SİSDAĞINDA YAŞAM 1

SİSDAĞINDA YAŞAM 1

Yaz veya sonbahar fark etmez.Fırsat buldukça Sisdağına çıkarım.Orada babadan kalma bir ev,evin çevresinde iki dönüm kadar boş bir arazimiz var.

Eğer günü birlik gitmemişsem en az 10 gün kadar kalmaya çalışırım.

Yaylaya çıkınca ilk işim obamızın etrafını kuşatan yüksek tepelerden Çilekli Tepe,Kayasis Tepesi,Halil Tepesi,Kızlar Evliyası,Çamış Düzü Tepesi,Kalpakkaya ve Gürgenlik tepelerini gezerim.

Bu tepe ve dağ başlarında zararı dokunabilecek eşkiya,hain PKK.lı örgüt üyeleri,kurt,çakal,ayı gibi vahşi hayvanlar var mı kontrol ederim. 60 yıldır gezdiğim ve çiğnediğim patika yollar kapanmış mı.Yeşil çimenler ne durumda.Su ve pınarlar kurumamış,çeşmeleri akıyor mu kontrol ederim.

Sonra yakacak olduğum odunum kafimi yoklarım.

Bütün bunlar 5 günümü alır.

Nihayet burası benim ilim,obam,evimdir.Her şeyin yerli yerinde olduğuna kanaat getirip; kalan günlerde huzur içinde evimde,kahvede ve obanın içinde yayla etmeye çalışırım.

Sisdağı yaylasına Eynesil başta olmak üzere Şalpazarı,Besikdüzü,Görele ve az miktarda Keşap ilçelerınden gelenler oluyor.

Eynesil,Görele,Beşikdüzü ve Şalpazarından gelenlerin çoğunun Sisde evleri var.Aynı zamanda ilçe ve köyleri adına obaları da var.Bu evlerin ekserisi yeni,modern ve son 10 yılda yapılmış betonarme binalardır. Yalnız Şalpazarı ve Ağasar obalarında ki evler ile Beşikdüzü Ambarlı Köyü evlerinin tümüne yakın konutlarının dışı çinko ile kaplanmıştır.Son moda mantolama da bu olsa gerek.

Sisdağına gerek eğlenme,ve gerekse yeme içme,yaz boyu konaklama için çıkanların hepsi varlıklı kimseler. Sisdağında fakirin esamesi bile yok.Zaten gelip geçenlerin çoğu özel arabaları ile geliyorlar.Bir evde adam olup olmadığı kapısında bulunan arabadan anlaşılıyor.

Yeni yapılaşmalarla Sis yaylası çok büyümüş.Her yönden gelenlerle tıpkı İstanbul gibi kozmopolit olmuş.İstanbul da iş alanı ve çalışanı çok olmasına rağmen; Sisde emekli ve aylaklar daha fazla.

Devamlı akıl yoruyorum.Bu kadar insana bir meşgale bulamaz mıyız.Gelir getirecek atölye ve tezgahlar açılamaz mı.Veya Sisdağı çevresinde var olduğu düşünülen madenler işletilemez mi.Bu yöreye üniversitelerin maden fakültesi el atamaz mı.Boşu boşuna akan bunca kaynak sular ambalajlanıp satılamaz mı?

Yaz boyu oturmak,çay içmek,gezmekle ömür bitmez,zaman geçmez.Bir şeyler yapmak, bir şeyler düşünmek lazım.

Madem ki yaylaya çıktık.Zamanı ve ekonomiyi de iyi yönlendirmek lazım.

SİSDAĞINDA YAŞAM 2

Sisdağında yaşam yazılarımın altına Ertuğrul Gürel yazmış…

“Sisdağında yol ve kanalizasyon sorunu var” demiş.

Sisdağı artık vilayet olmuş. Belediyediyesi olan bir şehir hangi problemlerle karşılaşırsa; Sisdağında da o sorunlarla karşılaşıyoruz.

Sisdağına ulaşım problemi yok. Karayollarının Beşikdüzü Şalpazarı üzerinden; Sisteki açık yayla pazar yerine ulaşan bakımlı bir adet asfalt yolu var.Bu yoldan gelenler Ağasar, Hanyanı obasından Çayır Obasına 1.5 kilometre toprak ve çakıllı yoldan geçerek ulaşıyorlar.Bu yolun geçtiği mülkün sahibinin Şalpazarı Kaymakamlığı olması sebebi ile, Eynesil tarafından bakım ve asfaltlanması imkansızdır.

Gerçi toprak Eynesil’e ait olsa idi;yola bakacak,asfaltını yapacak siyasi yetkiliyi nereden bulacağız.Öyle birisi olsa;eski yolumuz olan 50 yıllık Sis,İnişdibi,Ören,Eynesil hattını asfaltlatırlardı.

Bizim yapacağımız,varlıklılardan fazla,düşük gelirliden ödeyebildiği kadar katkı payı alıp, 1.5 kilometrelik yolun tamamı ile obanın içindeki mahalle yollarını betonlama olmalı.Ben yapılacak organizasyona gönüllü olarak katılmaya hazırım.

Mevcut yollar için bu politikacılarla başka bir ilerleme yapmamız imkansız.

Evlerin atık logarlarının toplanarak bir kanala alınması işi pek aklıma yatmadı .Ana kanalı nereye bağlayacağız.Eğer Çayır deresine akıtacaksak,dereyi boka ve deterjana bulayacağız demektir.Asla kabul edilemez bir teklif olur.

Şimdilik fosseptik çukurlar yeterlidir.Ancak planlı ve düzenli yerleşime geçildiği vakit düşünülür.

Yaylada ulaşımın yanında haberleşme sıkıntısı yok.Sadece az miktarda yakacak sorunu var.

Çöp atıkları önemli.Bu meseleyi Trabzon tarafı çözmüş.Aynı çözümü Giresun tarafınında yapması bekleniyor.Bin yıllık Giresunlu’ya Sis,Bektaş,Kümbet,Kulakkaya gibi turistik yaylalar da bu görüntü yakışmıyor.

Bana göre en büyük problem konaklama yeri yok.Son yıllarda Sisdağı ile yatıyor,Sisdağı ile kalkıyorum.Bu emeklerin Sisdağına bir katkısı olacaktır.Gelen yerli ve yabancı yayla sevenlerle,yayla aşıklarını nerede,hangi otelde ağırlayacağız.Birazda ona odaklanalım.

Yani Sisdağı Çayırobası merkezine çok yönlü bir tesis kurulmalıdır.Temiz ve bakımlı olmalıdır.Sis yaylasının daha zengin,daha fedakar yatırımcılara ihtiyacımız var.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?