SAYIN VALİM

SAYIN VALİM

İlimizin coğrafi şartları nedeni ile ürün çeşidi Ekonomik olarak sınırlıdır. Fındık bölgesi olup bir de ferdi olarak tüketilen ürünler vardır. Kara denize bakan kısım çok dik, yamaçlarla denize paralel uzandığı için; tarımın çeşitli olmasına engeldir. Anadolu da kalan ilçelerimizde karasal iklim hâkimdir. Ürettiği ürün ve hizmetlerin ilimiz ekonomisine katkısı var mı sorgulanmalıdır. İlimiz ekonomisini üç gurupta inceleyebiliriz. İlimizde sanayi üretiminin katkısı nedir?
Tarım ürünlerinin katkısı nedir ve turizmin katkısı nedir.?
İlimizde Ekonomiye büyük çaplı katkı verecek sanayi bulunmuyor. 50-100-200 kişiyi barındıran küçük işletmelerden ibarettir, maaşı asgari ücreti geçmeyen ucuz işçi çalıştırılmaktadır. İlimizin tek geçim kaynağı FINDIK çok olduğunda ucuza satılır. Üretici zarar eder. Önceki yıllarda Dolara endeksli fiyat açıklanıyordu, çiftçi memnundu, artık bu uygulama kalktı. Turizm 2004 yılında yapılan istatistik bilgilerinde Giresun’u ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısı 300 bindi. Kümbet yaylasını tüm tur operatörleri biliyordu. Komşu ilimiz Ordu’yu ziyaret eden 140 bin civarındaydı.
Sayın Valim.
Lütfen turizmi ön plana çıkartın ve bu ile bir iyilikte siz yapın. Şimdi Ordu ilini ziyaret eden turist sayısı 1 milyona dayanmış durumda. İlimizi ziyaret eden turist, 2004 yılı civarında üzülelim mi sevinelim mi? Doğu kara deniz bölgesinde doğa ve kültür turizmi vardır, deniz turizmi güneşli gün sayısı az olduğu için yoktur.
Bir bölgede turizmin gelişmesi için; 3 temel ayağın oluşması lazım
1- Yeterli alt yapı ve tanıtım,
2- Çevre ve mimari yapı,
3- Ulusal sermaye gelmelidir.
1- Yetersiz altyapı
-Şehir merkezinde ve yaylalarda standart yol yapılmalıdır, temiz ve bakımlı tuvalet olmalıdır. Hijyen, yeme yerleri, göze hoş görünen otantik yapılar ve temiz alanlar olması için gayret gösterilmelidir. En fazla tanınan KÜMBET yaylamız var, maalesef 2000 yılında yapılan standart dışı yoldan gidiliyor. Bir gelen tur otobüsü, bir daha gelmek istemiyor. Şu anda ilçelerde ve Merkezde bulunan devletin makine parkının büyük çoğunluğu atıl vaziyette yatıyor. Bunlardan istifade ederek KÜMBET yolu standart hale getirilebilir. Yaylalarda bulunan iş yerlerinin modernize edilmesi sağlanıp, işletmelerde çalışanlara kültür ve turizm bakanlığından kurs hocası temin edilerek, yemek hazırlamak ve sunum ile ilgili kurs verile bilir. Geçmişte Dereli Halk eğitimle ortaklaşa eğitim verildi, sezon bitimi olduğu içim; tekrar eğitim verilebilir.
2- Belediyemiz çevreyi korumadı.
– Mimari özelliği ve kültür değeri olan yapıları görmezden geldi. İlimizdeki kültür değerleri olan yapıların bir kısmının yok olmasına neden oldu. Buna rağmen çevre düzenlemesi yapıldı. Belediye’nin çarpık yapılaşmayı teşvik ettiğine örnek ise ZEYTİNLİK MAHALLESİ, Can Akengin salonu ve 10. YIL PARKI (Keşap Durağı’nın bulunduğu bölge) ..vb gibi alanlardır
Bahse konu 10. YIL PARK alanı sit bölgesi koruma altında kültür varlığıdır ama şu an yağma görüntüsü ile kaplanmıştır. Bu üç tane bölge Giresun’un simgesi idi. Maalesef imha edildi.
