REKTÖR YILMAZ CAN’DAN ÖNEMLİ MESAJLAR

REKTÖR YILMAZ CAN’DAN ÖNEMLİ MESAJLAR

Haber:Hatice Satgun
Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can,geleceğe dair önemli mesajlar verdi…
Kendi özgeçmişinden bahsederek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Yılmaz Can: ‘Kendim aslen Giresun Keşap’lıyım. Yakın tarihte siyasetle de uğraştım, Son on yıldır Giresun’la yakından ilgiliyim. Eskiden de ilgiliydim ama belki bu kadar görünür değildi. Kentime, şehrime ilgim hep vardı.
2010-2012 yılları arasında 1.5 yıl kadar Giresun Üniversitesi Rektörlüğünü yönettim, yabancı değilim, “dedi.
Can şöyle konuştu: “Samsun’da uzun yıllar OMÜ’de eğitimci olarak görev yaptım, 3 Ay’ı geçmemiştir mutlaka Giresun’a gelmişimdir. Tek amacım var, Üniversite olarak bütün potansiyelimizi harekete geçirerek Üniversitemizi yüksek yerlere taşımak, iyi yerlere taşımak.
Şunu biliyor ve eminim ki Giresun Üniversitesi geliştikçe, yüceldikçe, büyüdükçe, Giresun da onunla beraber yücelecek ve gelişecektir. Bana göre bu şehrin gelişimine katkı sağlayacak en önemli kurum Giresun Üniversitesidir.
Geldikten sonra arkadaşlarımla bir araya geldik, istişare ettik. Kendi fikirlerim var, deneyimlerim var, birikimlerim var, kendime göre bir yol haritası belirledim ve sizlerle paylaşmak istedim. Ne yapmak istiyorum? Üniversiteyi nereden nereye taşımayı planlıyorum? Eleştirilere açığım. Görüşlere, fikirlere açığım. Sizlerle istişareye geldim. Defteri kapatmış değiliz. Basın toplantımızın amacı fikir alışverişinde bulunmaktır. Belki bugün, burada sizden gelecek öneri, fikir alışverişleri dikkate alarak yön belirleyeceğiz.
Üniversitemizle ilgili olarak üç aşamalı bir eylem planı düşünüyorum.
Birinci önceliğim Giresun Üniversitesi’nde ‘Çalışma Barışını’ temin etmek.
Bir kurumda çalışma barışı, huzuru olmazsa o kurumda başarı, üretken olması mümkün değildir. Bir kurumda eğer huzurlu değilseniz, baskı ve mobinglere maruz kalıyorsanız, dışlanıyorsanız hak ve hukuklarınız verilmiyorsa o kurumda siz üretken olamazsınız.
Ailede bile böyledir. Eğer çocuklardan biri dışlanıyorsa o çocuğun bile üretken olası, sağlıklı ve verimli olması mümkün değildir. Hiçbir ayrım gözetmeksizin, siyasi duruşu, görüşü ne olursa olsun, kim doktorasını yapmışsa, o ana bilim dalında, YÖK’ün koyduğu kurallara takılmıyorsa, doktorasını vereceğim, kimin doçentliğe ihtiyacı var ise vereceğim. Kimin Profesörlük ihtiyacı var ise vereceğim . Ben bu konuda Samsun Üniversitesi’nde Profesörlüğünü geç almış birisiyim. 7 sene bekletildim. Yaşadım. Konuyu biliyorum. Özlük haklarını en temel hak olarak görüyorum. Kesinlikle kimsenin haklarına engel olmayacağım. Ben ban yapılanları kesinlikle başkalarına yapmayacağım. Birinci temel ilkem bu. Yanlış yapana hesap sorarım ancak despot ve baskıcı biri olmam. Çatışmam, kavga etmem ancak kararlıyımdır, inatçıyımdır, kararımın arkasında dururum. Fakat çatışma istemiyorum. Çatışmayı Üniversitede bitirmek istiyorum. Çalışma içinde hak hukuk ihlali kesinlikle olmayacak, Çalışma Barışı içinde olacağız. Hem eğitimin kalitesi yükselecek hem de akademinin kalitesi üretimi artacak. Ben tamamen işe bakıyorum. İşini dürüst yapan ve iş üreten her arkadaşla yol yürümeye hazırım.
