SOĞAN ACI MI, TATLI MI

SOĞAN ACI MI, TATLI MI

Soğan açı bir sebzedir.Acılığını büyüklere sorarsan dikenlerin marifeti imiş.Eğer sıskalar toprağa dikilirken ,gaz kaçırırsan soğan acı oluyormuş.Köylünün veya çiftçinin gaz kaçırmama ihtimali yok.Onlar öyle her öğün,etli balıklı yemekler bulamazlar.Allah ne verdiyse,soğan,ekmek,çökelik…
Çoğu kabuklu ve zarlı sebzeler.
Üstüne de bir tas ayran.Bunların hepsi gazlı yiyecekler…
Böyle bir ortamda ekilmiş bir üründen ne beklenir.Tabi ki,acı olacak…!
2018 yılının Mayıs ayına kadar ister yeşil,ister kuru olsun soğan hep acı idi.Hiç tatlı soğan göremedik.Mayıs ayında kilosu altı liraya kadar çıktı.Herkes gibi bizde almak mecburiyetinde kaldık.Kilosu altı liradan alınan soğanlar acı macı değil,bilakis çok tatlı idi.
Bir kere kilosu bir liradan,altı liraya çıkmıştı.Sebepleri araştırıldı.Tüm çabalara rağmen bulunamadı. Maalesef nedenler hep uzaklarda arandı.Halbuki 24 Haziran’da seçimler vardı.Asıl neden buydu.Seçimler bahane edilerek karaborsacı,soyguncu,hırsız vurguna çıkmıştı.
Seçim bitti.Soğanın kilosu iki liraya düştü.Önümüzde 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri var.24 Haziran deneyimi olan karaborsacı ve vurguncu tekrar devreye girdi.”Yok sağan küf hastalığından bozulmuş,yok depolarda çürümeye başlamış” muşlar ayağına yatarak fiyatlarla oynamaya başladı.
Onların elinde bir 24 Haziran tecrübesi var.Depoları doldurup,stokları fullediler. Adamlarını televizyona çıkarıp, “Ocak ayında kilosu on liraya kadar çıkacak dedirttiler.” Tezgahta iki liraya satılan soğan,ertesi gün beş lira oluverdi.
Bu kontrolü halk olarak biz mi yapacağız.Yoksa hükumet mi denetleyecek.
Depo ve stoklarda bulduğun binlerce ton soğanı ne yaptın.Onları halk pazarlarına çıkar.Kilosunu bir liradan sat.Aynısını belediyeler de yapsın.Bak soğanın kilosu iniyor mu,çıkıyor mu…
Artık anlasana…Soğanın kilosu her seçim arefesinde artırıyorlar.Haksız kazanç elde etmek,vurgun vurmak istiyorlar.Belki içinde iktidar olarak senin adamların da var.Seçim rüşveti verir kurtulurum diyenler mi var.
Amaç üreticiyi ezmek,vatandaşı soymak.Ortamdan istifade etmek…
Fındıkta da böyle oldu.Fındık ne zaman depoya girdi.Yeterince stoklandı;resmi fiyat o vakit açıklandı.Önce boldu. Küflüydü. Küf sebebiyle çoğunun içi çürümüştü..Bu kadar çürüğe rağmen Temmuz- Ekim arasında fiyatı bir kuruş artmadı.Üretici satarken fiyatı düşük tutuldu.
Gelelim tadına.Yukarıda soğan ekenlerin çıkardıkları gaz sebebiyle,tadı hep acı oluyormuş dedim ya. İnanmayın.
Kilosu altı liraya çıkan soğanlar,kilosu bir lira olan soğanlar gibi acı değil.Aksine baldan daha tatlı.Artık onu soyarken iki üç kabuk derinden kesmiyoruz. Ziyan olmasın diye sert kabuktan sonrasını kullanıyoruz.Öyle her şeyin içine de doğramıyoruz.Günde bir dilim kafi diyoruz.
Ah bir bilseniz. O bir dilim soğanın bile tadına doyum olmuyor.. Mübarekin fiyatı artınca acılığı kayboluyor.
Soğanın tadı dikerken değil, satışta belli oluyormuş…!

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?