Karadeniz Bölgesi’nin tek ürünü ve geçim kaynağını oluşturan fındık bahçelerinde önemli ölçüde kurumaların olduğu gözleniyor.
Fındıkta yaklaşık üç yıldır görünen küflenme denilen illetin.. fındık dallarında kanser oluşturduğu tahmin ediliyor. Küflenmeye karşı bu güne kadar somut iyileştirici bir ilacında olmadığı aşikar olunca, bahçelerdeki fındık dallarında önemli ölçüde kurumaların ve bu kuruyan dalların bahçelerin tamamını tehdit ettiği gözlenmektedir.
Bu gelişmeler fındıkta yaşanırken, diğer bir taraftan da fındık fiyatlarında önemli düşüşlerin olduğunu da görüyoruz. Bizi idare edenlerin üreticiyi kendi haline bırakmadan her iki önemli meseleye el atarak üretici lehine çözüm üretmesi kaçınılmazdır. Önceki akşam, fındık ihracatında dünya devi olan FERRERO GRUBU Oltan Gıda Giresun da basına iftar yemeği verdi. Yemekteki konuşmalardan çıkardığım sonuç; ben fındıkta tek tabancayım fındık fiyatını istediğim gibi yukarı aşağı çekebilirim anlamında olmuştur. Bu tespit bence doğrudur.
FERRERO GRUBU’nun 87 ülkeye ihracat yapmış olması,112 ülke ile de ihracat yapmaya yönelik çalışmaların son aşama da olması bu tespiti doğrulamaktadır.
Ayrıca FERRERO şirketinin Türkiye’de tarım politikası üretip, tarım projesi kapsamında 35000 çiftçiye ulaşması onlara eğitim vermesi 182 köyde 12 000 çocuğa ulaşıp çocuk işçiliği ve hakları konusunda çalışmalar yapması 134 örnek fındık bahçesi geliştirmiş olması da…. fındık üreticisi açısından önemli bir gelişme olurken; fındıkta tekelleşmenin işareti olmakla birlikte tekelleşmenin de önemli ayaklarından biri olarak gözükmektedir.
Peki, fındık üzerinde ihracatta önemli olan bir şirket, bunları yaparken… devlet ne yapmakta? sekiz milyon fındık üreticisinin oyunu alan iktidar ve Tarım Bakanlığı, bakanlık emrinde olan Tarım Müdürlükleri, ziraatla uğraşan birimler ne yapmaktalar. Üreticilerini tekelleşmeye karşı fındık patronlarının sömürüsünden en önemlisi… fındık ırgatlığından nasıl kurtarmayı düşünüyorlar.
Fındık üreticileri fındıkta istikrarsız olan fiyatlardan nasıl kurtulacak… veya nasıl kurtarılacaktır. Bence bizi idare edenler üreticinin lehine fındık üreticilerinin ürününü para eder duruma getirecek olan, fındık politikasını oluşturmalılar. Bu politikayı oluşturacak olanda elbette!! bizi idare edenlerdir.
Fındık üreticisinin kooperatifi olan Fiskobirliği vakit geçirmeden ivedilikle iyileştirip devreye sokmalılar. Fiskobirlik; fındık alımında eski devir gibi söz sahibi olursa inanıyorum ki! Fındık fiyatlarında önemli olan istikrar sağlanıp tüccarın eline bırakılmayacaktır. Bizi idare edenlerin bunları göz önünde bulundurarak Fiskobirliği yeniden ayağa kaldırma girişimlerinde bulunması gerekir. İktidar eğer bunu yaparsa, bana göre Karadeniz insanına en büyük iyiliği bu olacaktır.
Fındık bahçelerinde küflenme nedeniyle önemli ölçüde kurumalar başlamıştır. Bizi idare edenlerin bu hastalıkla ilgili çalışmaları var mı? Eğer! önlem alınmasa bahçelerde beş on yıla kadar fındık ağacı kalmaz. Bu da, fındık üreticilerine dolayısıyla fındık üretimine önemli bir zarar olsa gerek. Son birkaç yıldır bahçelerde görülen küflenmenin gübrelerden veya ilaçlamada kullanılan ilaçlardan kaynaklandığı hatta bazı vatandaşlar espri yapıp, bize satılan gübrelerden terör örgütleri bomba yapıp evlatlarımızı öldürüyorlar, gübreyi bizde bahçemize atıyoruz bahçelerimizdeki küf hastalığının ve kurumanın acaba!! Bu sebepten mi diye düşünmüyor değiller. Bu söylentiler espri de olsa … halk ağzında dolaşıyor. Bu konuda somut çalışmalar ve bilgiler nelerdir? bütün bunlar yetkililerin çalışmaları sonucunda halkın aydınlatılmasıyla giderilebilir
Sonuç olarak; Devlet fındıkta fiyat istikrarı sağlatılacak önlemler almalı. Fındık üreticinin Fiskobirlik’i yeniden eski haline getirilmeli, üretici tekelleşmiş bir fındık politikasının kuyusuna atılmamalı.
Tarım Bakanlığı, Tarım İl Müdürlükleri ve ilgili kuruluşlar üreticiye çok daha fazla hizmet ve bilgi vermeli müstahsile uygulamalı öğreti sağlamalı.
Fındık bahçeleri alarm veriyor… yetkililere ve çiftçilere benden söylemesi.