İkinci bir konu Giresun Üniversitesi yeni bir Üniversite. 2006 yılında kuruldu. Fiziki alt ve üst yapısında çok eksiklikler var. Karadeniz Bölgesi’nde kurulmuş üniversitelerde fiziki altyapısı en geride olan üniversite belki de Giresun Üniversitesi’dir. Diğer Üniversiteler Fiziki altyapılarını tamamlamışlar bizde çok eksiklikler var. Eksiklerimizi gidererek, verimli üretken olacağız. Tek kaygım var devletimizin bütçesi biraz daralmış durumda ve bu noktada belki çok rahat olamayacağımızı düşünüyorum. Tek dezavantaj bu. Ancak şehrin önünde yürüyenler, bu şehri yönetenler, ilin valisi, ilin belediye başkanı ve siyasiler hepsi ile diyaloğum olduğunu düşünüyorum. Yani şu anda el uzatamadığım ve konuşamadığım hiç kimse yok . Bunu avantaj olarak görüyorum. Zaman zaman onlarla bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunmak, ortak akıl üretmek ve yol almak istiyorum Kurumların temel anlamda da uyum sağlanmalıdır. Birbirimize ihtiyacımız var. Onlara muhtacız.Tek başımıza yol alamayız. Bir bütün olarak , siyasilerimizle, bürokratlarımızla, yöneticilerimizle iyi bir tablo olduğunu görüyorum. Fiziki alt yapı ve üst yapılarımızı geliştireceğiz.
Üçüncü husus; Üniversitemiz seviye, kalite ve nitelik olarak verdiği eğitim öğretim, ürettiği akademik üretim bakımından saygın bir noktaya yükselmesi lazım Üniversiteler arasında çok güçlü bir rekabet var. Türkiye’de 2207 Üniversite var ve bu kadar üniversite içinde siz bir yarışa çıkıyorsunuz. Üniversitenizin kalitesi ve fiziki alt yapısı, üst yapısı iyi olursa sizi o zaman Öğretim Elemanı ve öğrenci tercih ediyor. Eğer yetersiz bir üniversite ise sizi ne Öğretim Elemanı tercih ediyor ne de öğrenci tercih ediyor. ÜniversitemizinTercih edilebilmesi için her alanın yeterli seviyeye gelmesi lazım. Bunları başaramazsak geri gideriz. hatta birçok Yüksek okulumuz öğrencisiz kalır.
Arkadaşlarımızla şöyle bir karara vardık.
Giresunumuzun Merkezinde Üniversitemizi iki Kampüs’e düşürmek istiyoruz. İçinde bulunduğumuz Güre Yerleşkesi (Fen, Sosyal ve Mühendislik Birimleri) olacak.
İkinci Kampüsümüz Aksu Deresi’nin yanında Eğitim Araştırma Hastanesi yapılıyor. Gerçekleşmesi oranı %95. Bize verilen bilgiye göre Haziran Ayı’nda Aksu’ya taşınacağız.
Sağlıkla ilgili Akademik Bilimleri de orada toplamayı düşünüyoruz.Tıp Fakültesinin binasını, sağlık Bilimleri Binasını Aksu’da yapacağız. Ve orası artık Sağlık Kampüsü olacak. Hepsi bir arada.
Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Meslek Yüksek Okulu.
Giresun’un tümü sizin, ne yaparsınız? TEPEDEN BİR BAKINIZ. NE YAPARSINIZ? KEŞKE YILLAR ÖNCE BÖYLE TEPEDEN BAKILARAK YAPILSAYDI DA BAZI YANLIŞLAR YAPILMASAYDI.!
Bulancak konusunda Bulancak’dan alacağımız öğrenciden çok daha fazlasını yine Bulancak’a almadan vereceğiz.
Güre Yerleşkesini ıslah etmek, geliştirmek, düzenlemek gerekiyor.
Yanıbaşımızda Fiskobirlik’in Entegre Tesisleri Var. 64. Dönüm orası. İlin Valisi ve yöneticileri ile 3 kez görüştüm İnşaAllah uzlaşı ile tamamlanacak. Fiskobirlik de Giresun’un değeri, markası. Bulancak’ta Entegre’ye Organize Sanayi içinde 24.5 Dönüm yer ayrıldı.Oraya taşınacak. Ar_GE Çalışmaları ve harcamalarında tasarruf edebileceği imkanlar var. Elektrik ve su gibi. Ayrıca Karadenizin en güzel sanayi sitesi de Bulancak’ta.
Giresun Üniversitemize bir giriş Kapısı ile girilsin istiyorum Öğrenciler bundan olumsuz etkileniyorlar. Öğrencilerimizin bir giriş kapıları yok. Başka üniversiteden arkadaşları fotoğraf gönderiyorlar. Genellikle Giriş Kapısının orada çektirirler. Bizimkiler okullarının giriş Kapısının fotoğraflarını gönderemiyorlar.
Teknopark Kurma kararı yeni çıktı. Daha yeni kuruyoruz. Bulancak’a Teknik Bilimleri vereceğiz. Diş Hekimliği Fakültesinin belki üç katını, dört katını Bulancak’a vereceğiz.
Eğitim Araştırma Hastanesi güzel ve bir bütün olursa Ordudan Trabzondan hasta gelir.
Havaalına yakın olduğu için havacılık Bulancak’a yakışır, olabilir.
2020’de Aksu’da inşaata başlanacak.
Ayrıca Morfoloji Binası için şimdiye kadar hiçbir ödenek talep edilmemiş.
Bir başka konu da Bakanlıkça; illere hangi alanda öne çıkacakları sorulduğunda Ordu İli fındığı öne çıkmak istemiş ve reddedilmiş.
