ORDU VE GİRESUN TURİZMİ

ORDU VE GİRESUN TURİZMİ

Ordu ve Giresun tabiatın bizlere bahşettiği ve yılın 12 ayında hiç solmadan yeşili koruyan ziyarete gelen ve bölgede yaşayanlar için, bir rivayete göre düşünce ve duygularında yumuşak mizaçlı olduklarına inanılır. Bu iki ilimiz hava limanından sonra turizm ve ekonomiyi de birlikte değerlendirmek zorundalar, bu birliği sağlamalılar yoksa her iki ilde yapılan rekabet ortamı bu illerin ekonomilerinde ilerleyen zamanda kötüle göreceklerdir.

En önemli husus; turizm faaliyetlerinin uzun dönemde sürdürülebilir olması için geniş kapsamlı, dikkatli, katılımcı ve paylaşımcı olarak planlaması, sürecin etkin yönetimi ve izlenmesi de gereklidir. Aksi takdirde, bu faaliyetlerin geri dönüşü mümkün olmayan olumsuz etkileri ortaya çıkacak ve turizm bu alanları tahrip eden bir faktör haline gelecektir.

Gaga Gölü: Fatsa ilçesi Örencik köyündedir. Fatsa-Aybastı karayolunun 10 km.

Ulu göl Ordu’nun en büyük ve en cazibeli doğal unsurlarındandır. Ülkemizin 36. Tabiat Parkı olan Ulu göl Tabiat Parkı’mıza ismini veren doğal bir göldür. Gölün yüzeyi 4.3 Hektar

Gök göl: Gölköy ilçe merkezindedir. 2 dönümlük alana sahip tabii bir göldür.

Keyfalan  Gölü: Mesudiye ilçesinin 20 km kadar güneydoğusunda Keyfalan yaylasında çam ormanlarının içindedir. 3 dönümlük bir yüz ölçümü vardır. Fazla derin değildir.

Teke gölü: Ünye ilçesine 38 km uzaklıkta güneybatı kesiminde Fatih beldesi meydan mahallesi Kabataş mevkiindedir. 1 dönümlük tabii bir göldür.

 Eskipazar Eski Cezaevi (Kilise): İlimiz merkezindeki bugünkü kilise 19. y.y. ortalarında Ortodokslar tarafından yaptırılmıştır. Kilisenin ana mekânı iki sıralı, üç sütunlu Kültür varlığıdır. Kilisenin yenileme ve çevre düzenlenmesi yapılarak, Çok Amaçlı Salon olarak hizmete açılmıştır.

 Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi: İlimiz merkezi Selimiye mah. Taş ocak Caddesinde 1896 yılında Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından yaptırılmıştır. Konağın taşları Ünye’den, ahşap malzemesi Romanya’dan getirilmiş olup, İstanbullu bir usta tarafından yaptırılmıştır. Konak XIX. y.y. sivil mimari örneklerinin en güzellerinden biridir. 18 Kasım 1987 tarihinde müze olarak açılmıştır.

    Boztepe: Ordu şehrinin yamaçlarına serildiği Boztepe, denizden hemen başlayarak 450 metre yüksekliktedir. Ordunun tüm güzelliklerini ancak buradan görme imkanı vardır. Boztepe 6 km’lik asfalt bir yolla şehre bağlanır. Üzerinde rekreasyon tesisleriyle, ormanlık alan mevcuttur.

 Efirli: Eski Ordu-Samsun Karayolu üzerinde, İl merkezine 6-8 km. mesafede, doğal kumsalı ile ünlüdür. Yerli ve yabancılar tarafından büyük rağbet görmektedir.

Turna suyu: Ordu-Giresun karayolu üzerinde doğal plajı ile ünlüdür.

 Güzelyalı Plajı: Şehir merkezine 2 km mesafede plaj ve motel tesisleriyle ünlüdür.

Çaka: Ordu-Samsun Karayolu üzerinde bulunan Çaka Plajı, halkın ilgi gösterdiği yerlerden biridir.

Yason Kilisesi: Perşembe ilçesi sınırları içinde Çaytepe Köyü’nde deniz üzerine hançer gibi uzanan 385 metre uzunluğunda kayalık bir burun üzerine kurulmuştur. Tarihsel konusu itibariyle son derece önemli olan yer, ilk kez Yunan mitolojisinde altın postu aramak için Karadeniz’e gelen Argonotlar efsanesinde uğranılan ve Yason isimli kahramanın adının verildiği alandır. Arkeolojik Sit olarak ilan edilen burunda, eski bir iskelenin izleri ile bugün bir bölümü yıkılmış, 19. y.y. ait kilisesi ile ünlüdür.

