BASIN AÇIKLAMASINA CEVABÎ AÇIKLAMA!..

BASIN AÇIKLAMASINA CEVABÎ AÇIKLAMA!..

Giresun Gündem Gazetesinin 15 Temmuz Pazertesi günkü sayısında, gazetede daha önce yayınlanan “Özel İdarenin “Taş” dosyası!” başlıklı makalemde yer alan iddialarla alakalı bir “BASIN AÇIKLAMASI” yer almaktadır…
*
Basın Açıklamasına “Köşe yazısında ki iddialara ilişkin kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için bir açıklama yapılmaya ihtiyaç duyulmuştur” ifadeleriyle başlanıyor…

Bendeniz de Genel Sekterliğin Basın Açıklamasındaki iddialarının doğru anlaşılması ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için cevabî olarak açıklama yapmaya ihtiyaç duymuş bulunuyorum!..

Bahis mevzuu basın açıklamasında deniliyor ki, “İl Özel İdaresinin kira ödediği devletin taş ocağından taş alınarak İl Özel İdaresi tarafından kiralanan kamyonlarla mazotlarının da İdarece karşılandığı iddiaları gerçeği yansıtmamakta olup, Giresun İl Özel İdaresine ait taş ocağı bulunmadığı gibi İdare tarafından kiralanmış ne kamyon, ne de iş makinası bulunmamaktadır.”

– Mezkûr makalemde kiralamanın hangi yıl yapıldığına dair bir bilgi bulunmamaktadır. Yazımda yer alan iddialar geçmiş 2-3 yıl öncesine dayanmaktadır. Son yıllarda da var mıdır bilmiyoruz.

Vatandaşlardan tarafından tarafıma gönderilen kiralamalarla alakalı bilgiler Sayıştay’ın 2016 yılı raporlarında da çok net olarak yer almaktadır.
Dolayısıyla Genel Sekreterliğin “İdare tarafından kiralanmış ne kamyon, ne de iş makinası bulunmamaktadır” ifadeleri gerçekle bağdaşmamaktadır.
*
– Genel Sekreterliğin “Özel İdareye ait taş ocağı bulunmamaktadır” ifadesi de gerçeği yansıtmamaktadır.

Özel idare, devletin bir kurumudur… Taş dâhil bütün yer altı servetleri (madenler) devletindir. Devlet, madenleri (taş dâhil) çıkartılması (işletilmesi) için vatandaşa izin (ruhsat) verir. Taş ocakları şahısların değildir. Şahıslar aldıkları işletme ruhsatlarıyla devletin taşını işletme faaliyeti gösterir. Taş ocaklarını işleten şahısların kullanıma hazır hale getirdikleri taşlar için kestikleri faturalar (aldıkları ücretler) taş bedeli değil, araç gereç ve personel giderleri karşılığıdır.

Özel idarenin gerek kendi kamyon ve araçlarıyla gerekse kiraladıkları kamyon ve araçlarla çıkartılan taşlara özel şahıslara para ödemesinin ne anlama geldiğini kamuoyunun takdirine bırakıyorum!

-Kaldı ki bu özel şahısların uhdesinde bulunan taş ocaklarının ruhsatlı olup olmadıkları da tartışma mevzuudur. Sayıştay’ın (2016) raporunda taş ocaklarını ruhsat harçlarının yatırılmadığının tespit edildiğinden bahsedilmektedir.

Ruhsat harçlarının ilgili makamlara yatırılmamış olması; “Taş ocakları ruhsatsız olduğu için harç mı alınmamıştır, ruhsatlı olduğu halde harç mı alınmamıştır, yoksa alınan harçlar idarece başka yerlere harcanmış da mı ilgili makamlara aktarılmamıştır?” onu bilmiyoruz!
*
İşte Sayıştay 2016 yılı raporunda mevzuu ile alakalı bölüm:
BULGU 4: (…)Giresun İl Özel İdaresi tarafından gerçekleştirilen “İş Makinesi Kiralama” ihalelerinde, ihale sürecinin ilk adımı olan ihtiyacın belirlenmesi aşamasında yeterli ön hazırlığın yapılmadığı görülmüştür.
Örneğin; “(….) Yayla Yolu ve Çevre İlçelerin Köy Yollarının Betonlanması İçin 9 Ay Süre İle 15 Adet Transmikser Kiralanması İşi” ile ilgili ihale dosyasında aşağıdaki hususlarla ilgili herhangi bir ön çalışma görülmemiştir:
a) Yapılacak betonlama işinin boyutu belirsizdir. İşin tanımında beton yol yapımı belirtilmektedir ancak yolun eni, boyu ve evsafı, yani işin büyüklüğü hakkında herhangi bir bilgi yoktur.
b) İhale tanımında belirtilen 9 ay süre ile 15 adet beton taşıyıcı kullanılması, işin fiziki boyutu kadar mali boyutunun da büyük olduğunu düşündürdüğünden, bu aşamada yapılacak işin bir projesinin olup olmadığı ve ödeneğinin bulunup bulunmadığı sorusuna da cevap beklenmektedir. Ancak ihale dosyasında bu bilgi de mevcut değildir.
(…)
d) İdarenin taşınır envanterinde 5 adet beton mikseri olduğu bilinmektedir. C bendinde açıklanan belirsizlikle beraber herhangi bir gerekçe gösterilmediğinden, yapılacak iş için idarenin söz konusu araçlarının neden kullanılmadığı ya da kullanılamayacağı sorusu da cevapsız kalmaktadır.
(…)
f) Yukarıda belirtilen hususlar dışında teknik personelce değerlendirilebilecek diğer hususlar da ihale dosyasında mevcut değildir. Örnek olarak sunulan transmikser kiralanması işi dışında Giresun İl Özel İdaresi tarafından kamyon, ekskavatör, greyder, yükleyici, kazıcı, kepçe ve benzeri iş makinelerinin de kiralandığı görülmektedir.
*
Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına saygıyla arz olunur….

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?