Ulusal sermaye ve farkındalık,
– Karadeniz bölgemizde, canlı yaşamına uygun 2 Ada bulunuyor. Bir tanesi batıda, diğeri bizim ilimizde bulunan Adadır. Giresun Adası SİT alanı olması nedeni ile yapılaşma yasaktır. Ama deniz dolgusu yapılarak kazanılacak olan alana tesis yapılır ve Ada korunarak o bölgenin görülmeye değer olması sağlanır. Doğu kara denizde Doğa ve Kültür turizmine öncelik verilmesi nedeni ile ilimizde turizm merkezi ilan edilen 4 (dört) tane yaylamız mevcuttur. Bahse konu yaylalara 2004 yılından sonra bir liralık yatırım yapılmadı. Yapılmadığı gibi talan edilmesini yetkililer görmezden geldi. Şebinkarahisar ilçemizde Meryem Ana Manastırı, Taşanlar, Atatürk evi ve birçok tarihi Cami bulunmaktadır. ALUCRA ilçesinde höyükler, TEPESİ DELİK mağarası ve kaplıca gibi çeşitli kültür varlığı var. ÇIKRIK KAPI mevkiinde ÇİN setinden sonra Dünyanın en uzun duvarına sahip bir tarihi yapı var. Hacı Abdullah Duvarı (6500 metre uzunluğunda) Gölyanı Obası gibi önem arz eden öncelikli yerlerimiz mevcuttur. Beşeri sermayenin gelmesi için İlimiz hazırdır. Önemli olan ayrıntı, tanıtım, arz ve talebini karşılamaktır. Bu konuyu araştırıp Karadeniz’e tur düzenleyen Seyahat Acentesi sahipleri ve Tur operatörleri ile tanıtım toplantısı yapılabilir. Turizm İl Müdürü olarak, İlimizde 1999-2000 ve 2001 yıllarında yerli ve yabancı uyruklular için, Bakanlığın yardımı ile tanıtım toplantıları yaptım.
Sayın Valim.
Koçkayası tesisini Giresun eski Valilerimizden Rahmetli Ali Haydar ÖNER kazandırdı. O eser hep onunla anılacaktır. Gönlümden geçen, sizin de ilimize bir eser bırakmanızdır. Özlü söz vardır.
“Yiğit ölür eseri kalır (eseri ile anılır). Şehrine yatırım yapılmasına katkı sağlayan bürokrat çalışkan ve başarılıdır.
Sayın Valim.
Üretilen her projeye önderlik etmiş olursunuz ve yapılan yatırım ilimiz ekonomisine katkı sağlar. İlde sizlerin başarılı olması, emrinizdeki İl şube müdürlerinin çalışması ile orantılıdır. Başarılı çalışmanın anahtarı proje üretmeden geçer. Ben Giresun bürokratlarını uzaktan izliyorum. Üretken bürokrat yoktur. Tanıtım zor olur ama çabuk kaybedilir. Bizim, Turizm İl Müdürü olarak, Geçmiş yıllarda yaptığımız çalışmaların meyvesini toplamadan, ilimiz, siyasete kurban edildi. İlimizin artık kaybedecek zamanı yoktur. Yavaş, sağlıklı ve bilinçli şekilde hareket etmeliyiz. Bizim turizm merkezi ilan edilen yaylalara, yaklaşık 14 yıldır kamu tarafından hizmet gitmemiştir. Aksine yağmalanma iddiası mevcuttur. Mutlaka bu açığın ilgili kurumlarca kapatılması gerekir. Yoksa korkulan olur, çevre iller turizm nimetinden istifade ederken, bizler hala sohbet etmekle yetiniriz. Ben Ülkeme 21 yıl bürokratlık yaptım deneyimlerim var, hayali değil gözlemlerime dayanarak yazıyorum. Sayın Valim.
Sizlerin yanındayız. Başarılı çalışmalar dilerim.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?