ATATÜRKÇÜ BİR EĞİTİMCİ, MÜYESSER KARAİBRAHİM

ATATÜRKÇÜ BİR EĞİTİMCİ, MÜYESSER KARAİBRAHİM

 

Atatürk’ün 100. doğum yılı; 1981 yılından bu yana 24 Kasım tarihi; “Öğretmenler Günü” olarak kutlanıyor.

Bu tarih her ne kadar ‘Öğretmenler Günü’ olarak ilan edilse de;

Aslında “Baş Öğretmen Atatürk” günü olarak kutlansa daha yerinde olurdu ama 12 Eylülcüler bu günü “Öğretmenler Günü” olarak ilan ettiler; biz eğitimciler de (sakıncası yok deyip) kutluyoruz!

Perşembe gününden bu yana gerek telefonlarımdan,gerek internet yoluyla yüzlerce kutlama iletisi aldım. (çıktısını aldım ve dosyamda)

Mademki 24 Kasım ‘öğretmenler günü’ olarak kutlanıyor; Eyvallah!

Ancak ben bu “24 Kasım Öğretmenler Günü” vesilesiyle gerçek bir eğitimciden ve cumhuriyet öğretmeninden söz etmek istiyorum.

Mesleğine ilk adımı attığı yıldan bu yana üzerinde onurla taşıdığı;

Atatürkçülüğünden,

Cumhuriyetçiliğinden,

Laik düşünce duruşundan,

Pozitif bilime inanışından,

Çağdaş ve uygar yolculuğundan,

İdealizminin emrettiği toplumsal çalışmalarından öden vermeyen bir eğitimciden söz etmek istiyorum;

Adı: Müyesser (Eren) Karaibrahim.

Giresun merkez doğumlu.

Giresun Kız İlköğretmen Okulu 1967 mezunu.

Benden sınıf olarak önde olduğu için ben ve benim gibi arkadaşların ‘meslek ablası’ olan Müyesser Karaibrahim, okuldan mezun olup ve daha ‘çiçeği burnunda’ bir öğretmen iken SEKA İlkokulunun kurucu müdürü ve öğretmeni olarak göreve başlar.

Öğretmen okulunda okurken, her ne kadar öğretmenleri onu idealist bir öğretmen olarak hayata hazırlasalar da; Müyesser öğretmen her ilkler gibi idealist heyecanını öğretmenlik sevgisiyle buluşturup,çok sevdiği öğrencilerine; yeri gelince ‘Anne’ yeri gelince ‘abla’ oluverir.

Atandığı okulun neredeyse bütün öğrencileri SEKA Kağıt Fabrikası çeperinde bulunan mahallenin çocukları ve emekçi fabrika işçilerinin çocuklarıdır.

Her biri farklı yörelerden gelmişlerdir.

Her bir çocuğun birbirinden farklı ekonomik, sosyal yapıları vardır.

Fakat genç Müyesser öğretmen meslek sevgisiyle öğrencileri kısa zaman dilimi içerisinde birbirine kaynaştırarak bütün farklılıkları orta yerden kaldırır…

Çünkü onun felsefesinde; Atatürk’ün işaret ettiği ilkeler vardır.

Onun meslek felsefesinde; Eksikleri tamamlamak ve karanlıkları bir an önce ortadan kaldırıp; aydınlığa ve esenliğe kavuşmak vardır.

Ve ne zaman bir zorlukla karşı-karşıya gelse; “Kolayı herkes yapar, önemli olan zoru başarmaktır” düşüncesini içinden tekrarlar!

Ne zaman bir ‘Öğretmenler Günü’ kutlama tarihi gelse;benim aklıma hep “Acaba günümüzde çağdaş ve ilerici öğretmenler kaldı mı?” sorusu geliverir.

İlerici eğitimcilerin; gericiliği tercih eden (sözüm ona öğretmenlerle) mücadelesi aklıma geliverir!

Ne zaman bir “Öğretmenler Günü” kutlansa; aklıma hep kapatılan Köy Enstitüleri ve Öğretmen Okulları geliverir.

Atatürkçü, devrimci ve ilerici öğretmenleri (egemen güçlerin) planlı bir şekilde ortadan kaldırmaları, yok etmeleri aklıma geliverir.

Ne zaman bir ‘Öğretmen Günü’ kutlansa;aklıma hep çağdaşlığından ve düşüncesinden, duruşundan ödün vermeyen öğretmenler gelir.

Tıptı; Müyesser Karaibrahim ve onun gibi idealist arkadaşları aklıma geldiği gibi…

Müyesser Karaibrahim öğretmenimiz ve (bizim meslek ablamız) bir toplumcu eğitim anlayışını emekli olduktan sonrada terk edemediği için birçok toplumsal ve kültürel çalışmaların içinde yer almıştır.

Örneğin; 1991 yılında yine kendisi gibi idealist donanıma sahip yol arkadaşlarıyla “Özel Eğitime Muhtaç Çocukları Koruma Derneğini” açarlar. (aşağıda paylaştığım okulun temelini bu dernek atmıştır)

Bugün büyük bir yerleşkenin içinde, birçok eğitim ünitesi olan bu okulda yüzlerce “özel eğitime muhtaç çocuklar” eğitim görmektedir.

Cumhuriyet öğretmeni; Müyesser Karaibrahim, sadece bu derneğin çalışmalarında değil; ADD ve Eğitim Gönüllüleri ve benzeri Kültürel, sanatsal çalışma yapan tüm etkinliklerde seve-seve görev alan ve her türlü ‘imece çalışmasına’ koşa-koşa giden bir eğitimcidir.

Bu 24 Kasım Öğretmenler Günü haftası vesilesiyle bende şu şekilde düşündüm; mademki böyle bir günde öğretmenlerin günü kutlanıyor.

O halde bende;meslek yaşamında çağdaş ve uygar duruşuyla,inanç ve düşüncelerinden ödün vermez duruşuyla her zaman çevresine örnek olan eğitimci; Müyesser Karaibrahim (meslek ablamızın) 24 Kasım “Baş öğretmen Atatürk Gününü” bu sayfa üzerinden sevenleri ile birlikte kutlamak istiyorum.

Nice güzel yıllara sevgili Müyesser öğretmenim.

Ardında bıraktığın o güzel ayak izlerini kimseler görmese de bizler biliyoruz.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?