Valilikten “Suda Boğulma” Genelgesi

Valilikten “Suda Boğulma” Genelgesi

Giresun Valiliği özellikle yaz aylarında deniz ve akarsularda meydana gelen boğulma olaylarına ilişkin bir genelge yayınladı.

Giresun Valisi Hasan Karahan imzalı genelgede, boğulma olaylarına dikkat çekilerek, alınması gereken önlemler sıralandı. Giresun’un turizm açısından önemli bir kent olduğu vurgulanan genelgede,Her yıl havaların ısınmaya başlamasıyla beraber bölgemizde bulunan sulama kanallarında, göletlerde ve nehirlerde çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetmektedir. Boğulma mağdurlarının %60’ına yakını, (07-17) yaş grubu çocuk ve gençlerden oluşmaktadır. Geri kalan yetişkinlerin önemli bir bölümü ise boğulmakta olan çocukların kurtarılması amacıyla suya atlayan ve çoğunluğu yüzme bilen vatandaşlarımızdan oluşmaktadır.”denildi

Boğulma ve denizde meydana gelecek olumsuz olayları önlemek için önlemler alındığı bildirilen genelgede, özellikle sahil bandında vatandaşların denize girdikleri yerde deniz araçlarına bir takım yasakların getirildiğini ifade edilerek şu sözlere yer verildi: “ Sulama kanallarında, göletlerde, nehirlerde gezinmek, balık tutmak, serinlemek şeklinde gerçekleşen fiillerin sonucunda; vatandaşlarımız yanlışlıkla veya bilerek buralara düşmekte ve sıklıkla boğulmaktadır.

Sulama kanalları kenarlarının ‘‘V’’ şeklinde ve kaygan olması, şut tabir edilen hızlandırıcılar nedeniyle su akış hızının ve derinliklerinin değişkenlik göstermesi, suya girenlerin su yüzeyinden görülmeyen güçlü bir alt akıntıya maruz kalması, su sıcaklığının oldukça düşük olması nedenleriyle; kramp, kalp krizi, boğulma neticesinde ölümle sonuçlanan vakalar sıkça yaşanmaktadır.

Yaşama hakkı; Anayasamızda, kişiye sıkı sıkıya bağlı, vazgeçilmez ve devredilemez haklardan sayılmıştır. Bu hakkın korunması Devletimiz tarafından güvence altına alınmıştır. Sulama kanallarında, göletlerde, nehirlerde suya girmek sair mevzuatlarda yasaktır.

Yukarıda bahsi geçen sebeplerle; 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/C maddesine göre; sulama kanallarına, göletlere, nehirlere, girmek ve buralarda (bir metreden fazla yaklaşmak suretiyle) gezinmek, balık avlamak vb. davranışlarda bulunmak yasaklanmıştır.

Bu genelgede belirtilen yasağa uymayan, Genelgenin yerine getirilmesine aykırı davranan, tatbik ve icrasına zorluk çıkaran kişilere, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesi uyarınca mülki amir, yetkili idare veya kolluk tarafından idari para cezası uygulanacaktır.

Bilgi edinilmesini, konuyla ilgili uygulama ve denetimlerin koordineli şekilde yürütülmesini, hassasiyetle gereğinin yapılmasını önemle rica ederim.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?