir.
Bu sabrın sonucunda da fındık fiyatları tekrar yükselecektir.
“FABRİKACILAR VE İHRACATÇILAR ÜRETİCİYE OYUN OYNUYOR”
“Fabrikacılarla ihracatçılar kendi aralarında toplantılarla . O toplantılar neticesinde üreticinin emanet vermiş olduğu fındığı ihraç etmeye,mi?başladılar. Fiyatlar bundan dolayımı aşağıya doğru inişe devam etmektedir.
“TÜCCARLARDA ZARAR GÖRDÜ”
Ayrıca bu düşüşten sadece üreticiler değil manav adı ile tabir ettiğimiz fındık alıcıları da zarar gördüğünü “Bilindiği üzere fındık 14,80 liraya kadar çıktığı zamandan alınan fındık manavın elinde
kaldığı 14,80 liradan fındık alan manavlarımızın büyük oranda zarar gördüğü anlaşılmaktadır.
Yani bu ihracatçıların oyunundan dolayı tüccarın, manavın zarar gördüğü görülmektedir.
Direnmeye devam… Bu oyuna gelmeyelim…
İthalatçı firma Türkiye genelinde beklediği fındık rekoltesi 750 bin tondu, Ziraat odaların beklentisi 590 bin ton, geçtiğimiz yıla göre fındık ürünü artışı yaklaşık olarak %30 civarında tahmin edilmekteydi.
Bu hesap tutmadı çünkü fındıkta yaşanan küllenme %30 civarında hasar ve ürün kaybı meydana getirdi.
Geçen yıl ki ürün 22 TL den satıldığına göre ve fındık rekolte kaybı %30 olduysa satacağınız fındık neden % 50 ucuzluyor. . Dolar kuru (3Tl üzerine olması) karşısında fındık alımı neden? bu kadar ucuza satılmaya maruz bırakılıyor?
Fındık üreticisi üzerinde oynanmaya çalışılan büyük oyun olarak 10TL,nın altına çekilmek istenen fındık fiyatına aldanıp ürünü bu fiyat,dan satmayın.
Fındık fiyatını geçen yıl 22TL iken yüzde elli 10TL`nın altına düşütü. Kavrulmuş iç fındık fiyatı 60 70 TL,ye satılıyor.Burada fiyat düşmüyorsa? neden kabuklu fındık düşüyor.?
Aradaki fiyat farkı kimin cebine giriyor?
Fındık fiyatla oynamayın beyler üreticinin alın teri var 12 ay beklediği çocuklarının rızkı var.
Gecen yıl fındığın kilosu 22TL,lık fiyattan satılırken yarı, yarıya düşürülmesi üreticiye yapılan kumpastır. Fındık üzerinde oynanan oyundan senin edeceğin zararı sana kimse geri ödemeyecek,Fındık üreticisi,çiftçisi akıllı ol oynanan oyuna gelme.Ucuz fındık fiyatına aldanma kaybeden sen, kazanan ithalatçı firmalar olacaktır.