Hoynat Adası: Perşembe İlçesinin 20 km kuzeybatısında ve turistik yolun sağındaki adacığın üzerinde ortaçağdan kalma bir kale vardır. Yıkık olmasına rağmen burada oturulduğu, kale duvarları, burç izleri ve kalıntılarından anlaşılmaktadır.

Bolaman Kalesi: Fatsa İlçesi Bolaman Kasabası’nda meşhur bir kaledir. Mevcut kale muhtemelen Pontus Rumları’ndan kalmıştır. Kale bedenleri üzerinde tahminen 200 yıl önce Hazinedarlar tarafından inşa edilen ahşap yapı, sivil mimarımızın örneklerinden biridir.

Ünye Kalesi: Ünye İlçesinin 5 km batısında tarihin çok eski devirlerinde bir yanardağ olduğu, zamanla sönerek bugünkü karakteristik özelliğini aldığı söylenen 300-400 m. yükseltide bir kale vardır. Kalenin platosunda savaş zamanlarında kullanıldığı anlaşılan büyük bir havuz vardır. Kaleden dereye inen, dibi taş ve toprakla dolan büyük bir oyuk ile birkaç yüz metre uzunluğunda bir merdiven vardır.

Kaya Mezarları: Ünye İlçesinin Gürpınar Köyü Tozkoparan mevkiinde ve Ceviz deredeki Helenistik devirlerden kalma kaya mezarları görülmeye değer nitelikte olup, halen ayakta durmaktadır.

Hamamlar: Ünye İlçesi merkezinde XVII-XIII. y.y. dan kalma Çifte Hamam, Eski Hamam ve Saray Hamamları bulunmaktadır.

   Çamlık: Ünye İlçesinde motel, lokanta ve diğer yan üniteleriyle yerli ve yabancılar tarafından büyük rağbet gören bir yerdir.

      GİRESUN :

Karadeniz’in eşsiz şehirlerinden olan Giresun’da yeşilin her tonunu görecek, tarih ile doğanın iç içe geçtiği mekanlar keyifli geziler yapacaksınız. Kültürel değerleri, doğal güzellikleri ve tarihi varlıkları ile Karadeniz’in görülmeye değer kentlerinden biri olan Giresun, özellikle yayla turizminin geliştiği bir şehir. Yaylalarının yanı sıra plajları, tarihi mekan ve gelenekselliğini kaybetmemiş yaşamı ile görenleri kendine hayran bırakıyor.

GİESUN’DA PLAJLAR VE KAMP ALANLARI   Giresun’un doğu ve batısındaki sahiller kilometrelerce uzayıp giden doğal plajlar durumundadır. Kentin batısındaki plajlar doğu kesimine göre daha sığ ve daha kumluktur. Doğuya doğru gidildiğinde ilçelerin güzel kumsal kayda değer plajları vardır.

     Giresun Adası

Giresun Adası, Karadeniz’de bulunan iki adadan biridir. Giresun Adası kıyıdan bir mil açıkta olup, 40.000 metrekare alana sahiptir. Adada özellikle Akdeniz defnesi ve Yalancı Akasya başta olmak üzere 71 tür doğal otsu ve odunsu bitki türü bulunmaktadır. Sonradan 10 adet ağaç türü daha ilave edilmiştir. Karadeniz’de Karabatak ve martıların doğal olarak ürediği ada aynı zamanda göçmen kuşların uğrak ve dinlenme yeridir. Hakkında birçok efsaneler anlatılan, Amozanların ve birçok kavmin yaşadığı adada mitolojik çağlara ait birçok kalıntı bulunmaktadır. İkinci derece sit alanıdır. Yaz mevsiminde yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan ada günübirlik ziyaret edilerek piknik yapılmaktadır.  Ayrıca; Giresun Ada’sına günübirlik gezi ve tur düzenlenmektedir.

Mesire Yerleri

Giresun-Trabzon sahil yolu üzerinde ve Giresun kent merkezine yaklaşık 4 km. mesafede bulunan Aksu Deresi Ağzında 20-23 mayıs  günü gezmek eğlenme ve dinlenme amacıyla binlerce kişi bir araya gelir. Halen her yıl 20-23 Mayıs tarihleri arasında tertiplenen “AKSU ŞENLİKLERİ” ile yüzlerce yıllık geçmişe sahip Mayıs Yedisi geleneği yaşatılmaya çalışılmaktadır.

