BÜLENT YENER BEKTAŞOĞLU ÇOK HAKLI OLARAK SORUYOR

BÜLENT YENER BEKTAŞOĞLU ÇOK HAKLI OLARAK SORUYOR

 

Bak arkadaş, az sonra yukarıdaki ‘üst başlığa’ uygun bir şekilde Giresun’la ilgili üç-beş sözde ben etmek istiyorum, sakın-sakın kalkıp da; “Yahu nereden çıktı şimdi durup dururken bu mahalli milliyetçilik, şovenistlik” demeye falan kalkmayın. Kalkarsanız da bu kez ben size sorarım; “Kardeşim yan tarafındaki adam her gün dar bölge milliyetçiliği ve şovenistlik yapıyor, onu görmüyürsun da, ben yöremden üç-beş söz edince mi ‘şovenistlik’ suçlamaların birdenbire depreşiyor” derim…

Ve konuyu daha anlaşılır duruma getirmek için yine aklıma gelen birkaç örnek verdikten sonra asıl mevzua girmek istiyorum.

İlimiz; Ordu, Trabzon, Gümüşhane, Erzincan ve Sivas’la sınır komşusu…

Komşumuz olan bu illerin dördüyle tarihte hiçbir sorunumuz yok…

Ancak (adı bende saklı kalsın) bir komşu ilimiz var ki, Giresun’a karşı bitip tükenmez bir kıskançlığı, nefreti ve kini var ki, bir türlü öteleyemedi gitti…

Futbol oynamaya gideriz; ya başımızı-gözümüzü çıkarırlar, ya arabamızın camını-çerçevesini kırarlar…

İki il arasında karşılıklı gidip-gelen dolmuş minibüslerinde bile 28 plakalı bir dolmuş minibüsü her istediği yerden yolcu alamaz ama onların minibüsü bizim ilimizin hangi durağından olursa-olsun rahatlıkla yolcu alıp gidebilir…

Örneğin bizim havaalanımız yokken, bu komşu ilimizin havaalanından yolculuk yaptığımızda bizi havaalanına götüren özel arabamız hava alanının terminaline giriş yapardı ama sıra dönüşte sizi almaya geldiğinde havaalanının dış kapısından içeri sokulmazdı…

Daha çok örnekler var da, şu son örneği de verdikten sonra konuyu asıl mevzua bağlamak istiyorum.

Anımsar mısınız bilmem?

Merkezi Trabzon sayılan ve Karadeniz Bölgesine komşu 11 ülkelerin her spor dalında katıldığı bir ‘Karadeniz Spor Olimpiyatları’ organizasyonu var…

Hafızam beni yanıltmıyorsa Temmuz aylarında falan yapılıyor.

Her neyse bu spor organizasyonun ilk düşünce biçimi ve kapsam alanı tüm Doğu Karadeniz olup ve bu bölge milletvekillerinin ortak müracaatları ve ortak girişimleriyle bu Doğu Karadeniz Spor Olimpiyatlarının onayı alınmıştır.

Ancak bu ‘onay’ alınıp, organizasyon fiilen uygulamaya başlayınca, çeşitli uyduruk bahanelerle (ufak-tefek spor etkinlikleri hariç) tüm önemli spor dalları ve faaliyetleri bu komşu ilimizin merkezi ve ilçelerinde organize edilmiştir.

O gün, bu gündür de bu Doğu Karadeniz Spor Olimpiyatlarının taraftarları bu komşu ilimizde yatıp kalkmakta ve izlemek istediği spor etkinliklerini bu komşu ilimiz ve kasabalarında izlemektedir.

Şimdi bu uzun örneklemelerden sonra gelgelelim ilimiz milletvekili Sayın Bülent Yener Bektaşoğlu’nun haklı isyanına…

7 Şubat 2016 tarihinde komşumuz Trabzon’da Turizm Bakanlığının organize ettiği “Karadeniz Bölgesi Kültür ve Turizm Çalıştayı” adı altında bir ‘Çalıştay’ yapılıyor ama (Sayın vekilin iddiasına göre) Giresun’dan sadece ve sadece Giresun valisi davet ediliyor.

Örneğin Giresun ilinde turizmle haşır-neşir olan, turizmin öznesi olan diğer ‘Birleşenleri’ davet edilmiyor.

Ve Sayın Milletvekili; Bülent Yener Bektaşoğlu’da haklı olarak Turizm Bakanı Mahir ÜNAL’IN yanıtlaması için TBMM Başkanlığı yoluyla şu soruları soruyor;

1- Çalıştay adı altında gerçekleşen bu organizasyon, hangi kurum tarafından yapılmıştır, amacı ve hedefi nedir, bir sonuç bildirgesi yayınlanmış mıdır?

 2- Bu ‘Çalıştay’ın’ Karadeniz turizmine uzun dönemde katkıları ne olacaktır, başka illerde yine 4 Bakanın katılacağı Çalıştaylar yapacak mısınız? Yapacaksanız  o çalıştayların da protokol sayısı tercihlerinizle mi oluşacaktır?

 3- Karadenz illerindeki bütün kişi ve kuruluşların orada temsil edilmemesinde siyasi tercih kullanıldığını düşünmekte misiniz?

4- bakanlığınızın Karadeniz turizmine ilişkin genel ve özel bir politikası var mıdır? Bu politikada iller merkez kabul edilmektedir. Ayrıcalıklı iller var mıdır? Giresun ili bu politikada hangi özellikleriyle yer almaktadır?

 5- Giresun’daki Karadeniz’in insan yaşamına uygun, bitki örtüsüyle özel üzerinde ilk çağlardan uygarlık kalıntıları olan mitolojik özellikli adası, Helenistik dönemde yapılan Kalesi 3 Turizm merkez statüsündeki yaylaları, Zeytinlik Evleri Tirebolu Kalesi, Su kaynakları, Doğal mutfağı, Denizi ve saymakla bitmeyecek kadar çok kültür ve turizm değerleri Bakanlığımızın ülke turizmi politikası içinde bir ürün olarak yer alacak mıdır?

Diye beş soru yöneltiyor Turizm Bakanına Bülent Yener Bektaşoğlu…

Haksız mı?

Amiyane ifadeyle ‘sapına’ kadar haklı!

Hatta turizm konusunda daha o kadar sorulacak sorular var ki, sanırım bu geriye kalan sorularda bir gün sorulur ve Giresun da bu haklı soruların ekseninde bir kuvvet oluşturur…

Ben prensip olarak ve genellikle siyasi kimlik üzerine (yazı) yazmıyordum ama böyle haklı çıkışlar olunca da sessiz kalamazdım doğrusu.

Ve sonuç olarak ilimizi hangi partiden temsil eden milletvekili olursa olsun, bu tür ortak çıkarlarımızı dile getirdiğinde, elbet bizlerinde (destek anlamında) söyleyeceği üç-beş sözü olmalıdır diye düşünüyorum…

Bir başka konuda tekrar görüşmek üzere…

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?