Fındık fiyatlarında beklenen artış olmaması ve hala 13 TL’den işlem görmesi üzüntü yaratıyor..Başkan Karan fiyatlardaki bu belirsizliğe adeta isyan etti.
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, 2016 ürünü fındığın üreticiye ortalama 13 liraya mal olduğunu, şuanda serbest piyasada işlem gören fiyatın maliyet seviyesinde olduğunu kaydetti. Karan yaptığı değerlendirmede, fındık üreticisinin alın terinin her sezon olduğu gibi bu sezonda gasp edilmeye çalışıldığı savundu.
Pazara ürün inmemesine rağmen fındık fiyatının baskı oluşturularak düşürüldüğünü ifade eden Karan, “Cumhuriyet tarihinin en düşük rekoltesi olduğu bir dönemde fiyatın yükselmemesini anlamak mümkün değil. Bu yıl üreticimize bir kilo fındığın maliyeti ortalama 13 liradır. Bir ürünü satarken en az yüzde 30 kar payı konulduğunu hesap edersek bu yıl bizim ürünümüzün değeri en 17-18 lira olmalıdır. Buna rağmen halen fındık fiyatını düşürme çabası içerisinde olanlar ne yazık ki, üretici ve Türk fındığına ihanet etmektedir. Fındık konusunda Avrupalı alıcıların hakkını koruyanlar acaba ülkenin teminatı olan Karadeniz insanının hak ve hukukunu koruma çabası ve gayretinde ne zaman olacaktır. Fındıkta arz ve talepten bahsedenler nerede? Talep var ama biz fındık satmıyoruz dersek sonrada çıkıp, Türk fındığı tehlike altında dersek kimse bize inanmaz” dedi.
TÜRK FINDIK FİDANLARI İZİNSİZ YURT DIŞINA MI ÇIKARTILIYOR?
Türk fındığından dolar kazanıp Gürcistan’da fındık dikim alanları tesis edenlerin kamuoyuyla paylaşılmasını isteyen Karan şunları belirtti;
“Gürcistan’da hangi ihracatçı ve sanayici fındık bahçesi tesis etti, bunlar araştırılarak kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Biz üreticinin çoğu hasat için bahçeye girmeyecek derken üreticiye çok fındık var diyenler bugün fiyat gitmesin diye Gürcistan’da, Azerbaycan’da dikim alanları artmış diyor. Acaba bu alivreciler tesis ettikleri bahçelere fındık fidanlarını bizim bahçelerimizden söküp mü götürdü? Üreticimize bu hainliği kimler yapıyorsa ortaya çıkarılmalıdır. Biz yurt dışından bir sebze, meyve tohumunu dahi izinsiz ülkemize sokamazken, tarımsal alanda ülkemize büyük döviz girdisi sağlayan fındıkta fidanlar gizlice yurt dışına mı çıkartılıyor? Bütün yetkilileri bu konuda göreve davet ediyoruz.”
GİRESUN ZİRAAT ODASI DOĞRU YOLDA!
Rekabet Kurulu’nun fındıkta tekelleşmeyle ilgili ön raporuna dair yaptıkları eleştirilerin amacına ulaştığını ve Rekabet Kurulu’nun yeniden tekelleşmeyi mercek altına aldığını aktaran Karan, Giresun Ziraat Odası’nın fındık ve fındık üreticilerinin hak ve hukuku korum noktasında doğru yolda olduğunu vurguladı.
Son yılların en düşük rekoltesinin gerçekleşmesinin beklendiği fındıkta buna rağmen fiyatların beklenenin çok altında olması üzerine Rekabet Kurulu’nun bir çalışma başlattığını belirten Karan, “Rekabet Kurulu’ndan gelen bir heyet odamızı da ziyaret ederek görüşlerimize başvurdu. Gayet olumlu geçen görüşmeden üreticilerimiz adına son derece memnun kaldığımızı ifade etmek isteriz. Kurulun yapacağı araştırmanın ardından üreticilerimiz lehine olumlu sonuçlar çıkacağına inancımız tamdır” dedi.