Bu anlamda Giresun Turizm ve Fındık ile öne çıkmasını bakanlığa sunuyoruz. O anlamda bu şehre hangi adımları atacağımızı hep birlikte oturup konuşup öne çıkaracağız.
Turizm konusunda önce kendimizin bir Turizm Fakültemiz var. Bir butik otel ve restaurant kurma konumuz var. Örnek bir tesis, işletme arasında yeme, içme, dinlenme yeri kurmak ve üniversitemize destek sağlamak istiyoruz. Gİresun’un bu konularda iyi olduğunu söyleyemem. Hizmet sektöründe çalışanları eğitim faaliyetine tutmak istiyoruz. Dokap ile ya da başka kurum ile finanse ederek hizmet sektöründe değişik yörelerden hocaları getirip mezun olanlara her yıl yarışma düzenlenecek basın medya huzurunda yapılacak ve yıldız ve puanlama ile sektörü düzgün işlere sevk edecek ve tur operatörlerine seyahat da bildireceğiz.
Ayrıca Camimizi yaptırımını tamamlamak için de Diyanetten 300.000 tl. söz aldık. İl müftümüzle de konuştuk. İlk adımı attık. Bir zengin hemşehrimizden 50.000 tl bulduk. Zaman4-5 ay içinde ibadeyte açmak istiyoruz. Bir başka konu bir çok Üniversitenin Vakıfları var. Tüzel Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesİ’nde gördünüz mü bilmem Tamamaen vakfın bütçesinden tamamen ahşap dolgulu evler yapmuışlar. Hocalara. kişilik adına yani üniversite adına. Bakanlar kurulu onayıyla kamu yararına payesi almı
Bu şekilde devlete kim vergi verecekse bunun %30 unu vergi değil vakfa yatırabiliyor.
Devletin verdiği imkanlar yetmiyor bize. Giresun’un birçok zengini var Yurtdışı ve yurtiçinde. Onları buluruz. Devlete vereceklerini bize versinler. Hayır diyeceklerini zannetmiyorum.
Hocalarımıza imkan sağlamak, öğrencilerimize burs vermek gibi. Vakfın kuruluş sermayesinin 1.450.000.tl olduğu ancak bunun bulunabileceğini söyleyen yetkililerimiz var.
Bir başka konu Giresun Üniversitesi. Gresun Bir Eğitim Şehri Olabilir mi? Evet Olabilir. Bizimle beraber kurulan Karabük Üniversitesi Dünya başarı sırlamasında 800. sıralarda yerini aldı.
Giresun Üniversitesi bu tağa geçecektir.
Rektör Can, daha önce Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde Öğretim Üyeliği görevinde bulunduğunu, bir ara Akparti’den Giresun’da siyasetle ilgilendiğini, ancak bundan böyle sadece eğitim alanında görevini sürdüreceğini ve siyaset düşünmediğini de vurguladı.
Şimdi Giresun Üniversitesi’nide rektör olarak geçireceği toplamda 4.5 yılın başarılarla dolu olmasına çalışacağını, bunun için de öncelikle planlanan Diş Fakültesi’nin Aksu’ya inşaası çalışmalarına hız vermek olduğunu, Kampüslerin düzenlenmesinin gerekliliğini, yeni öğretim elemanlarının üniversiteye ve yeni açılan ve açılacak bölümlere kazandırılması gerektiğini söyledi.
Fiskobirlik Entegre Alanının Üniversitece alındığını, Entegre biriminin oradan daha başka yere taşınacağını, Sağlık Bilimlerinin Bulancak’tan Giresun’a alınacağını ve oraya Teknik Okulların, Meslek Yüksek Okullarının verilebileceğinin çalışmalarını sürdürdüklerini ve hesapladıklarını açıkladı.
Göreve geldiği ilk günden beri yoğun bir çalışma içersinde bulunduklarını ve Giresun Üniversitesi’nin bir atakta olduğunu, gerek eğitimdeki yeri ile gerekse donanımları ve yerleşkeleri, kampüsleri ile öne çıkmaya hazır olduklarını bildirdi.
Üniversitede kayıtlı 31.000, devam eden 21.000 civarında öğrenci bulunduğunu, bunların da 1100 tanesinin yabancı uyruklu öğrencilerden meydana geldiğini söyledi.
Ne yaptıksa kesinlikle size, basına, mevzuatın yasak saymadığı her belgeyi basınla paylaşırım. Gelip benden alabilirsiniz.Şeffaflık olmayan işlerde kirli işler olur.
Ancak basın çok önemli, doğru yaptığımız işlerde bize destek olun, yanlışımızı gördüğünüzde bizi eleştirin.
Son söz olarak: Geride hoş bir tablo bırakmak istiyorum . Hiç kimseyle kavgam yok. Uzlaşmacıyım. Geride iyi bir tablo bırakmak istiyorum . Amacım bu, Gayem bu.” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?