Tığlı, Fındık Fiyatını Sordu

Tığlı, Fındık Fiyatını Sordu

Tığlı, Fındık Fiyatını Sordu

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Giresun’da ve diğer bölgelerde üretilen Fındığı TBMM gündemine taşıdı.

Dünya’da üretilen fındığın yaklaşık % 70’i ülkemizde üretilmektedir. Ülke ekonomisine verdiği katkı ile önemli tarımsal ürün olan fındık, başta Giresun, Ordu, Trabzon, Rize, Artvin, Samsun, Gümüşhane, Sinop, Kastamonu, Düzce, Sakarya, Zonguldak, Bartın, Kocaeli, Bolu, Tokat olmak üzere hemen hemen Karadeniz’e kıyısı olan her ilde yetiştirilmektedir.

Ülkemizde ABD, İtalya, İspanya, Fransa, İran, Gürcistan, Azerbaycan ve Çin’den daha çok fındık üretildiği halde AKP’nin yanlış ve yanlı tarım politikaları nedeniyle hak ettiği değeri bir türlü bulamamıştır.

Rekolteye yönelik tahminler neden farklı

Rekolte belirleme çalışmaları hakkında incelemelerde bulunan Tığlı: “Rekoltenin tespit edilmesinde kimlerin sorumlu olduğunu ve hasat zamanından önce fındık rekoltesi üzerine yapılan manipülasyon içerikli açıklamalar ve bu açıklamalara bağlı arz talep dengesini belirleyen fiyat politikalarının tek amacı, üreticinin elindeki fındığı ucuza kapatmaktan başka bir şey değildir. Fındık üzerine oynanan bu oyunlar üreticinin menfaatine değil de fındık alımlarını tekelleştirenlerin menfaatlerini ön plana çıkartmaktadır” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Necati Tığlı, yaptığı araştırmalardan sonra Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

CHP’Lİ TIĞLI’NIN VERDİĞİ SORU ÖNERGEGİ

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını dilerim. Fındık rekolte tespit çalışmalarının komisyonlarca yürütülmesi ve ardından Bakanlığınızca duyurulmasının, rekolteye yönelik farklı tahminlerin yapılmasının ve piyasada fiyat dalgalanmasının önüne geçilmesine yönelik bir karar olduğu defalarca vurgulanmıştır. Buna İlişkin Olarak;

1.2018 fındık rekoltesine ilişkin olarak Bakanlığınız tarafından yapılan çalışmalar nelerdir? Rekolte tespit komisyonlarından bakanlığınıza ulaştırılmış veriler dışında, kimi kurum ve kuruluşlar tarafından basın yayın organları kanalıyla rekolte tahmini paylaşımını doğru buluyor musunuz?  2018 hasat dönemi ülkemizdeki fındık rekoltesi ne kadardır?

2.Mayıs 2018 tarihinde İspanya’da yapılan Dünya Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Kongresi’nde (INC) Türkiye için belirlenen 2018 yılı rekolte verileri doğru mudur?  Bu veriler ile diğer kuruluşların tahmini verileri arasındaki farkı neye bağlıyorsunuz?

3.Fındık fiyatlarının düşük olması için rekoltenin yüksek gösterildiği haberleri basında yer almaktadır. Bakanlık tarafından yapılan araştırmalara göre rekolteyi yüksek gösteren kurum ve kuruluşlar var mıdır? Varsa bunlar hangi kurum ve kuruluşlardır? Fındık fiyatlarının manipüle edilmesinin önüne geçmek ve üreticiden yana olmak için ne gibi yaptırımlarınız olacak?

4.İktidarın uyguladığı ekonomi politikaları nedeniyle artan döviz karşısında maliyetlerde her geçen gün yükselmektedir. Döviz artışından üreticiyi korumak için aldığınız önlemler var mıdır? Varsa bu önlemler nelerdir?

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?