Göl yanı Yaylası

Doğu Karadeniz’in benzersiz manzaralarından birini sunar Göl yanı Yaylası. Giresun’un Yağlıdere ilçesine 51 kilometre uzaklıkta olan yayla, tabiatı koruma alanı olarak ilan edilmiştir. Yeni nesillere de ulaşabilmesi için çalışmalar yapılan bölgede yapılaşma yasağı getirilmiştir. İçindeki küçük gölü, yeşillik alanlarıyla muhteşem bir uyum içerisinde olup; sıcak yaz aylarında yöre halkının sürekli olarak kullandığı bölgelerden biridir. Göl yanı Yaylası, Karadeniz turuna çıkan turistlerin de mutlaka ziyaret ettiği yerler arasındadır. Eğer Giresun’a bir seyahat planınız varsa ve bu seyahatinizi yaz aylarında yapıyorsanız  Göl yanı Yaylası’nın oksijen dolu havasına ve muhteşem doğasına mutlaka şahit olmalısınız. Giresun Adası, Giresun Kalesi, Bektaş Yaylası ve Kümbet Yaylası sayfalarımıza tıklayarak şehrin görülecek yerleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Giresun Müzesi (Gogora Kilisesi) Giresun’un 18. yüzyıl eserlerinden biri olan Gogora Kilisesi, 1923 yılına kadar işlevselliğini korumuş olup, daha sonrasında bir süre boş kalmış, 1948-1967 yılları arasında ise cezaevi olarak kullanılmıştır. Kilise 1988 yılında müze olarak düzenlenmiştir. Giresun Müzesi olarak hizmet veren kiliseyi gezerek hem tarihi bir ibadet mekanına şahit olursunuz hem de şehrin birçok yerinde yapılan kazı çalışmaları sırasında gün yüzüne çıkmış kalıntıları görme şansını yakalarsınız. Giresun Müzesi’nde Tunç çağından Hititlere, Hellenistik dönemden Roma’ya, Bizans’a ve Osmanlı dönemine ait birçok eser bulunmakta. Silahlar, giysiler, taş kabartmalar, para örnekleri ve daha birçok tarihi parçayı göreceğiniz Giresun Müzesi, Merkez ilçedeki Sokak başında bulunmakta.

Kümbet Yaylası Tanıtımı

Giresun’un en popüler yerleri arasındadır Kümbet Yaylası. İl merkezine 60 kilometre uzaklıktadır ve önemli turizm alanlarından biridir. İki şekilde ulaşabilirsiniz Kümbet Yaylası’na. Giresun-Dereli den sonra Güdül- Yüce köy üzerinden 60 kilometre sonra gidebilir ya da Şebinkarahisar yolundan gidip İki su-Uzundere üzerinden ulaşabilirsiniz. Burada gün içerisinde mangal keyfi yapabilirsiniz. Gür ormanlarla ve çiçeklerle bezenmiş olan Kümbet Yaylası aynı zamanda şenliklerde yapılmaktadır. Çevre yaylalardan gelen halk ve obalarda bulunan aileler gelir şenliklere. Kümbet Yaylası şenlikleri her sene Temmuz ayının ilk hafta sonunda yapılır. Giresun’daki gezinize Kümbet Yaylası’nı dahil ederek bol oksijenli bir ortamda yeni yerler keşfedebilirsiniz.

Giresun gezinize Giresun Adası’nı, Kulak kaya Yaylası’nı, Bektaş Yaylası’nı, Hacı Hüseyin Camisi’ni ve Seyyid  Vakkas Türbesi’ni de ekleyebilirsiniz.

Ş. Karahisar İç kesimde kültür varlıkları hala canlı bir şekilde varlığını devam ettiriyor.  Atatürk evi, Fatih Cami, Taşanlar ve Meryem Ana Manastırı özel yerlerdir.

ALUCRA : Hayran kaplıcası ve İkizler bölgesinde Haç şeklinde uzanan Tümülüs de zamanla kaçak kazı yapılmakta yapılan kazı neticesi sivri tepede kısmına düşen bölgede iki odalı mezar meydana çıkartılmış ve soyulmuştur İkizler kısmında yer altı yapılarının olduğu rivayet ediliyor.

İlimizde gezilip görmeye değer sayılmayacak kadar görmeye değer tabi ve tarihi özellik arz eden yer vardır. Bu güzelliklerin tamamını saymak ve bilgi vermek mümkün değildir. Güzellik yaşanınca anlam ifade eder. Hoşca kalın sağlıklı kalın.

Mürsel BOSTANCI

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?