Arıcılar Dert Küpü

Arıcılar Dert Küpü

Başkan Elevli, eleştirilerde bulundu.

Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli,”Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki mevcut konaklama yerleri artık ihtiyaçları karşılayamaz hale geldi. Türk arıcılığının zarar görmemesi adına bu bölgelerde acilen yeni konaklama merkezleri oluşturulması gerekiyor” dedi.

Elevli, yaptığı açıklamada, Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin bünyesinde barındırdıkları binlerce çeşit bitki ile Türkiye’nin bal rekoltesinin büyük kısmını karşıladığını anımsattı.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde bazı alanların güvenlik gerekçesiyle giriş çıkışa kapatıldığını ifade eden Elevli, bundan en fazla arı yetiştiricilerinin olumsuz etkileneceğini savundu.

Çözüm süreci arıcıların yüzünü güldürmüştü

Çözüm sürecinde yakalanan barış ortamının en fazla hareket alanları genişleyen arıcıların yüzünü güldürdüğünü kaydeden Elevli,”Türkiye’de yakalanan çözüm süreci fırsatını en fazla destekleyen, konunun barışla sonuçlanmasını isteyen kesimlerden birisi de biz arı yetiştiricileri geliyoruz. Süreçle birlikte önemli çiçek florasına sahip Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ulaşım kolaylaşmıştı. Ancak gelinen noktada Şırnak, Hakkari, Muş, Mardin, Bitlis ve Erzurum’un bir kısmı güvenlik bölgesi ilan edildi. Giriş çıkışlar yasaklandı. Bu da biz arı yetiştiricilerinin hareket alanlarını kısıtladı” diye konuştu.

-Türkiye’de bulunan arı kolonilerinin yüzde 50’si belli bölgeye sıkışacak

 

Elevli, Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgelerinde arıcıların belli noktalara sıkışacağını, bunun da bazı sorunları beraberinde getireceğini dile getirerek, şöyle konuştu:

“Özellikle Hakkari, Mardin, Şırnak, Muş ve Bitlis gibi bölgelerde bulunan arı yetiştiricileri güvenlik bölge uygulaması nedeniyle başka bölgelere göç etmeye hazırlanıyor. Bu yıl çok yoğun arıcı göçü bekliyoruz. Karadenizli yetiştiricilerimizin yanı sıra, o bölgelerden de Ağrı, Erzurum, Bayburt, Gümüşhane, Kars ve Sivas illerine ciddi göç olacaktır. Bu coğrafyadaki arıcılık faaliyetleri yoğunlaşacak. Arıcılarımız ve koloniler sıkışık bir coğrafyada faaliyetlerine devam edecekler. Tahminlerimiz Türkiye’deki mevcut arı kolonilerinin yüzde 50’sinin saydığımız iller arasında yeralacaktır. Çok ciddi sıkıntılar bizi bekliyor. Yoğunluk olduğu takdirde kapasite azalacak, bal rekoltesi düşecektir. Yine arı yetiştiricilerimizin maliyetleri artacaktır. İlgililerden konuya çözüm üretilmesini bekliyoruz”

-Karadenizli arı yetiştiricisini bu bölgede tutmalıyız

Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli, arı yetiştiricilerine yönelik yeni konaklama merkezleri oluşturulmasını istediklerini söyleyerek,”Arılarımız artık çiçeğe, polene ulaşamaz hale geldi. Her geçen yıl rekolte miktarı azalıyor. Türk arıcılığının geleceği tehlike altında. Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki mevcut konaklama yerleri artık ihtiyaçları karşılayamaz hale geldi. Türk arıcılığının zarar görmemesi adına bu bölgelerde acilen yeni konaklama merkezleri oluşturulması gerekiyor” dedi.

Elevli, birlik olarak Orman ve Su işleri Bakanlığı yetkilileri neslinde Karadenizli arı yetiştiricilerinin göç etmemelerinin önüne geçmek için bölgedeki ormanların tamamen kullanıma açılması için girişimlerde bulunacaklarını belirterek, şunları ifade etti:

“Ormanlarımız bölge arı yetiştiricisi için ciddi potansiyel. Geçmişte sahil kesime yakın orman alanları çok fazlaydı. Ancak buralar söküldü fındık bahçesine ya da diğer tarım arazilerine dönüştürüldü. O nedenle ormanlara uzak kaldık. Bölge arıcısını burada tutmak istiyorsak ormanlardan daha fazla yararlanmamız gerekiyor. Ormanın içlerine kadar girmek istemiyoruz. Ormanın yakınlarına kadar ulaşalım bizlere yeter. Ulaşımı kolaylaştıracak yollar istiyoruz. Yapılırsa arıcılarımız rahat dolaşım imkanı bulacaklar. Karadenizli arı yetiştiricilerini bu bölgede tutmak için ormanlarda yeni bal alanları oluşturulursa, göçün önüne de geçmiş oluruz”

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?