Fındıkta son üç yıldır büyük verim kaybına neden olan külleme hastalığı İl Genel Meclisi Tarım ve Orman Komisyonu tarafından araştırıldı. Fındıkta son üç yıldır büyük verim kaybına neden olan külleme hastalığı İl Genel Meclisi Tarım ve Orman Komisyonu tarafından araştırıldı.
Fındıkta külleme hastalığıyla ilgili Tarım ve Orman Komisyonu tarafından hazırlanan raporda külleme hastalığının hem verim hem de kalite kaybına neden olduğu belirtildi.
İl Genel Meclisi Tarım ve Orman Komisyonu üyesi Ali Gürsoy’un açıkladığı raporda; “Erken dönemde yaprak ve yeni oluşan çotanakları enfekte eder, rüzgarla yayılır.
Fındıkta Külleme Hastalığı ilkbaharda gelişme sezonunun erken döneminde yapraklar, genç sürgünler ve çotanaklar üzerinde belirtiler oluşturur. Bulaşık olan yapraklarda zamanla lekeler kahverengileşir, yapraklar matlaşmaya başlar ve ilerleyen dönemde de kuruma, kıvrılma ve vaktinden önce döküm meydana gelir. Genç sürgünlerde ve çotanaklarda zuruf yüzeyinde ilk önce un serpilmiş gibi bir görüntü, ilerleyen dönemde renkte matlaşma, kahverengileşme ve özellikle erken dönemde hastalığa yakalananlarda kurumalar görülür. Bu şekilde hastalık fındıkta hem verim hem de kalite kayıplarına neden olur. Hastalık tüm fındık üretim alanlarında ekonomik anlamda zarara neden olmaktadır.” denildi.
Külleme hastalığıyla mücadele
Külleme hastalığıyla ilgili yapılacak mücadeleye de yer verilen raporda; “Enfeksiyon kaynaklarının azaltılması için yere dökülen yapraklar ile hastalıklı bitki artıklarının toplanması, bulaşık dip sürgünlerinin kesilmesi ve imha edilmesi, iyi bir hava sirkülasyonu ve yeterli ışıklanma sağlamak için budama ve yabancı ot mücadelesinin yapılması hastalıkla mücadele için uygulanması gereken kültürel önlemlerdir. Hastalıkla ilgili diğer bir mücadele ise kimyasal mücadeledir ve bu da hastalığın bir yıl önce görüldüğü bahçelerde genç sürgünler ve çotanak bağlama döneminde nisan sonu diğer bahçelerde ise belirtiler görülür görülmez ilaçlama yapılır. Uygun koşullar devam eder ve hastalık tekrarlarsa kullanılan ilacın etki süresine göre ikinci ve diğer ilaçlamalar yapılır.” denildi.